Setari Cookie-uri

Ce sunt hemoroizii, care sunt simptomele prin care se manifesta si ce cauze duc la aparitia lor

Hemoroizii apar in contextul constipatiei, moștenirii familiale sau al șederii prelungite (munca de birou).

ce sunt hemoroizii foto: marity, Shutterstock

Ce sunt hemoroizii?

Cine are o predispoziție de a dezvolta hemoroizi?

Care sunt cauzele hemoroizilor?

Diagnostic hemoroizi

Hemoroizi simptome

Tratament pentru hemoroizi

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene varicoase care apar în interiorul canalului anal la o adâncime de aproximativ 4-5 cm prin dilatarea pernelor venoase mici în contextul constipatiei, moștenirii familiale sau al șederii prelungite (munca de birou).

Este bine să ne amintim că, odată cu apariția acestor varicozități, ele continuă să crească in dimensiune, în contextul în care, datorită localizării lor, ele sunt zilnic traumatizate prin defecare. Fenomenul constă în țesut cavernos dilatat, cu apariția masei hemoroidale în canalul anal, trauma care duce la sângerare după defecare, stază venoasă și tromboză, adesea asociată cu edem și fenomene necrotice. Există trei tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni proveniți din plexul interior, hemoroizi externi din plexul exterior și hemoroizi micsti.

Citește și:

Cine are o predispoziție de a dezvolta hemoroizi?

Această afecțiune este extrem de răspândită și apare atât la bărbați, cât și la femei. Aproximativ jumătate din populația cu vârsta de peste 50 de ani prezintă hemoroizi, în majoritatea cazurilor hemoroizi necomplicați și care la acel moment nu tulbură pacientul.

O situație fiziologică în care hemoroizii sunt comuni este sarcina. Aspectul lor în timpul sarcinii se datorează presiunii exercitate de uterul gravid (care poate ajunge la un volum de aproximativ 5 litri în timpul perioadei în care copilul se dezvoltă) pe vasele de sânge în care curge plexul hemoroid și creează condițiile favorabile pentru apariția dilatărilor venoase. În această situație, totuși, aspectul lor este temporar. După dispariția condițiilor favorabile, hemoroizii dispar și ei.

Citește și:

Care sunt cauzele hemoroizilor

La persoanele care nu au constipație, boala poate evolua ani de zile până când diagnosticul lor de boală hemoroidală este corect, până la stadiile avansate, cu excepția cazului în care au plângeri subiective. Pe de altă parte, pacienții cu constipație se prezintă în stadiu incipient medicului, deoarece sângerarea care apare este un factor alarmant care îi sperie.

Există mai multe teorii care explică cauzele hemoroizilor, de la implicarea unei etiologii infecțioase (criptă, flebită hemoroidă, colită) la tulburări neurologice și endocrine. Unii autori explică apariția hemoroizilor ca o consecință a factorilor alimentari (abuzul de mirodenii la prepararea meselor, alcoolul și alimentația neechilibrată). Apariția și descoperirea hemoroizilor pot fi favorizate de mai mulți factori; sedarea, obezitatea, constipația, sarcina și nașterea, diareea, fumatul, creșterea în greutate, tusea cronică, abuzul de alcool și consumul de condimente.

Citește și:

Diagnostic hemoroizi

Diagnosticul hemoroizilor este efectuat prin anamneză, simptomele pacientului la prezentare, semne clinice, inspecție, palpare, videorectoscopie care permit vizualizarea directă a rectului. Pentru a exclude alte cauze de sângerare, medicul poate examina rectul și partea inferioară a colonului (sigmoid) prin sigmoidoscopie sau chiar colon prin colonoscopie. Sigmoidoscopia și colonoscopia sunt proceduri diagnostice care exclud posibile leziuni patologice mai grave (cancer de colon, polipi, colită), însoțite de sângerări.

Hemoroizi simptome

Pentru a înțelege mai bine simptomele hemoroizilor, trebuie să ne uităm la cele două tipuri de boală.

Hemoroizii externi

Se formează prin dilatarea plexului venoctual rectal inferior. Acestea sunt poziționate inferioar liniei așa-numite decalate și sunt acoperite cu epiteliu stratificat.

Hemoroizii externi se manifestă prin:

Citește și:
  • Aspectul durerii rectale în timpul procesului de defecare;
  • Acumularea sângelui sub mucoasa anală;
  • Aspectul sângelui în scaun.

Hemoroizii interni

Se formează din plexul venelor rectale superioare. Ele sunt poziționate mai sus decât linia zimțată, adică sunt în rect și sunt acoperite de un epiteliu cilindric stratificat.

hemoroizi interni foto: Timonina, Shutterstock

Hemoroizii interni se manifestă prin:

  • Scaune cu pete roscate;
  • Mâncărime locală în zona anusului;
  • Senzație de dureri musculare în zona anusului;
  • Durerea înainte, în timpul și după defecare;

Hemoroizii pot sângera, de obicei după ce persoana a avut un scaun, cu aspect de sânge pe hârtie igienică sau fecale. Sângele poate face roșie apa din vasul toaletei, dar cantitatea de sânge pierdută este de obicei mică, iar hemoroizii rareori duc la sângerări severe.

