Setari Cookie-uri

Aceasta PLANTA te intinereste10 ANI! Este bogata in antioxidanti si vitamine

Care sunt cele mai importante proprietati terapeutice ale salviei?

Salvia este considerata un remediu naturist pentru multe probleme cu care se confrunta organismul nostru. Capacitatea acesteia de a contribui la vindecarea bolilor este redata de insasi denumirea sa: salvia poate fi planta „salvatoare” a sanatatii noastre, beneficiile sale privind reintinerirea intelectuala si spirituala fiind cunoscute inca din Antichitate.

Medicul grec Dioscorides sustinea ca salvia poate trata ulcerul, tusea dar si ca poate opri sangerarile. Incepand cu Evul Mediu, planta a fost asociata cu procesul de intinerire: se spunea ca in ciuda scurgerii anilor aceasta lupta impotriva degradarii facultatilor mentale.

Intinerirea creierului si alte beneficii ale salviei

Este bogata in antioxidanti

Multe probleme de sanatate apar in urma impactului pe care radicalii liberi il au asupra celulelor sanatoase, acestia numarandu-se printre cele mai periculoase molecule produse de organismul nostru. Pentru a putea atenua atacul acestora asupra celulelor si tesuturilor poti apela la consumul unor plante medicinale precum salvia intrucat ea contine acid rozmarinic, apigenina si luteolina, compusi care au proprietati antioxidante.

Citește și:

Salvia imbunatateste functiile cognitive

Cercetatorii au aratat ca consumul de salvie poate stimula memoria astfel incat sa iti poti aduce aminte mai usor lucrurile pe care le-ai uitat. Rezultatele studiilor lor indica faptul ca aceasta planta imbunatateste activitatea creierului intrucat chiar si puterea de concentrare este mult mai mare daca este folosita in alimentatia zilnica. Cu alte cuvinte, salvia te poate ajuta sa faci fata provocarilor intelectuale cu care te confrunti in viata fie ca este vorba despre cariera sau despre studiile tale.

Pe langa stimularea memoriei si a capacitatii de concentrare, salvia are rolul si de a preveni aparitia unor boli cognitive precum Alzheimer sau dementa. Aceasta planta poate impiedica dezvoltarea enzimelor de grup colinesteraza; ele afecteaza creierul si maduva spinarii incurajand in felul acesta degradarea lor in timp.

Citește și:

Salvia

Foto interior si prima pagina: Scisetti Alfio/ Shutterstock

Tinctura de salvie combate infectiile pielii

Daca aplici comprese de tinctura de salvie pe pielea infectata, posibilitatea ca microbii sa se raspundeasca in restul corpului este mult mai mica. Potrivit Organicfacts.net, consideram de multe ori ca boala nu se transmite atat de des prin contactul pielii cu agentii exteriori si din acest motiv nu suntem destul de atenti la modul in care ne ingrijim pielea, incurajand astfel aparitia altor afectiuni. Bolile dermatologice precum psoriazis sau acneea pot fi tratate cu ajutorul tincturii sau al frunzelor de salvie.

Lupta impotriva diabetului

Un studiu sustinut de cercetatori portughezi in 2006 demonstreaza ca infuzia de ceai de salvie are asupra persoanelor care sufera de diabet un impact major, asemanator tratamentului cu metformina. Salvia poate fi folosita ca supliment pentru a scade nivelul de glucoza din sange si pentru a creste sensibilitatea la insulina.

Citește și:

Ceaiul de salvie ajuta la digestie

Compusii cu proprietati antiiinflamatoare precum acidul rozmarinic din salvie contribuie la mentinerea unui stomac sanatos. Aceasta planta are un efect benefic asupra sistemului digestiv in special in cazul in care te confrunti cu inflamarea mucoasei gastrice. Pentru indigestii si diaree poti consuma trei cani de ceai de salvie pe zi.

Ceai de salvie

Foto: MAnuel Ploetz/Shutterstock

Intareste oasele

Continutul bogat in vitamina K contribuie la dezvoltarea densitatii osoase; pe masura ce imbatranesti oasele devin din ce in ce mai fragile motiv pentru care ar trebui sa incluzi in dieta ta alimente care asigura imbunatatirea sistemului osos. Daca duci o viata sedentara intrucat nu faci miscare atat de des, posibilitatea ca sa apara in timp afectiuni ale oaselor precum osteoporoza este destul de mare.

Citește și:

Salvia combate transpiratia excesiva

Nu este nevoie decat de cateva lingurite de tinctura de salvie pe zi pentru a putea diminua efectele sudoratiei. Aceasta planta creeaza un echilibru chiar si la nivelul glandelor cortico-suprarenale; administrarea interna a tincturii sau a decoctului combinat poate actiona ca un deodorant natural.

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.