Setari Cookie-uri

Zona zoster: simptome, tratament si cum se raspandeste

Zona Zoster este o afecțiune cauzată de virusul varicelo-zoster - același virus care provoacă varicela.

zona zoster foto: Anetlanda, Shutterstock

Ce este zona zoster?

Cum se raspandeste Zona Zoster?

Afla daca esti predispus la Zona Zoster

Simptome Zona Zoster

Tratament pentru Zona Zoster

Dieta in Zona Zoster

Ce este zona zoster?

Zona Zoster este o afecțiune cauzată de virusul varicelo-zoster - același virus care provoacă varicela. Zona Zoster însăși nu este contagioasa. Nu puteți răspândi afecțiunea unei alte persoane. Cu toate acestea, virusul varicelo-zosterian este contagios, iar dacă aveți Zona Zoster, puteți răspândi virusul la o altă persoană, ceea ce ar putea provoca apariția varicelei.

Virusul varicelo-zoster va rămâne în țesutul nervos al acelei persoane pentru tot restul vieții. De cele mai multe ori, virusul rămâne în stare inactivă. Dar dacă sistemul imunitar al persoanei nu poate ține sub control virusul, acesta ar putea apoi să se activeze din nou ani mai târziu. Acest lucru poate determina persoana ca să dezvolte Zona Zoster.

Citește și:

Cum se răspândește Zona Zoster?

O persoană cu Zona Zoster poate răspândi, de obicei, virusul varicelos-zoster la cineva care nu a avut niciodată varicela. Acest lucru se datorează faptului că, dacă o persoană a avut varicelă, ei au de obicei anticorpi împotriva virusului în corpul lor.

Zona Zoster provoacă basici deschise, purulente, iar virusul varicelos-zoster se poate răspândi. Dacă nu ați avut varicelă, puteți fi infectat cu virusul varicelos-zoster prin contactul cu leziunile provocate de Zona Zoster. Acest lucru ar putea duce la varicela.

Virusul nu se răspândește după ce s-au format cruste. Odată crustele apar, nu mai sunt contagioase. De asemenea, virusul nu se răspândește atunci când crustele sunt bine acoperite.

Nu puteți fi infectat cu virusul varicelo-zoster prin contactul cu saliva sau secrețiile nazale ale unei persoane care are Zona Zoster, cu excepția unor cazuri rare. Asta inseamna ca, de obicei, nu poti dezvolta Zona Zoster, daca cineva tuseste sau stranuta pe tine.

Citește și:

Cine este predispus Zonei Zoster?

Oricine a avut varicelă poate dezvolta herpesul zoster. Asta pentru că virusul care este deja în corpul lor poate reacționa. Oamenii de orice vârstă o pot dezvolta, dar este cel mai frecvent la persoanele care se află în decadele 6 si 7 de viata.

Virusul tinde să se reactiveze atunci când sistemul imunitar este mai slab decât în ​​mod normal. Nu este neobișnuit să faceti Zona Zoster atunci când sunteți deja bolnav sau stresat.

Zona zoster simptome

Simptomele pe termen scurt pot include cefalee, febră și frisoane. Cu toate acestea, cele mai semnificative simptome sunt leziunile și durerea.

Leziuni

Simptomul reprezentat la nivelul corpului al Zonei Zoster poate mima un caz de varicela. Ambele boli prezinta leziuni tegumentare deschise, purulente, care apoi formeaza cruste.

Citește și:

Spre deosebire de varicela, care da manifestatii in diferite zone ale corpului, Zona Zoster afecteaza o singura portiune. Leziunile provocate de Zona Zoster apar cu preponderenta pe trunchi si talie pe o singura parte a corpului. Aceste leziuni mai pot aparea, de asemenea, pe o singura parte a fetei.

Durere

Zona Zoster se deplasează de-a lungul unei căi nervoase, provocând dureri și senzații ciudate. Pielea voastră ar putea să ardă sau să se simtă ca si cum ar arde înainte de apariția leziunilor. Mâncărimea și sensibilitatea la atingere sunt de asemenea simptome ale Zonei Zoster.

Durerea zoster variază în funcție de severitate și poate fi dificil de tratat cu medicamente analgezice. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antidepresive sau steroizi. Aceste două tipuri de medicamente pot ameliora cu succes durerile la unii oameni.

Citește și:

simptome zona zoster foto: pumatokoh, Shutterstock

Cum să evitați răspândirea zonei zoster?

În mod obișnuit, este mai puțin probabil să transmiteți virusul varicelos-zoster cu zona zoster decât cu varicela. Cu toate acestea, puteți răspândi virusul varicelos-zoster de la momentul în care simptomele dumneavoastră încep până când erupția cutanată și leziunile au format cruste.

Dacă aveți Zona Zoster și sunteți sănătoși, puteți să ieșiți în public sau să lucrați. Dar trebuie să fiți sigur că urmați aceste sfaturi:

Păstrați erupția cutanată curată și acoperită. Acest lucru poate ajuta la prevenirea altor persoane de a intra în contact cu leziunile.

Spălați-vă de multe ori mâinile. De asemenea, încercați să nu atingeți leziunile.

Evitați să fiți în jurul femeilor însărcinate. Virusul herpes-zoster poate provoca grave riscuri pentru sănătatea femeilor gravide și a copiilor lor. Riscurile includ pneumonia și defectele la naștere. Dacă îți dai seama că ai intrat in contact cu o femeie însărcinata, anunț-o imediat, ca să poată contacta un ginecolog pentru recomandari.

Evitați alte persoane la risc. Stai departe de bebelușii prematuri, copiii cu greutăți scăzute la naștere și copiii care nu au facut inca varicela sau nu au fost vaccinati. Evitați, de asemenea, persoanele cu sisteme imunitare slabe. Acestea includ persoanele cu HIV, destinatarii transplantului de organe și persoanele care iau medicamente imunosupresoare sau fac chimioterapie.

Citește și:

Zona Zoster tratament

Zona Zoster este, de obicei, tratata cu medicamente antivirale. Unii medici pot prescrie steroizi pentru a reduce imflamatia și mâncărimea, dar acest lucru nu este necesar în majoritatea cazurilor. Medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii și imflamatiei. Persoanele cu Zona Zoster ar trebui să încerce să evite zgârierea leziunilor cutanate.

Dieta in Zona Zoster

Alimente indicate in Zona Zoster

Legumele și fructele sunt cele mai bune componente dietetice pentru herpes zoster. Opțiunile de luat in calcul includ citrice, pepene galben, fructe de padure, struguri, mango și papaya. Altele sunt spanacul și alte verdețuri, broccoli, avocado, ardei grași și morcovi. O dieta sanatoasa contine si proteine. Bucățile slabe de carne, de pasăre și fructe de mare furnizeaza proteine, precum și substanțe nutritive, cum ar fi zincul și fierul, care ajută la combaterea herpesului zoster.

Citește și:

Alimentele de evitat

Intr-o dieta ce poate fi catalogata ca sanatoasa se recomandă evitarea grăsimilor, a uleiurilor și a dulciurilor, deoarece aceste alimente conțin multe calorii, dar puține dintre substanțele nutritive care contribuie la sănătatea generală. Același principiu se aplică persoanelor care încearcă să prevină sau să trateze herpes zoster. Grăsimile, uleiurile și dulciurile conțin niveluri foarte scăzute ale vitaminelor și mineralelor care promovează sănătatea sistemului imunitar și, în cazul dulciurilor, nivelurile ridicate de carbohidrați rafinați afectează sănătatea sistemului imunitar.

Foto homepage: Anetlanda, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.