Setari Cookie-uri

Tromboflebita: ce este si care sunt cauzele aparitiei acestei afectiuni

Tromboflebita poate să apară în vene aproape de suprafața pielii sau mai adânc, în jos între straturile musculare.

troboflebita foto: Doro Guzenda, Shutterstock

Ce este tromboflebita? | Factori de risc tromboflebita |

Ce cauzează tromboflebita? | Care sunt simptomele tromboflebitei?

Cum este diagnosticată tromboflebita? | Cum este tratată tromboflebita?

Cum poti preveni tromboflebita?

Ce este tromboflebita?

Tromboflebita este inflamația unei vene cauzata de un cheag de sânge. Apare de obicei în picioare. Un cheag de sânge este o formare solidă a celulelor sanguine care formeaza o colectie. Cheagurile de sânge pot interfera cu fluxul sanguin normal în organism și sunt considerate periculoase. Tromboflebita poate să apară în vene aproape de suprafața pielii sau mai adânc, în jos între straturile musculare.

Această afecțiune apare de obicei în picioare, dar este posibil să se dezvolte tromboflebită în alte părți ale corpului. Cheagurile de sânge pot provoca umflarea venelor din gât sau brațe, dar acest lucru este rar.

Trombflebita afectează venele superficiale și este o afecțiune diferită de cea a unei tromboze venoase profunde. Simptomele tromboflebitei includ umflarea, înroșirea și sensibilitatea asupra venei afectate.

Citește și:

Factori de risc in cazul tromboflebitei

Riscul tromboflebitei crește dacă:

  • Persoana este inactiva pentru o perioadă lungă de timp, fie pentru că este imobilizata la pat, fie că se deplaseaza într-o mașină sau avion pentru o perioadă lungă
  • Persoana are vene varicoase, care sunt o cauză obișnuită a tromboflebitei superficiale
  • Aveți un stimulator cardiac sau aveți un tub subțire, flexibil (cateter) într-o venă centrală, pentru tratamentul unei afecțiuni medicale, care poate irita peretele vaselor sanguine și poate scădea fluxul sanguin
  • Sunteti însărcinata sau tocmai ati nascut
  • Utilizați pilule contraceptive sau terapie de substituție hormonală, care poate face ca sângele dumneavoastră să fie mai predispus la coagulare
  • Aveți un istoric familial a unei tulburări de coagulare a sângelui sau o tendință de a forma cheaguri de sânge
  • Ati avut episoade anterioare de tromboflebită
  • Ati avut un accident vascular cerebral
  • Sunteti mai în vârstă de 60 de ani
  • Sunteti supraponderal sau obez
  • Suferiti de cancer
  • Fumati

Tromboflebita cauze

Citește și:

Un cheag de sânge provoacă tromboflebită. Inactivitatea, cum ar fi rănirea după traumă sau intervenția chirurgicală, este o cauză majoră a cheagurilor de sânge. De asemenea, puteți dezvolta un cheag de sânge dacă stați prea mult timp inactiv, cum ar fi în timpul unei plimbări cu avionul sau cu mașina.

Înălțarea, întinderea și mișcarea periodică a picioarelor în timpul zborurilor lungi sau a plimbărilor cu mașina poate ajuta la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge. Mișcarea promovează circulația, ceea ce descurajează celulele sanguine să se adune împreună.

De asemenea, puteți dezvolta cheaguri de sânge dacă v-ați rănit vasele de sânge. Trauma la nivelul membrelor în cauză poate provoca vătămarea unei vene. De asemenea, puteți suferi vătămări ale unui vas de sânge din cauza acelor (IV), intravenos sau catetere în timpul unei proceduri medicale. Acest tip de leziune este o cauză mai puțin frecventă a cheagurilor de sânge.

