Setari Cookie-uri

Diabet zaharat: tot ce trebuie sa stii - simptome, complicatii si tipuri de diabet

Diabetul este un grup obișnuit de boli metabolice cronice care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge.

diabet zaharat foto: ADragan, Shutterstock

Ce este diabetul?

Tipuri de diabet

Simptome diabet

Tratament pentru diabet

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul este un grup obișnuit de boli metabolice cronice care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge, datorită defecțiunilor producției de insulină și / sau a funcției. Insulina este un hormon eliberat de pancreas când consumăm alimente. Insulina permite zahărului să treacă din sânge în celule. Dacă celulele corpului nu utilizează bine insulina sau dacă organismul nu este capabil să facă insulină suficientă, zahărul se acumulează în sânge.

Dacă diabetul se dezvoltă rapid, cum se întâmplă în cazul diabetului de tip 1, oamenii pot suferi de asemenea o pierdere rapidă în greutate. Dacă diabetul se dezvoltă încet, ca și în cazul diabetului de tip 2, este posibil ca persoanele să nu fie diagnosticate până când apar simptome ale unor afecțiuni pe termen lung, cum ar fi atac de cord sau durere, amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor.

Citește și:

Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat pot include: insuficiența renală, afectarea nervilor și orbirea.

Tipuri de diabet

Diabet zaharat de tip 1

Acest tip de diabet este clasificat ca o boală autoimună și apare atunci când sistemul imun al corpului atacă și distruge celulele beta care produc insulină în pancreas. Deși se suspectează declanșarea pe baza factorilor genetici sau de mediu, cauza exactă a diabetului de tip 1 nu este complet înțeleasă.

Diabet zaharat de tip 2

Acest tip de diabet se dezvoltă cel mai adesea progresiv cu vârsta și se caracterizează prin rezistența la insulină din organism. Din motive care nu sunt încă în întregime înțeles, celulele corpului nu mai pot să utilizeze eficient insulina. Datorita acestei rezistente, celulele grase, hepatice si musculare ale corpului nu sunt capabile sa preia si sa stocheze glucoza, care este folosita pentru energie. Glucoza rămâne în sânge. Cresterea anormală a glucozei numită hiperglicemie, afectează funcțiile corpului. Diabetul de tip 2 apare cel mai frecvent la persoanele supraponderale și sedentare, două lucruri despre care se crede că duc la rezistența la insulină. Istoria familială și genetica joacă un rol major în diabetul de tip 2.

Citește și:

Diabet gestațional

Diabetul gestational este definit ca o crestere a glicemiei in timpul sarcinii; este cunoscut faptul că afectează aproximativ 3-8% din femei. Nediagnosticată sau netratată, poate duce la probleme cum ar fi greutatea la naștere ridicată și problemele de respirație pentru copil. Toate femeile însărcinate sunt testate pentru diabet gestational la 24-28 săptămâni de sarcină, deoarece atunci această problemă se dezvoltă. Diabetul gestațional se rezolvă de obicei la mamă după nașterea bebelușului, însă statisticile arată că femeile care au diabet gestational au șanse mult mai mari de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la 10 ani.

Prediabet

Deși prediabetul nu este practic diabet, se consideră că este primul pas spre diabetul de tip 2. Această condiție este marcată de nivelurile de zahăr din sânge care sunt prea mari pentru a fi considerate normale, dar nu sunt încă suficient de mari pentru a fi în intervalul de diagnosticare tipică a diabetului. Prediabetul crește nu numai riscul de apariție a diabetului zaharat, dar și riscul de apariție a bolilor de inimă și accident vascular cerebral.

Citește și:

Simptome pentru diabet zaharat

Simptomele diabetului pot apărea atunci când nivelul glicemiei crește anormal. Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat includ:

  • setea
  • foame inexplicabila
  • oboseala excesiva
  • urinare frecventă, mai ales noaptea
  • vedere încețoșată

Simptomele pot varia de la o persoană la alta. Ele depind, de asemenea, de tipul de diabet pe care îl aveți.

Simptomele diabetului de tip 1 tind să înceapă brusc și dramatic. Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai adesea observat la copii, adolescenți și adulți tineri. Totuși, diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice vârstă. În plus față de simptomele enumerate mai sus, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot observa o pierdere rapidă în greutate.

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip. Deși se dezvoltă în primul rând la adulți, începe să fie văzut mai frecvent la tineri. Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 includ excesul de grasime, sedentaritatea și istoricul familial al diabetului de tip 2. Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 nu au simptome. Uneori, aceste simptome se dezvoltă lent.

Citește și:

Ce simptome de diabet sunt cele mai frecvente?

De multe ori, simptomele pot părea inofensive. Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea persistentă și oboseala, sunt adesea vagi.

Dacă întâmpinați unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre a fi examinat pentru diabet.

