Setari Cookie-uri

Fibromialgia: ce este, care sunt simptomele si ce tratament exista pentru aceasta boala care provoaca durere

Fibromialgia este o problemă comună de sănătate neurologică care provoacă durere și sensibilitate larg răspândită.

fibromialgia

Ce este fibromialgia?

Simptome fibromialgie

Ce cauzează fibromialgia?

Cum se trateaza fibromialgia?

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o problemă comună de sănătate neurologică care provoacă durere și sensibilitate larg răspândită (sensibilitate la atingere). Durerea și sensibilitatea tind să apară și să dispară. Cel mai adesea, persoanele cu această boală cronică (pe termen lung) sunt obosite și au probleme de somn. Diagnosticul poate fi efectuat cu o examinare atentă.

Fibromialgia este cea mai frecventă la femei, deși poate apărea la bărbați. De cele mai multe ori începe la vârsta adultă, dar poate să apară în anii adolescenței. Aveți un risc mai mare pentru fibromialgie dacă aveți o boală reumatică (probleme de sănătate care afectează articulațiile, mușchii și oasele). Acestea includ osteoartrita, lupusul, artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă.

Citește și:

Simptome fibromialgie

  • Sensibilitate la atingere sau la presiune care afectează mușchii și, uneori, articulațiile sau chiar pielea
  • Oboseală severă
  • Probleme de somn
  • Probleme cu memoria sau gândirea

Unii pacienți pot, de asemenea, să aibă:

  • Depresie sau anxietate
  • Migrene sau dureri de cap tip tensiune
  • Probleme digestive: sindromul intestinului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian
  • Vezică urinară iritabilă sau hiperactivă
  • Durere pelvină
  • Tulburarea temporomandibulară - un set de simptome, incluzând dureri ale feței sau maxilarului, fălțuirea fălcilor și sunete în urechi

Fibromialgia cauze

Cauzele fibromialgiei sunt neclare. Ele pot fi diferite în diferite persoane. Cercetările actuale sugerează implicarea sistemului nervos, în special a sistemului nervos central (creierul și maduva spinării). Fibromialgia nu provine dintr-o tulburare autoimună, inflamatorie, articulară sau musculară. Fibromialgia se poate desfășura în familii, genetic. Există probabil anumite gene care pot face pe oameni mai predispuși la fibromialgie și la celelalte probleme de sănătate care pot apărea împreună cu aceasta. Numai genele, însă, nu provoacă fibromialgie.

Există cel mai adesea un factor de declanșare al fibromialgiei. Pot apărea probleme de coloană vertebrală, artrită, leziuni sau alt tip de stres fizic. Stresul emoțional poate declanșa această boală. Rezultatul este o schimbare în modul în care corpul "vorbește" cu măduva spinării și cu creierul. Nivelurile de substanțe chimice din creier și proteine ​​se pot schimba. Mai recent, Fibromialgia a fost descrisă ca tulburare de amplificare a durerii centrale, adică volumul de senzație de durere din creier este prea mare.

Deși fibromialgia poate afecta calitatea vieții, ea este încă considerată benignă din punct de vedere medical. Nu provoacă atacuri de cord, accident vascular cerebral, cancer, deformări fizice sau pierderi de vieți omenești.

Citește și:

Un medic va suspecta fibromialgia pe baza simptomelor. Un examen fizic poate fi util pentru a detecta sensibilitatea și pentru a exclude alte cauze ale durerii musculare. Nu există teste de diagnosticare (cum ar fi raze X sau teste de sânge) pentru această problemă. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de teste pentru a exclude o altă problemă de sănătate care poate fi confundată cu fibromialgia.

Deoarece durerea pe scară largă este principala caracteristică a fibromialgiei, furnizorii de asistență medicală vă vor cere să vă descrieți durerea. Acest lucru poate ajuta la diferențierea dintre fibromialgie și alte boli cu simptome similare. Alte afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul, uneori imită fibromialgia.

