Setari Cookie-uri

Alergii: tot ce trebuie sa stii - cauze , simptome, tratament

Când aveți alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifică un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este.

alergii foto: Emily frost, Shutterstock

Despre alergii

Cauze alergii

Diagnostic pentru alergii

Tratamentul alergiilor

Alergii alimentare

Despre alergii

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină - cum ar fi polenul, veninul de albine, animale de companie, un aliment care nu provoacă o reacție la majoritatea oamenilor, medicamente, latex, mucegai.

Sistemul imunitar produce substanțe cunoscute ca anticorpi. Când aveți alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifică un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. Când intră în contact cu alergenul, reacția sistemului imunitar vă poate inflama si riita pielea, sinusurile, căile respiratorii sau sistemul digestiv.

Gravitatea alergiilor variază de la o persoană la alta și poate varia de la iritații minore la soc anafilactic - o potențială amenințare la adresa vieții. În timp ce cele mai multe alergii nu pot fi vindecate, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Citește și:

Soc anafilactic

Socul anafilactic este o reacție alergică gravă care se declanșează rapid. Aceasta poate fi amenințătoare pentru viață și trebuie tratată ca o urgență medicală.

Acest tip de reacție alergică prezintă mai multe simptome diferite care pot apărea minute sau ore după expunerea la alergen. Dacă expunerea este intravenoasă, debutul este de obicei între 5 și 30 de minute. Un alergen alimentar va dura mai mult timp pentru a declanșa reacții anafilactice.

Simptomele de anafilaxie includ:

  • urticarie pe tot corpul, înroșirea feței și mâncărimi
  • umflarea țesuturilor
  • o senzație de arsură
  • umflarea limbii și a gâtului.
  • o posibilă nuanță albastră a pielii din cauza lipsei de oxigen
  • nas cure curge
  • dificultăți de respirație și respirație șuierătoare
  • răguşeală
  • durere la înghițire
  • tuse
  • o scădere a tensiunii arteriale, care poate accelera sau încetini ritmul cardiac
  • crampe abdominale
  • diaree
  • vărsături
  • pierderea controlului vezicii urinare
  • dureri pelvine similare cu crampe uterine
  • spasmul arterei coronare
  • amețeli și leșin

Cauzele alergiilor

Citește și:

Un anticorp special numit imunoglobină (IgE) determină reacții alergice. Anticorpii sunt eliberați pentru a combate substanțele străine și potențial nocive din organism.

IgE este eliberat pentru a distruge alergenul și provoacă producerea de substanțe chimice care declanșează reacția alergică.

Una dintre aceste substanțe chimice se numește histamină. Histamina determină contractura mușchilor din căile respiratorii și pereții vaselor de sânge. De asemenea, determina mucoasa nasului sa produca mai mult mucus.

Diagnostic alergii

Medicul va pune întrebările pacientului cu privire la simptome, când acestea apar, cât de des și ceea ce pare să le provoace. De asemenea, va cere persoanei cu simptome un istoric familial al alergiilor.

Medicul va recomanda fie câteva teste pentru a afla care alergen cauzează simptome, fie trimite pacientul la un specialist.

Citește și:

Testul de sânge: Aceasta măsoară nivelul anticorpilor IgE eliberați de sistemul imunitar. Acest test este denumit uneori testul radio alergosorbant (RAST)

Testul puncție: Pielea este înțepată cu o cantitate mică de alergen posibil. Dacă pielea reacționează și prezinta mâncărime, este roșie și umflată, aceasta poate însemna că există o alergie.

Analiza cu patch-uri: Discurile metalice speciale cu cantități foarte mici de alergen suspectat sunt lipite pe spatele individului. Medicul verifică o reacție cutanată după 48 de ore și apoi după câteva zile.

Tratamentul alergiilor

Antihistaminice: blochează eliberarea histaminei din mastocite, reducând simptomele. Tabletele antihistaminice non-sedative rareori cauzează somnolență și sunt disponibile din farmacii fără prescripție medicală. De asemenea, pot fi utilizate sprayuri nazale.

Citește și:

Spray-urile nazale cortizocosteroide intranazale (INCS) sunt foarte eficiente pentru tratamentul rinitei alergice moderate până la severe (febra fânului) atunci când sunt utilizate în mod corespunzător și în mod regulat. O prescripție poate fi necesară pentru o doză mai puternică de INCS.

