Setari Cookie-uri

Ce este rinita alergica? Cauze, simptome si cum o putem trata

Tot ce trebuie sa stii despre rinita alergica!

rinita alergica foto: Voyagerix, Shutterstock

Simptome pentru rinita alergica

Cauze ale rinitei alergice

Complicații ale rinitei alergice

Tratament pentru rinita alergica

Alergia la praf

Rinita alergica reprezinta inflamarea nasului si a mucoasei acestuia.

Rinita persistenta

Acest lucru înseamnă că simptomele de rinită continuă pe termen lung. O definiție pe care medicii o utilizează pentru rinita persistentă este reprezentata de persistenta simptomelor de rinită o oră sau mai mult în majoritatea zilelor anului. Cu toate acestea, în practică există o mare variație. În multe cazuri, simptomele sunt prezente pentru o anumită parte a zilei în cele mai multe zile. În unele cazuri, simptomele vin și se duc.

Severitatea poate varia. Unii oameni au o iritație nazală ușoară care vine și se duce și provoacă mici probleme. Pe de altă parte, unii oameni devin distrași de simptomele lor obișnuite, zilnice. Simptomele severe pot afecta munca lor, școala, și viața socială.

Citește și:

Simptome pentru rinita alergica

Simptomele obișnuite includ strănutul, nasul congestionat, nasul care curge(descărcare apoasă) și un nas ce prezinta mancarime. Simptomele mai puțin frecvente includ mâncărimi ale gâtului, pierderea mirosului, dureri de cap, cefalee și ochi roșii. Cea mai frecventa cauza a rinitei este o raceala.

Cauze ale rinitei alergice

Cauzele rinitei persistente pot fi împărțite în cazuri alergice și non-alergice. O cauza alergica a rinitei persistente este cea mai comuna.

Rinita alergică persistentă

Cea mai frecventă cauză a rinitei persistente este o alergie la acarianul de praf din casă. Cu toate acestea, alergia la animalele de companie sau alte animale este, de asemenea, obișnuită.

Acarianul de praf din casă este o creatură mică care este prezentă în fiecare casă de om. Acesta trăiește în principal în dormitoare, saltele, perne și covoare, ca parte a prafului. De obicei, nu provoacă nici un rău, dar unii oameni sunt alergic la excrementele mici (fecale) ale acarianului. Acarienii din praful de acasă sunt prezenți pe tot parcursul anului, însă în primăvară și toamnă există adesea un vârf în numărul lor .

Citește și:

Animalele de companie - fulgi de piele moartă, precum și urină și saliva de la animale de companie, cum ar fi o pisică, un câine, un cal, un hamster, un cobai etc., pot fi cauzele alergiei în unele cazuri.

Simptomele de alergie din nas sunt datorate sistemului imunitar care reacționează la alergen (cum ar fi polenul). Celulele din mucoasa nasului eliberează histamină și alte substanțe chimice atunci când vin în contact cu alergenul. Acest lucru cauzeaza inflamatia nasului (rinita) si apar simptomele tipice.

Rinita persistentă non-alergică

Pot exista diverse alte cauze sau declanșatoare ale rinitei persistente. Aceste declanșatoare pot provoca o rinită în sine, dar ele pot de asemenea agrava simptomele dacă aveți deja o rinită alergică. Acestea includ următoarele:

Citește și:
  • Iritarea nasului prin fum, mirosuri puternice, chimicale, schimbări de temperatură sau umiditate.
  • Modificări hormonale în timpul sarcinii și pubertate, care pot provoca uneori simptome nazale.
  • Alimente și băuturi - în principal alimente calde, picante sau alcool. Sensibilitatea la anumiti coloranți alimentari sau conservanți poate fi o cauză.
  • Emoțiile cum ar fi stresul pot afecta uneori nasul.
  • Medicatia - un efect secundar al anumitor medicamente. Este o cauza rara. Acestea includ medicamente beta-blocante, aspirină și alte medicamente antiinflamatoare, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), contraceptive și clorpromazină.
  • Rinita medicamentosa este numele dat rinitei care poate apărea din cauza excesului de spray-uri decongestionante nazale. Aceste spray-uri sunt folosite pentru a decongestiona nasul și reduc umflarea vaselor de sânge din acesta. Cu toate acestea, dacă acestea sunt utilizate mai mult de șapte zile, inflamatia poate reveni. Tentația este de a folosi și mai mult decongestionante și de a crea un cerc vicios. O problemă similară poate apărea și în cazul persoanelor care abuzează de cocaină.