Când hemoroizii sunt proeminenți la nivelul anusului, uneori trebuie să fie împinși încet înapoi cu ajutorul degetului de catre pacient.

Hemoroizii se pot umfla și pot deveni dureroși atunci când suprafața acestora este deteriorată sau când se formează un cheag de sânge în interiorul lor. Mai rar, hemoroizii pot duce la eliminarea mucusului și pot cauza senzația că rectul nu este complet golit după ce persoana a avut un scaun.

Mâncărimia care apare în regiunea anală (prurit anal) nu este de obicei un simptom al hemoroizilor, dar poate apărea dacă prezența hemoroizilor determină deficiența igienei anale.

Citește și:

Medicul poate determina cu ușurință diagnosticul hemoroizilor atunci când acestia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspecției anusului și rectului. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la determinarea dacă pacientul ar avea o boală mai gravă, cum ar fi o tumoare.

Tratament pentru hemoroizi

1. Pelinul este primul în tratamentul hemoroizilor datorită afecțiunilor sale calmante și proprietăților astringente. În plus față de pelin, se recomandă, de asemenea, utilizarea de ceai de coaja de stejar deoarece are un efect de vindecare. Se amestecă două lingurițe din fiecare plantă în două până la trei litri de apă fierbinte. Baia de șezut trebuie să dureze aproximativ 20 de minute și trebuie repetată la fiecare trei zile timp de o lună.

hemoroizi foto: aradaphotography, Shutterstock

2. Aloe Vera tratează atât hemoroizii cât și hemoragiile. Tăiați frunzele Aloe Vera în jumătate, încălziți puțin și aplicați în zona afectată. Frunzele pot fi, de asemenea, înghețate și aplicate în zona afectată atunci când este necesar.

3. Ceaiul de marar, musetel, trestie de nuc poate fi consumat de trei ori pe zi. Acest ceai este sub forma unei infuzii. Luați o lingură din fiecare plantă. Se formează un amestec și se amestecă o lingură de amestec cu o cană de apă timp de 20 de minute. Scurgeți și serviți înainte de mese.

4. Cataplasmele pe bază de lut sunt un alt remediu natural important pentru tratarea hemoroizilor. Acestea se aplică zilnic și se prepară dintr-o lingură de lut amestecată cu apă călduță până se formează o pastă. Lubrifiați zona inflamată și lăsați să lucreze timp de două ore.

5. Varza este un alt remediu natural care poate fi utilizat cu succes în tratarea hemoroizilor. Zdrobiti o frunza de varza si aplicati-o in zona afectata. Lăsați câteva minute și repetați procedura în fiecare zi timp de 2 luni.

6. Băile de ședere sunt obligatorii pentru hemoroizii externi, dar și pentru hemoroizii interni. Băile de ședere sunt făcute cu mere de lup, afine, angelică, brusture, busuioc, castan, șlam, chanterelle, cenușă, stejar, gutui, musetel, lauri, păpădie și păpădie.

7. Ceapa - Luati o ceapa medie, radeti, amestecati cu miere. Se obține o pastă pentru a lubrifia zona afectată.

8. Usturoi - preparați o soluție de suc de usturoi și cinci părți apă și aplicați în exterior.

Citește și:

Bandarea

Bandarea este o procedură utilizată pentru a trata hemoroizii interni. De asemenea, numita ligatura cu bandă de cauciuc, această procedură implică utilizarea unei benzi strânse în jurul bazei hemoroizilor pentru a-și întrerupe alimentarea cu sânge.

Bandarea necesită, de obicei, două sau mai multe proceduri care se desfășoară în interval de două luni. Nu este dureros, dar puteți simți presiune sau disconfort ușor.

Bandarea nu este recomandată persoanelor care iau soluții de diluare a sângelui din cauza riscului crescut de complicații hemoragice.

Scleroterapia

Această procedură implică injectarea unui produs chimic în hemoroid. Substanța chimică determină ca hemoroizii să se micșoreze și să oprească sângerarea. Majoritatea oamenilor simt durere mică sau deloc.

Scleroterapia se face la cabinetul medicului. Există puține riscuri cunoscute. Aceasta poate fi o opțiune mai bună dacă luați diluanți din sânge deoarece pielea nu este tăiată. Scleroterapia tinde să aibă cele mai bune rate de succes pentru hemoroizii mici, interni.

Hemoroidectomia

O hemoroidectomie este utilizată pentru hemoroizii externi mari și hemoroizi interni care au prolapsat sau cauzează probleme și nu răspund la managementul neoperator.

Această procedură are, de obicei, loc într-un spital. Dumneavoastra și chirurgul dvs. veți decide cu privire la cea mai bună anestezie utilizată în timpul operației. Alegerile includ:

  • anestezia generală
  • anestezie regională
  • anestezia locală

De asemenea, vi se poate da un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxați în timpul procedurii dacă primiți anestezie locală sau regională.

După intrarea în vigoare a anesteziei, chirurgul va elimina hemoroizii mari. Când operația se termină, veți fi dus într-o cameră de recuperare pentru o scurtă perioadă de observație. Odată ce echipa medicală este sigură că semnele vitale sunt stabile, veți putea să vă întoarceți acasă.

Durerea și infecția sunt cele mai frecvente riscuri asociate cu acest tip de intervenție chirurgicală.

Foto prima pagina: fizkes, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.