Terapiile combinate (INCS și antihistaminic) sunt utilizate pentru tratamentul rinitei alergice moderate până la severe (febra fânului) și oferă avantajele combinate ale ambelor medicamente.

Adrenalina (epinefrina) - se utilizează pentru tratamentul de urgență de prim ajutor în caz de reacții alergice severe (anafilaxie) care amenință viața. Adrenalina este administrată în mod obișnuit utilizând un autoinjector de adrenalină.

Citește și:

Tratamentele nemedicinale, cum ar fi spray-urile saline, sunt utilizate pentru tratarea rinitei alergice și a sinuzitei.

Imunoterapia alergena (cunoscută și ca desensibilizare) este un tratament pe termen lung care modifică răspunsul sistemului imun la alergeni. Aceasta implică administrarea de cantități regulate, treptat în creștere de extracte alergene, prin injecții sau prin comprimate sublinguale, spray-uri sau picături.

Alergii alimentare

alergii alimentare foto: Evan Lorne, Shutterstock

O alergie alimenara apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un produs alimentar sau la o substanță dintr-un aliment, identificând-o ca un pericol și declanșând un răspuns protector.

În timp ce alergiile au tendința de a se mosteni genetic, este imposibil să se prevadă dacă un copil va moșteni alergia alimentară a unui părinte sau dacă frații vor avea o stare similară. Unele cercetări sugerează că frații mai mici ai unui copil cu alergie la arahide vor fi, de asemenea, alergici la arahide.

Citește și:

Simptomele unei alergii alimentare pot varia de la ușoară la severă. Doar pentru că o reacție inițială cauzează puține probleme nu înseamnă că toate reacțiile vor fi similare; un aliment care a declanșat doar simptome ușoare într-o singură ocazie poate provoca simptome mai severe la un alt moment.

În timp ce orice produs alimentar poate provoca o reacție adversă, opt tipuri de alimente reprezintă aproximativ 90% din toate reacțiile alergice: ouă, lapte, arahide, nuci, peşte, crustacee, grâu, soia.

Simptomele unei reacții alergice pot implica pielea, tractul gastrointestinal, sistemul cardiovascular și tractul respirator. Acestea se pot deplasa în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

  • Vărsături și / sau crampe stomacale
  • Urticarie
  • Dificultăți de respirație
  • Wheezing
  • Tuse repetată
  • Șoc sau colaps circulator
  • Probleme la înghițire
  • Umflarea limbii, care afectează capacitatea de a vorbi sau a respira
  • Pulsul slab
  • Culoare palida sau albastra a pielii
  • Amețeli sau senzații de leșin

Diagnostic alergii alimentare

O alergie alimentară va provoca, de obicei, un fel de reacție de fiecare dată când mâncarea de declanșare este mâncată. Simptomele pot varia de la o persoană la alta și este posibil să nu aveți întotdeauna aceleași simptome în timpul fiecărei reacții. Reacțiile alergice la alimente pot afecta pielea, tractul respirator, tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular. Este imposibil să se prevadă cât de gravă poate fi următoarea reacție și toți pacienții cu alergii alimentare trebuie sfătuiți cu atenție cu privire la riscul de anafilaxie, o reacție potențial fatală care este tratată cu epinefrină (adrenalină).

În timp ce alergiile alimentare se pot dezvolta la orice vârstă, cele mai multe apar în copilăria timpurie. Dacă bănuiți că aveți o alergie alimentară, consultați un alergolog, care vă va lua antecedentele medicale, decide ce teste să efectueze (dacă există) și folosiți aceste informații pentru a determina dacă există o alergie alimentară.

Testele provocate pe piele oferă rezultate în aproximativ 20 de minute. Un lichid care conține o cantitate mică de alergen alimentar este plasat pe pielea brațului sau pe spate. Pielea este înțepată cu o sondă mică, sterilă, permițând lichidului să se scurgă sub piele. Testul, care nu este dureros, dar poate fi inconfortabil, este considerat pozitiv dacă se apare o zona asemănătoare cu musctura de țânțar la locul unde a fost plasat alergenul suspect. Testele de sânge, care sunt puțin mai precise decât testele cutanate, măsoară cantitatea de anticorp IgE la alimentele specifice testate. Rezultatele sunt de obicei disponibile în aproximativ o săptămână și sunt raportate ca valoare numerică.

foto prima pagina: Mladen Mitrinovic, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.