Setari Cookie-uri

Psoriazis: simptome, tratament si care sunt cauzele pentru care apare

Psoriazisul este rezultatul unui proces de producție a pielii de urgență.

psoriazis foto: pumatokh, Shutterstock

Ce este psoriazisul?

Unde apare psoriazisul?

Tipuri de psoriazis

Care sunt simptomele psoriazisului?

Care sunt cauzele psoriazisului?

Diagnosticarea psoriazisului

Tratamente pentru psoriazis

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică care determină acumularea rapidă a celulelor pielii, acumulare de celule ce cauzează scalarea pe suprafața pielii.

Psoriazisul este rezultatul unui proces de producție a pielii de urgență. De obicei, celulele pielii cresc adânc și se ridică lent la suprafață. În cele din urmă, ele cad. Ciclul tipic de viață al unei celule de piele este de o lună.

La persoanele cu psoriazis, acest proces de producție poate apărea în doar câteva zile. Din acest motiv, celulele pielii nu au timp să cadă. Această supraproducție rapidă duce la acumulare.

Citește și:

Unde poate aparea psoriazisul?

Leziunile se dezvoltă de obicei pe articulații, cum ar fi coatele și genunchii. Acestea se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv:

  • mâini
  • picioare
  • gât
  • scalp
  • față

Tipurile mai puțin frecvente de psoriazis afectează unghiile, gura și zona din jurul organelor genitale.

Este frecvent asociat cu mai multe alte condiții, inclusiv:

  • diabetul de tip 2
  • boala intestinului inflamator
  • boala de inima
  • artrita psoriazică

Care sunt diferitele tipuri de psoriazis?

Placa psoriazis este cel mai frecvent tip de psoriazis. AAD estimează că aproximativ 80% dintre persoanele cu afecțiune au psoriazis în plăci. Cauzează inflamații roșii, care acoperă zone ale pielii. Aceste plasturi sunt adesea acoperite cu solzi sau plăci de culoare alb-negru. Aceste plăci se găsesc frecvent pe coate, genunchi și scalp.

Citește și:

Psoriazis gutat

Psoriazisul gutat este mai frecvent în copilărie. Acest tip de psoriazis produce mici pete roz. Cele mai frecvente zone pentru psoriazisul gutat includ torsul, brațele și picioarele. Aceste pete sunt rareori groase sau crescute ca psoriazisul cu plăci.

Psoriazisul psoriazic

Psoriazisul psoriazic este mai frecvent la adulți. Cauzează blistere albe, cu puroi și zone largi de piele roșie, inflamată. Psoriazisul psoriazic este localizat în mod obișnuit în zonele mai mici ale corpului, cum ar fi mâinile sau picioarele, dar poate fi foarte răspândit.

Psoriazisul invers

Inversarea psoriazisului provoacă zone luminoase de piele roșie, strălucitoare și inflamate.Leziunile se dezvoltă la subrat sau sub sâni, în zona inghinală sau în jurul pielii în organele genitale.

Citește și:

Psoriazis eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este un tip sever și foarte rar de psoriazis. Acoperă adesea porțiuni mari ale corpului. Pielea aproape pare a fi arsă de soare. Leziunile care se dezvoltă deseori se îndepărtează în secțiuni sau foi mari. Nu este neobișnuit ca o persoană cu acest tip de psoriazis să facă febră sau să devină foarte bolnavă. Acest tip poate pune viața în pericol, așa că persoanele ar trebui să vadă imediat un medic.

Simptome psoriazis

Simptomele psoriazisului diferă de la persoană la persoană și depind de tipul de psoriazis. Zonele de psoriazis pot fi reprezentati de cativa fulgi pe scalp sau cot sau pot acoperi majoritatea corpului.

Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului plachetar includ:

  • pete rosii, inflamate, palpabile
  • piele uscată care se poate sparge și sângera
  • durere în jurul leziunilor
  • mâncărime și senzații de arsură în jurul leziunilor
  • dureri, articulații umflate

Majoritatea persoanelor cu psoriazis trec prin "cicluri" de simptome. Starea poate provoca simptome severe timp de câteva zile sau săptămâni, iar apoi simptomele pot să fie aproape neobservate. Apoi, în câteva săptămâni sau dacă se agravează de un declanșator comun al psoriazisului, afecțiunea poate să apară din nou. Uneori, simptomele psoriazisului dispar complet.

Când nu aveți semne active ale afecțiunii, ați putea fi în "remisie". Asta nu înseamnă că psoriazisul nu se va întoarce.

Citește și:

    Psoriazis cauze

    Medicii nu știu ce cauzează psoriazisul. Cu toate acestea, datorită deceniilor de cercetare, au o idee generală despre doi factori-cheie: genetica și sistemul imunitar.

    Sistem imunitar

    Psoriazisul este o afecțiune autoimună. Condițiile autoimune sunt rezultatul atacului organismului. În cazul psoriazisului, celulele albe din sânge cunoscute sub numele de celule T atacă în mod eronat celulele pielii.

