Setari Cookie-uri

Dureri de cap: cauze, simptome si ce afectiuni se ascund in spatele lor

Durerile de cap variază în funcție de intensitate, locație și durată.

dureri de cap foto: VGstockstudio, Shutterstock

Ce sunt durerile de cap?

Simptome care insotesc durerile de cap

Cauze care duc la dureri de cap

Tipuri de dureri de cap

Tratament pentru dureri de cap

Ce sunt durerile de cap?

Durerile de cap sunt comune, dar de obicei nu reprezintă o boală gravă. Chiar și atunci când durerile de cap nu au o cauză gravă, ele pot fi destul de deranjante si pot afecta activitățile zilnice.

Există multe cauze diferite care provoaca durerea de cap. Durerea de cap variază în funcție de intensitate, locație și durată. Simptome suplimentare pot însoți o durere de cap.

Simptome care insotesc durerile de cap

  • Ameţeală
  • Amorțeală sau slăbiciune
  • Modificări ale vederii
  • Dificultate cu echilibrul
  • Febră
  • Sensibilitate la lumină sau sunet
  • Greață, cu sau fără vărsături

Toți acești factori ajută la determinarea dacă o durere de cap necesită un tratament de urgență. În cele din urmă, cauza durerii de cap este factorul determinant în stabilirea celui mai bun tratament.

Citește și:

Durerea de cap poate afecta pe oricine, de orice rasă, statut socio-economic, vârstă și sex.

Stresul și anxietatea sunt raportate ca declanșatori ai durerilor de cap ale unor persoane. Unele dureri de cap par să nu aibă nici o cauză evidentă.

Cele mai frecvente tipuri de cefalee sunt cunoscute sub numele de durere de cap tip tensiune, în timp ce următoarele cele mai frecvente se numesc migrene. Ceea ce majoritatea oamenilor consideră că este o ușoară durere de cap este cel mai adesea durere de cap de tip tensiune sau un amestec de tip tensiune și migrenă.

Cauze care duc la dureri de cap

Cefaleea este cauzată de iritații sau vătămări ale structurilor sensibile la durere ale capului. Structurile care pot detecta durerea sunt localizate in scalp, frunte, vârful capului, mușchii gâtului și capului, arterele și venele majore din cap, sinusurile și țesuturile care înconjoară creierul. Creierul nu are terminații nervoase senzoriale, astfel încât creierul în sine nu poate simti durerea.

Citește și:

Cefaleea poate apărea atunci când aceste structuri suferă de compresie, spasm, tensiune, inflamație sau iritare.

Cercetările privind mecanismele diferitelor tipuri de cefalee sunt în curs de desfășurare. Cauzele durerii de cap ușoare de tip tensiune nu sunt încă înțelese complet. O teorie comună implică terminațiile nervoase din cap care sunt iritate de mușchii stransi ai gâtului, feței și scalpului, împreună cu iritația arterelor și venelor din apropiere.

Evenimentele care declanșează dureri de cap ușoare variază foarte mult în rândul persoanelor care suferă de dureri de cap. Fiecare persoană pare să aibă modelul său propriu. Printre declanșatoarele frecvente ale cefaleei se numără.

Ce declanseaza durerile de cap?

  • Stres
  • Fluctuații hormonale înainte, în timpul sau după menstruație
  • Tensiunea musculară în spate și gât
  • Epuizare
  • Foame și deshidratare
  • Medicamente (Multe medicamente concepute pentru a ameliora durerea pot provoca de fapt dureri de cap atunci când medicamentul este oprit după o perioadă de utilizare prelungită.)
  • Alcoolul, cofeina

Alte cauze de cefalee includ:

Citește și:

Pericolele la domiciliu, cum ar fi otrăvirea cu monoxid de carbon: dacă durerile de cap sunt recurente sau mai rău în fiecare dimineață sau dacă mai multe persoane din gospodărie întâmpină același tip de cefalee, poate exista un nivel excesiv de monoxid de carbon în aer. Monoxidul de carbon provine din încălzitoare sau sobe care nu au evacuare adecvată în exteriorul casei. Dacă bănuiți că aveți otrăvire cu monoxid de carbon, părăsiți clădirea imediat și nu vă întoarceți până când nu sunt verificate nivelurile de monoxid de carbon.

Cefaleea asociată durerii oculare și vărsăturilor: Aceste dureri de cap pot indica o boală de ochi numită glaucom și necesită asistență medicală imediată pentru evitarea vătămărilor permanente.

