Setari Cookie-uri

Silimarina: una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume, cu beneficii multiple pentru sanatate

Silimarina este unul dintre cele mai valoroase și benefice remedii pe bază de plante și tratamente disponibile oriunde în lume.

silimarina foto: morisfoto, Shutterstock

Ce este Silimarina?

Ce se poate trata cu silimarina?

Boli ale ficatului

Cum funcționează silimarina?

Ce este Silimarina?

Silimarina este un supliment pe bază de plante care detoxifică și protejează funcțiile vitale ale ficatului și multe altele.

Silimarina a fost folosit de peste 2000 de ani ca tratament natural pentru tulburările hepatice. Planta este cunoscută în cercurile științifice ca Silybum marianum (L.) Gaertner (syn. Cardous marianus), dar este mai cunoscută sub denumirea de "ciulin de lapte", "Sf. Mary Thistle "," Thistle "și" Lady's Thistle ". Este o planta erbacee aparținând familiei Asteraceae, care poate crește până la zece metri înălțime, cu flori roșii și violete.

Silimarina este nativa din sudul Europei, din sudul Rusiei, din Asia Mică și din Africa de Nord, și a fost, de asemenea, naturalizata în America de Nord și de Sud.

În ultimii patruzeci de ani, cercetările chimice, farmacologice și clinice intensive au confirmat mecanismele de acțiune și valoarea terapeutică a silimarinei într-o gamă largă de afecțiuni legate de ficat. Literalmente sute de studii de cercetare moderne au confirmat capacitatea remarcabilă a silimarinei pentru a proteja ficatul și corpul împotriva a nenumarate tipuri de agresiuni exterioare.

În plus, Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite și Institutul Național de Sănătate (NIH) au catalogat peste 400 de studii științifice despre silimarina și compușii săi activi în baza de date a medicamentelor. Silimarina este unul dintre cele mai valoroase și benefice remedii pe bază de plante și tratamente disponibile oriunde în lume.

Astăzi, silimarina este încă una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume și este, de asemenea, numărul unu recomandat pentru sănătatea ficatului. De fapt, în Europa, silimarina lapte este un medicament prescris.

Citește și:

Ce se poate trata cu silimarina?

Extractul silimarina este prescris pentru a trata

  • intoxicațiile cu ciuperci
  • ciroza alcoolică
  • hepatita cronică
  • leziunile hepatice induse de consumul de droguri și alcool
  • hepatita virală acută

Silimarina este folosita pentru a menține sănătatea ficatului și pentru a proteja ficatul de efectele toxinelor cum ar fi alcoolul, mediul poluat sau locul de muncă și o intreaga serie de boli ale ficatului.

Boli ale ficatului

Bolile ficatului care au ca indicatie utilizarea de ciulin de lapte sunt variate, incluzând, dar fără a se limita la:

  • Ciroza alcoolică
  • Hepatita cronică activă
  • Leziuni hepatice induse de droguri si alcool
  • Hepatită virală acută
  • Ficatul gras, boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) si steatohepatita nealcoolica (NASH)
  • Fibroza și ciroza
  • Toxicitatea hepatică cauzată de utilizarea steroizilor
  • Sensibilități de mediu și toxine
  • O afecțiune care necesită utilizarea de medicamente hepatotoxice
  • Utilizarea regulată a alcoolului moderat până la constant

sanatatea ficatului foto: Photo Veterok, Shutterstock

Citește și:

Cum funcționează silimarina?

Semințele de silimarina conțin un complex bioflavonoid cunoscut sub numele de silymarin. Silymarin, care este ingredientul activ al silimarinei, este pur și simplu extractul purificat al fructelor (semințelor) plantei de silimarina. Acesta este responsabil pentru principalele beneficii medicale ale plantei de silimarina și este alcătuit din trei principale flavonoide:

  • silybin - de asemenea, cunoscut sub numele de silibinin
  • silydianin - cunoscut și ca silidianin
  • silychristin - cunoscut și ca silicistin

Silybin reprezintă 50% - 70% din silymarin și s-a demonstrat în studiile clinice că este cel mai activ biologic component al extractului de silimarina.

Studiile dublu-orb asupra efectului silimarinei asupra daunelor toxice hepatice (în majoritate alcoolice), a bolilor cronice de ficat și a bolilor cauzate de anumite medicamente au fost revizuite de experți medicali. Experții au concluzionat că silimarina este un produs medicamentos extrem de util din punct de vedere terapeutic, care stabilizează membrana celulară și stimulează sinteza proteinelor în timp ce accelerează procesul de regenerare în țesutul hepatic deteriorat. Aceste efecte sunt importante în eficacitatea terapeutică a silimarinei.

Potrivit altor studii, silimarina poate proteja celulele hepatice blocând intrarea toxinelor dăunătoare și ajutând la îndepărtarea acestor toxine din celulele hepatice. Ca și în cazul altor flavonoide, silimarina este un antioxidant puternic, care contribuie la menținerea sănătății și a energiei prin protejarea organismului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și peroxidarea lipidică, care poate afecta celulele și țesuturile sănătoase. La fel ca strugurii și vinul roșu, de exemplu, sunt apreciate ca surse excelente de antioxidanți, silimarina conține, de asemenea, proprietățile necesare pentru a oferi corpului aceleași beneficii antioxidante.

Citește și:

Doza standard de silimarina este undeva intre 280 si 800 de miligrame pe zi, iar unele studii au aratat ca o doza de 100-200 de mg de silimarina luata de 3 ori pe zi este modalitatea optima de a administrare.

Foto homepage: ra3rn, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.