    Într-un organism tipic, celulele albe din sânge sunt utilizate pentru a ataca și a distruge bacteriile invadatoare și pentru a lupta împotriva infecțiilor. Acest atac greșit determină ca procesul de producție a celulelor pielii să meargă în overdrive. Producția de celule de piele urgentă determină dezvoltarea rapidă a celulelor pielii noi. Acestea sunt împinse la suprafața pielii, unde se îngroașă.

    Acest lucru are ca rezultat plăcile cele mai frecvent asociate cu psoriazisul. Atacurile asupra celulelor pielii cauzează, de asemenea, dezvoltarea unor zone roșii, inflamate ale pielii.

    Citește și:

      Genetică

      Unii oameni mostenesc genele care le daumai multe sanse de a dezvolta psoriazis. Dacă aveți un membru de familie imediat care sufera, riscul de apariție a psoriazisului este mai mare.

      psoriazis foto: BlueRingMedia, Shutterstock

      Diagnosticarea psoriazisului

      Majoritatea medicilor sunt capabili să facă un diagnostic cu un examen fizic simplu. Simptomele psoriazisului sunt în mod obișnuit evidente și ușor de distins de alte condiții care pot determina simptome similare.

      În timpul acestui examen, asigurați-vă că îi arătați doctorului toate zonele de îngrijorare. În plus, permiteți-i medicului să afle dacă există vreun membru al familiei cu aceeasi boala.

      Biopsie

      Dacă simptomele sunt neclare sau dacă medicul dumneavoastră dorește să confirme diagnosticul suspect, pot lua un mic eșantion de piele. Aceasta este cunoscută sub numele de biopsie.

      Pielea va fi trimisă la un laborator, unde va fi examinată sub microscop. Examenul poate diagnostica tipul de psoriazis pe care îl aveți. De asemenea, poate exclude alte tulburări sau infecții posibile.

      Declanșatoarele externe pot declanșa o nouă criză de psoriazis. Aceste declanșatoare nu sunt aceleași pentru toată lumea. Ele se pot schimba de-a lungul timpului pentru fiecare individ.

      Citește și:

        Cele mai frecvente declanșatoare ale psoriazisului includ:

        Stres

        Stresul neobișnuit de mare poate declanșa psoriazisul. Dacă învățați să reduceți și să vă gestionați stresul, puteți reduce și, eventual, preveni apariția unor erupții.

        Alcool

        Utilizarea alcoolului poate declanșa apariția de psoriazis. Dacă utilizați excesiv alcool, focarele de psoriazis pot fi mai frecvente. Reducerea consumului de alcool este inteligentă pentru mai mult decât pielea. Medicul vă poate ajuta să formați un plan de renunțare la băut dacă aveți nevoie de ajutor.
        rănire

        Medicamente

        Unele medicamente sunt considerate declanșatoare ale psoriazisului. Aceste medicamente includ:

        • litiu
        • medicamente antimalariene
        • medicație pentru hipertensiune arterială

        Infecţie

        Psoriazisul este cauzat, cel puțin parțial, de sistemul imunitar care atacă în mod eronat celulele pielii sănătoase. Dacă sunteți bolnav sau va luptati cu o infecție, sistemul imunitar va intra în forță pentru a lupta împotriva acesteia. Acest lucru ar putea declanșa o altă apariție a psoriazisului.

        Tratamentul psoriazisului

        Psoriazisul nu are nici un tratament. Tratamentele vizează reducerea inflamației și a scalelor, încetinirea creșterii celulelor pielii și îndepărtarea plăcilor. Tratamentele pentru psoriazis se împart în trei categorii:

        Tratamente topice

        Cremele și unguentele aplicate direct pe piele pot fi utile pentru reducerea psoriazisului ușor până la moderat.

        • corticosteroizii topici
        • retinoidele topice
        • anthralin
        • analogi ai vitaminei D
        • acid salicilic
        • cremă hidratantă

        Medicamente sistemice

        Persoanele cu psoriazis moderat până la sever și cele care nu au răspuns bine la alte tipuri de tratament pot necesita utilizarea de medicamente orale sau injectate. Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare severe. Medicii le prescriu, de obicei, pentru perioade scurte de timp.

        Aceste medicamente includ:

        • metotrexat
        • ciclosporină
        • retinoizii

        Terapie prin lumină

        Acest tratament pentru psoriazis utilizează ultraviolete (UV) sau lumină naturală. Lumina soarelui ucide celulele albe din sânge care acționează asupra celulelor sănătoase ale pielii și determină creșterea rapidă a celulelor. Atât luminile UVA cât și UVB pot fi utile pentru reducerea simptomelor psoriazisului ușor până la moderat.

        Majoritatea persoanelor cu psoriazis moderat până la sever vor beneficia de o combinație de tratamente. Acest tip de terapie utilizează mai mult decât unul din tipurile de tratament pentru a reduce simptomele. Unii oameni pot folosi același tratament pentru întreaga lor viață. Alții ar putea avea nevoie să schimbe tratamente ocazional dacă pielea lor nu mai răspunde la ceea ce folosesc.

        foto prima pagina: MK photograp55, Shutterstock

        Vizionare placuta


        Kudika
        19 Aprilie 2018
        Echipa Kudika

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.