La unii oameni, nu se poate găsi un declanșator specific pentru rinita lor persistentă. Aceasta se numește rinită idiopatică. Idiopatic înseamnă că nu există nicio cauză determinată.

Citește și:

Complicații ale rinitei alergice

  • Sinuzită acută sau cronică
  • Otita medie
  • Tulburări de somn sau apnee
  • Probleme dentare (overbite): cauzate de respiratia excesiva prin gura
  • Anomalii ale palatului dur
  • Disfunctia tubului lui Eustache

Tratament pentru rinita alergica

Gestionarea rinitei alergice constă în următoarele 3 strategii majore de tratament:

  • Măsuri de control ale mediului și evitarea alergenilor: Acestea includ menținerea la minimum a expunerii la alergeni, cum ar fi polenul, acarienii și mucegaiul.
  • Administrarea farmacologică: Pacienții sunt adesea tratați cu succes cu antihistaminice orale, decongestionante sau ambele; utilizarea regulată a unui spray intranazal cu steroizi poate fi mai adecvată pentru pacienții cu simptome cronice.
  • Imunoterapia: acest tratament poate fi considerat prielnic in cazul unei boli severe, un răspuns slab la alte opțiuni de management și prezența unor afecțiuni sau complicații comorbide; imunoterapia este adesea combinată cu farmacoterapia și controlul asupra mediului.

rinita alergica foto: Africa Studio, Shutterstock

Citește și:

Alergia la praf

Alergia la acarianul de praf este o reacție alergică la micile organisme care trăiesc frecvent în praful de casă. Semnele de alergie la praf de acarieni le includ pe cele ale rinitei alergice si sunt comune, cum ar fi strănutul și nasul carecurge. Multe persoane cu alergie la acarieni prezintă, de asemenea, semne de astm, cum ar fi respirația șuierătoare și respirația cu dificultate.

Acarienii de praf, rudele apropiate de căpușe și păianjeni sunt prea mici pentru a vedea fără microscop. Praf de acarieni mănâncă celulele pielii aruncate de oameni și se dezvoltă în medii calde și umede. În majoritatea locuințelor, articole precum lenjeria de pat, mobilierul tapițat și mocheta oferă un mediu ideal pentru acarienii de praf.

Dacă luați măsuri pentru a reduce numărul de acarieni de praf din casa dvs., puteți obține controlul asupra alergiei la acarienii de praf. Medicamentele sau alte tratamente sunt uneori necesare pentru ameliorarea simptomelor și gestionarea astmului.

Citește și:

Tusea din rinita alergica (febra fanului)

Tusea din febra fânului și alte simptome de alergie apar destul de repede după ce ați fost expus la un alergen. Atunci când alergenul dispare, simptomele și tusea de obicei, de asemenea, dispar.

Printre declanșatoarele sezoniere ale febrei de fân se numără:

  • polen de iarbă
  • sporii care cresc din ciuperci și mucegaiuri
  • polenul copacilor

Acești alergeni au declanșat o reacție în lanț după ce au intrat în sistemul tău. Tusea din febra de fan produce un efect de „picurare” nazala.

Infecția postnasală apare atunci când alergenii irită mucoasa nasului. Acest lucru declanșează productia de mucus, o substanță lipicioasă care ar trebui să elimine particulele dăunătoare sau murdare din aerul inspirat. Mucusul asociat cu alergenii tinde să fie mai apos decât mucusul pe care corpul îl produce când nu sunteți bolnav sau aveți alergii. Acest mucus apos se scurge din nas și in jos pe gât. Aceasta duce la tusea din cadrul rinitei alergice (febra fanului).

Această tuse are de obicei particularitatea unei senzatii de „gadilare” in gat. Dacă sunteți expus la alergen atunci când vă aflați în aer liber, tusea va fi cel mai probabil mai frecventă în timpul zilei.

Cu toate acestea, tusea va fi în general mai accentuata pe timp de noapte. Acest efect se datorează în mare parte gravitației.

Foto homepage: HBRH, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.