Citește și:

Tromboflebita simptome

Simptomele tromboflebitei depind în parte de tipul pe care îl aveți. Puteți simți următoarele simptome în apropierea zonei afectate dacă aveți vreun fel de tromboflebită:

  • durere
  • căldură
  • sensibilitate
  • umflătură
  • roşeaţă

Tromboflebita superficială uneori determină vena afectată să devină vizibil înroșită și roșie.

Diagnostic tromboflebita

În unele cazuri, medicul dumneavoastră nu va trebui să facă teste majore pentru a identifica problema. Aspectul zonei și descrierea simptomelor pot fi suficiente pentru a diagnostica această afecțiune.

Dacă apariția și descrierea afecțiunii nu furnizează suficientă informație medicului pentru a face un diagnostic, ei pot utiliza o tehnică de imagistică pentru a vedea dacă există un cheag. Opțiunile includ o ultrasunete, o scanare CT și o scanare RMN.

În alte cazuri, medicul dumneavoastră poate alege să efectueze o venogramă. Aceasta implică injectarea unui colorant în venă, care apare pe raze X. Medicul dvs. va lua apoi imaginile cu raze X pentru a vedea dacă aveți cheaguri.

Citește și:

tromboflebita foto: Mrs_Bazillio, Shutterstock

Tratament pentru tromboflebita

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aveți grijă de starea dumneavoastră la domiciliu dacă aveți tromboflebită superficială. Acesta vă va oferi instrucțiuni care pot include:

  • aplicarea căldurii
  • purtarea ciorapilor compresivi pentru a stimula circulatia venoasa
  • menținerea membrelor intr-o pozitie care sa favorizeze intoarcerea venoasa, cu membrele ridicate
  • folosirea de medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofen

Este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să îndepărteze vena dacă cel cu tromboflebită superficială devine permanent inestetic sau dureros sau dacă aveți această afecțiune în același sens de mai multe ori. Acest tip de procedură nu ar trebui să afecteze circulația dumneavoastră. Venele mai adânci în picior pot manipula cantitatea crescută de flux sanguin.

Pacienții cu tromboflebită superficială de obicei nu au nevoie de diluanți sanguini. Cu toate acestea, în cazul în care cheagul este aproape de joncțiunea uneia dintre vene profunde, diluanții sângelui pot ajuta la reducerea riscului ca cheagul superficial să devină tromboza venoasa profunda. Dacă TVP nu este tratată, aceasta poate duce la o embolie pulmonară (PE) sau un cheag de sânge în plămâni. Un PE poate pune viața în pericol.

Citește și:

Cum poti preveni tromboflebita?

Întindeți-vă sau umblați în mod regulat dacă stați la birou pentru perioade lungi de timp sau dacă faceți o călătorie lungă într-o mașină sau avion. Perioadele lungi de inactivitate pote duce la tromboflebită.

Medicul dumneavoastră vă va schimba periodic liniile IV dacă sunteți în spital. Acestea ar putea de asemenea să vă dea medicamente pentru a ajuta la prevenirea tromboflebitei în funcție de starea dumneavoastră și alți factori.

Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasă profundă (DVT) apare atunci când se formează un cheag de sânge (tromb) în una sau mai multe vene adânci din corp, de obicei în picioare. Tromboza venoasă profundă poate provoca dureri sau umflături la picioare, dar poate apărea și fără simptome.

Tromboza venoasă profundă se poate dezvolta dacă aveți anumite afecțiuni medicale care afectează formarea cheagurilor de sânge. Se poate întâmpla și dacă nu vă miscați mult timp, cum ar fi după o intervenție chirurgicală sau un accident, sau când sunteți închis în pat.

Semnele și simptomele trombozei venoase profunde pot include:

Citește și:
  • Umflarea piciorului afectat. Rar, în ambele picioare există umflături.
  • Durerea în picior. Durerea se poate simți ca o crampa.
  • Piele roșie sau decolorată pe picior.
  • Căldură în piciorul afectat.

Tromboza venoasă profundă poate să apară fără simptome vizibile.

Foto homepage: dimid_86, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.