Sete permanenta

Ai baut un pahar sau o sticla cu apa dar te simti in continuare insetat. Acest lucru se datorează faptului că mușchii și alte țesuturi sunt deshidratate. Când crește nivelul de zahăr din sânge, corpul dumneavoastră încearcă să tragă lichidul din alte țesuturi pentru a dilua zahărul din sânge. Acest proces poate determina deshidratarea corpului dumneavoastră, determinându-vă să beți mai multă apă.

Citește și:

Urinare frecventa

Consumul de cantitati excesive de apa poate determina urinare frecventa. Acest lucru vă poate determina să beți mai multe lichide. Corpul poate incerca, de asemenea, sa elimine excesul de zahar prin urinare.

Foamea extremă

S-ar putea să vă simți infometat chiar și după ce ați mâncat. Acest lucru se datorează faptului că țesuturile dvs. nu primesc suficientă energie din alimentele pe care le-ați mâncat. Dacă corpul dumneavoastră este rezistent la insulină sau dacă organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină, zahărul din alimente poate să nu poată intra în țesuturi pentru a furniza energie.

Pierderea in greutate inexplicabila

Mancati norma, va este foame constant si cu toate acestea pierdeti in greutate. Acest lucru poate fi observat în cazul diabetului de tip 1. Dacă organismul dvs. nu obține suficientă energie din alimentele pe care le consumați, acesta va descompune alte surse de energie disponibile în organism. Aceasta include depozitele de grăsimi și proteine. Când se întâmplă acest lucru, vă poate determina să pierdeți în greutate.

Citește și:

Oboseală

Zahărul este una dintre principalele surse de energie ale organismului. Dacă aveți diabet, incapacitatea organismului de a transforma zahărul în energie poate duce la oboseală. Acest lucru poate varia de la un sentiment general obosit până la epuizare extremă.

Vedere încețoșată

Nivelurile anormal de mari ale zahărului din sânge pot duce, de asemenea, la vederea neclară. Acest lucru nu este același lucru cu retinopatia diabetică, care este o complicatie a diabetului.

Infecții sau răni care se vindecă lent

Dacă aveți diabet de tip 2, corpul dumneavoastră poate avea probleme in lupta împotriva infecției. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile pot să prospere când nivelul glicemiei este prea mare. În special, femeile pot prezenta infecții candidozice sau infecții ale vezicii urinare.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot, de asemenea, împiedica capacitatea corpului tău de a vindeca zgârieturi minore. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot avea un impact negativ asupra celulelor albe din sânge. Celulele albe din sânge sunt responsabile pentru vindecarea rănilor.

tratament diabet foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Tratament pentru diabet

Medicamente pentru diabet zaharat de tip 1

Insulină

Insulina este cel mai frecvent tip de medicamente utilizate în tratamentul diabetului zaharat de tip 1. Este, de asemenea, utilizat în tratamentul diabetului de tip 2. Se administrează prin injectare și vine în diferite tipuri. Tipul de insulină de care aveți nevoie depinde de cât de gravă este epuizarea insulinei din corpul dumneavoastra.

Medicament amilinomimetic

Este un medicament injectabil folosit înainte de mese. Reduce secreția de glucagon după mese. Acest lucru scade glicemia din sânge. De asemenea, reduce apetitul printr-un mecanism central.

Medicamente pentru diabetul de tip 2

Cele mai multe medicamente pentru diabetul de tip 2 sunt medicamentele pe cale orală. Cu toate acestea, câteva vin ca injecții. Unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 pot necesita, de asemenea, insulină.

Inhibitori ai alfa-glucosidazei

Aceste medicamente ajută organismul să digere alimentele cu conținut de amidon și zahărul de masă. Acest efect scade nivelul de zahăr din sânge. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să luați aceste medicamente înainte de mese.

Biguanidele scad cantitatea de glucoza din ficat. Acestea scad cantitatea de zahăr pe care intestinele le absorb, fac corpul mai sensibil la insulină și ajută mușchii să absoarbă glucoza.

Inhibitorii DPP-4

Inhibitorii DPP-4 ajută organismul să continue să producă insulină. Ei lucrează prin reducerea glicemiei fără a provoca hipoglicemie (scăderea nivelului de glucoza din sânge). Aceste medicamente pot, de asemenea, ajuta pancreasul să producă mai multă insulină.

Glucagon-like peptides (mimetice incretinice)

Aceste medicamente sunt similare cu hormonul natural numit incretin. Ele cresc proliferarea celulelor B și cantitatea de insulină utilizată de organismul dumneavoastră. Acestea vă diminuează apetitul și cât de mult glucagon utilizează corpul dumneavoastră. De asemenea, acestea încetinesc golirea stomacului. Acestea sunt toate acțiuni importante pentru persoanele cu diabet zaharat.

foto prima pagina: Eviart, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
12 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.