Uneori, fibromialgia este confundată cu artrita reumatoidă sau lupusul. Dar, din nou, există o diferență în simptomele, constatările fizice și testele de sânge care vă vor ajuta furnizorul de servicii medicale să detecteze aceste probleme de sănătate. Spre deosebire de fibromialgie, aceste boli reumatice provoacă inflamație în articulații și țesuturi.

Citește și:

fibromialgia simptome

Criterii necesare pentru o diagnosticare a fibromialgiei

1. Durerea și simptomele din săptămâna trecută, pe baza numărului total de zone dureroase din 19 părți ale corpului plus nivelul de severitate al acestor simptome:

A. Oboseală
b. Trezirea fara a fi odihnit
c. Probleme cognitive (de memorie sau gândire)

Plus numărul altor simptome fizice generale

2. Simptome care durează cel puțin trei luni la un nivel similar

3. Nici o altă problemă de sănătate care să explice durerea și alte simptome

Tratament pentru fibromialgie

Nu există nici un tratament curator pentru fibromialgie. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate atât cu medicamente. De multe ori cele mai bune rezultate sunt obținute prin utilizarea mai multor tipuri de tratamente.

Terapii non-medicamentoase: Persoanele cu fibromialgie ar trebui să utilizeze tratamente non-medicamentoase, precum și orice medicamente pe care medicii lor sugerează. Cercetările arată că cel mai eficient tratament pentru fibromialgie este exercițiul fizic. Exercițiul fizic trebuie utilizat în plus față de orice tratament medicamentos. Pacienții beneficiază cel mai mult de pe urma exercițiilor aerobice regulate. Alte terapii inclusiv Tai Chi și yoga, pot ușura simptomele fibromialgiei. Deși este posibil să fiți în durere, exercițiile fizice cu impact redus nu vor fi dăunătoare.

Terapia cognitivă comportamentală este un tip de terapie axată pe înțelegerea modului în care gândurile și comportamentele afectează durerea și alte simptome.

Citește și:

Alte terapii complementare și alternative (uneori denumite medicină integrativă), cum ar fi acupunctura, chiropractica și terapia prin masaj, pot fi utile pentru a gestiona simptomele fibromialgiei.

Este important să se abordeze factorii de risc și factorii de declanșare a fibromialgiei, inclusiv tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn și problemele de dispoziție, cum ar fi stresul, anxietatea, atacurile de panică și depresia.

Medicamente: Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat trei medicamente pentru tratamentul fibromialgiei. Acestea includ două medicamente care schimbă unele dintre substanțele chimice din creier (serotonină și norepinefrină) care ajută la controlul nivelurilor de durere: duloxetină (Cymbalta) și milnacipran (Savella). Medicamentele vechi care afectează aceleași substanțe chimice creierului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata fibromialgia. Acestea includ amitriptilina (Elavil) și ciclobenzaprina (Flexeril). Alte medicamente antidepresive pot fi de ajutor la unii pacienți. Efectele secundare variază . Adresați-vă medicului dumneavoastră despre riscurile și beneficiile medicamentului dumneavoastră.

Celălalt medicament aprobat pentru fibromialgie este pregabalin (Lyrica). Pregabalinul și un alt medicament, gabapentinul (Neurontin), acționează prin blocarea activității excesive a celulelor nervoase implicate în transmiterea durerii. Aceste medicamente pot provoca amețeli, somnolență, edem și creștere în greutate.

Tramadol poate fi utilizat pentru a trata durerea fibromialgiei dacă este necesară utilizarea pe termen scurt a unui narcotic opioid. Acetaminofen (paracetamol) sau medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxen nu sunt eficiente pentru durerea fibromialgie. Cu toate acestea, aceste medicamente pot fi utile pentru a trata durerea declanșatoare a fibromialgiei. Astfel, ele sunt cele mai utile în cazul persoanelor care au alte cauze de durere, cum ar fi artrita în plus față de fibromialgie.

Citește și:

Foto interior si homepage: pathdoc, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
3 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.