Citește și:

Cefaleea care apare cu rigiditate sau durere la nivelul gâtului, sensibilitate la lumină, febră și confuzie: Aceste tipuri de dureri de cap ar putea însemna meningita. Aceasta este o urgență medicală și are nevoie de o atenție imediată.

Boala articulară temporomandibulară (TMJ) poate provoca șlefuirea dinților și apăsarea musculară în jurul capului și al feței, ceea ce duce la dureri de cap.

cauze dureri de cap foto: Stokkete, Shutterstock

Care sunt simptomele de cefalee?

Este puțin probabil ca simptomele de cefalee ușoare să necesite asistență medicală imediată. Aceste simptome includ durere ușoară a capului, care durează, se stoarce sau se leagă, pe ambele părți ale capului, în general, deasupra nivelului sprâncenelor.

Aceste dureri de cap pot apărea deseori și pot apărea în momente previzibile. Persoanele care au aceste tipuri de dureri de cap ușoare cunosc adesea declanșatoarele și simptomele durerilor de cap, deoarece modelul se repetă pentru fiecare episod.

Citește și:

Tipuri de dureri de cap

Durerea de tip tensiune

Este considerată a fi cel mai frecvent tip de cefalee. Apare mai frecvent la femei decât la bărbați. Atacurile pot fi ocazionale sau mai frecvente. Simptomele includ dureri de cap ușoare sau moderate, care pot apărea pe ambele părți. Durerea, de obicei, radiază din gât și din spatele capului în jurul părților laterale.

Migrena

Este al doilea tip de cefalee cel mai frecvent întâlnit. Acestea sunt clasificate după cum includ sau nu o aură (o tulburare vizuală, slăbiciune sau amorțeală care apare cu 1-2 ore înainte de apariția durerii de cap). Migrenele cu această aură se numesc clasice, în timp ce cele fără sunt numite comune. Migrenă este mai frecventă la femei decât la bărbați. Este adesea unilaterala, pulsatorie, de intensitate moderată până la severă. Cefaleea poate fi însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunet.

Citește și:

Cefaleea cluster

Este o durere de cap mai puțin frecventă care apare la bărbați mai des decât la femei. Există o durere intensă, care este, în general, pe o parte și situată în jurul ochiului sau al tamplei. Ochiul rosu, nasul care curge și pleoapele care coboară sau se umflă pe aceeași parte a feței pot apărea, de asemenea. Durerile de tip cluster tind sa apara zilnic cu o durata de cateva zile pana la cateva saptamani sau luni. Dupa aceasta, urmeaza o perioada de acalmie ce va fi urmata de inca o perioada in care durerile vor reaparea.

Care sunt diferitele tipuri de dureri de cap?

Dacă o durere de cap este percepută ca fiind ușoară, este adesea subiectivă. În plus față de durerile de cap de tip tensiune, migrene și durerile de cap cluster, există și alte tipuri de dureri de cap frecvent experimentate. Unele sunt ușoare, unele pot fi mai severe. Aceste alte tipuri de cefalee includ:

Cofeina: Cefaleea de retragere cauzată de oprirea utilizării cronice a cofeinei.

Cefaleea cervicogenă: Aceasta poate fi asociată cu o boala discului cervical (gât).

Dureri de cap vertebrale: o durere de cap care rezultă dupa o procedură pe coloana vertebrala (puncție lombară). După procedură, se poate scurge lichid din coloana vertebrală, ceea ce duce la agravarea durerilor de cap atunci când pacientul este în picioare.

Durerea de cap de efort: Aceasta este o durere de cap care apare după efort fizic excesiv. Poate fi o combinație de cefalee de tensiune și ușoară deshidratare.

Thunderclap Headache: Aceasta este o durere de cap cu debut brusc, deseori descrisă ca fiind "cea mai gravă durere de cap din viața ta". Poate fi cauzată de sângerare în creier sau în jurul creierului (anevrism) și este foarte gravă și poate pune viața în pericol. Dacă aveți cea mai mare durere de cap din viața voastră, mai ales dacă este brusc în debut (cum ar fi un tunet care vă lovește), căutați imediat îngrijire medicală.

Tratament pentru dureri de cap

Tratarea unei dureri de cap ușoare va implica, de obicei, medicamente analgezice fara prescriptie. Există multe medicamente diferite comercializate pentru controlul durerii de cap. Acetaminofenul simplu (Tylenol și alții), ibuprofenul (Advil, Motrin, Nuprin și alții) sau aspirina sunt analgezicele clasice utilizate. În plus, reducerea stresului și odihna poate fi de ajutor.

Foto prima pagina: puhhha, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.