Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre sinuzita: simptome, tratament si cine este in pericol

Sinuzita este o afecțiune comună care apare atunci când sinusurile și pasajele nazale devin inflamate.

sinuzita foto: Voyagerix, Shutterstock

Ce cauzează sinuzita?

Tipuri de sinuzita

Simptome sinuzita

Cum este diagnosticata sinuzita?

Tratament pentru sinuzita

De la ce se face sinuzita?

O infecție sinusală sau sinuzita este o afecțiune comună care apare atunci când sinusurile și pasajele nazale devin inflamate.

Sinusurile sunt spatii goale pline cu aer situate în spatele frunții, nasului, pomeților și ochilor. Sinusurile produc mucus, care este un lichid asemănător cu jeleul, care protejează organismul prin capturarea germenilor. Uneori, bacteriile sau alergenii pot cauza prea mult mucus, ceea ce blochează deschiderile sinusurilor.

Excesul de mucus este comun dacă aveți o răceală sau alergii. Această acumulare de mucus poate încuraja bacteriile și germenii să crească în cavitatea sinusală, ducând la o infecție bacteriană sau virală. Cele mai multe infecții ale sinusurilor sunt virale și dispar într-o săptămână sau două fără tratament. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc în câteva săptămâni, probabil aveți o infecție bacteriană și trebuie să mergeți la medicul dumneavoastră.

Citește și:

Tipuri de sinuzita

Sinuzită acută

Sinuzita acută are cea mai scurtă durată. O infecție virală raceala comuna poate provoca simptome care durează între una și două săptămâni. În cazul unei infecții bacteriene, sinuzita acută poate dura până la patru săptămâni.

Sinuzită subacută

Simptomele sinuzitei subacute pot dura până la trei luni. Această afecțiune se întâmplă cel mai adesea cu infecții bacteriene sau alergii sezoniere.

Sinuzită cronică

Simptomele sinuzitei cronice durează mai mult de trei luni. Adesea sunt mai puțin severe. Bacteriile nu sunt, în general, de vină în aceste cazuri. Sinuzita cronică apare cel mai frecvent alături de alergii persistente sau probleme nazale structurale.

Cine este în pericol de a face sinuzita?

Citește și:

Oricine poate dezvolta o infecție sinusală. Cu toate acestea, anumite alte condiții de sănătate și factori de risc vă pot crește șansele de a dezvolta unul. Unele dintre acestea sunt un sept nazal deviat (atunci când peretele de țesut care vă împarte nările se deplasează pe o parte), o creștere osoasă anormala sau polipi nazali (creșteri noncanceroase în nas). Dacă aveți o istorie de alergii sau ați intrat recent în contact cu mucegaiul, puteți dezvolta sinuzită.

Un sistem imunitar slab, fumatul sau o infecție respiratorie superioară recenta au fost cunoscute a conduce la sinuzită. Fibroza chistică este o afecțiune care cauzează acumularea de mucus gros în plămâni. O infecție dentară poate crește șansele unei infecții sinusale.

Simptome sinuzita

Citește și:

Simptomele sinuzitei sunt similare cu cele ale unei raceli comune. Acestea pot include un miros scăzut, febră, nas înfundat, cefalee (de la presiune sau tensiune sinusală), oboseală, durere în gât sau tuse.

Simptomele infecțiilor sinusale, subacute și cronice ale sinusurilor sunt similare. Cu toate acestea, severitatea și lungimea simptomelor vor varia.

Cum este diagnosticată sinuzita?

Pentru a diagnostica o infecție sinusală, medicul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și va face un examen fizic. Ele pot verifica umflarea și sensibilitatea prin apăsarea unui deget pe cap și pe obraji. Medicul dvs. poate examina, de asemenea, interiorul nasului dvs. pentru a căuta semne de inflamație.

În majoritatea cazurilor, medicul dumneavoastră poate diagnostica o infecție sinusală pe baza simptomelor dumneavoastră și a rezultatelor unui examen fizic. Cu toate acestea, în cazul unei infecții cronice, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste de imagistică pentru a examina pasajele nazale și sinusurile. Aceste teste pot dezvălui blocaje ale mucusului și orice structură anormală, cum ar fi polipii.

O scanare CT oferă o imagine tridimensională a sinusurilor. Un RMN utilizează magneți puternici pentru a crea imagini ale structurilor interne. Medicul dvs. poate utiliza, de asemenea, un domeniu de aplicare cu fibră optică, un tub flexibil care trece prin nas și înregistrează imaginile sinusurilor. Un test de alergie identifică iritanții care pot provoca o reacție alergică. Un test de sânge poate verifica bolile care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV.

Citește și:

tratament sinuzita foto: Dragana Gordic, Shutterstock

Care sunt opțiunile de tratament pentru sinuzita?

Decongestionare

Congestia este cel mai frecvent simptom al infecției sinusurilor. Pentru a reduce congestia mucusului și a elimina sinusurile, aplicați o cârpă caldă și umedă pe fața și pe frunte de mai multe ori pe zi. Beți apa pentru a rămâne hidratat și pentru a ajuta la subțierea mucusului. Utilizați un umidificator în dormitor pentru a adăuga umiditate în aer. Porniți dușul și stați în baie cu ușa închisă pentru a vă înconjura aburul. Utilizați decongestive sau picături nazale.

Remedii pentru durere

O infecție sinusală poate declanșa o durere de cap sinusală sau o presiune în frunte și în obraji. Dacă simțiți durere, medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul și ibuprofenul, vă pot ajuta.

Citește și:

Antibiotice

Dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc în câteva săptămâni, este posibil să aveți o infecție bacteriană și trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de antibiotice dacă aveți o congestie, o tuse care nu se îmbunătățește după trei săptămâni, dureri de cap, umflare a ochilor sau febră.

Dacă primiți un antibiotic, trebuie să-l luați timp de trei până la 14 zile, în funcție de instrucțiunile medicului dumneavoastră. Nu încetați să mai luați medicamentul devreme, deoarece acest lucru poate face ca infecția să revină.

Medicul dvs. vă va programa o altă vizită pentru a vă monitoriza starea. Dacă infecția sinusurilor nu se îmbunătățește sau se agravează la următoarea vizită, medicul vă poate îndruma către un specialist ORL. Medicul poate, de asemenea, să comande teste suplimentare pentru a determina dacă alergiile vă declanșează sinuzita.

Citește și:

Interventie chirurgicala

Chirurgia pentru a curăța sinusurile, pentru a repara un sept deviat sau pentru a elimina polipii poate ajuta dacă infecția sinusurilor cronice nu se ameliorează odată cu medicația și timpul.

Foto homepage: Damir Khabirov, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.