Setari Cookie-uri

Ce este angina pectorala, cum recunoastem durerile si ce trebuie facut in cazul aparitiei acesteia

Angina pectorala este un tip de durere toracica care rezulta din scăderea fluxului de sange catre inima.

angina pectorala foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock

Ce este angina pectorala?

Cauze pentru care apare angina pectorala

Cum se manifesta angina pectorala (simptome)

Factorii de risc in cazul anginei pectorale

Diagnostic angina pectorala

Tratamentul pentru angina pectorala

Ce este angina pectorala?

Angina pectorala este un tip de durere toracică care rezultă din scăderea fluxului de sânge către inimă. Lipsa fluxului de sânge înseamnă că mușchiul inimii nu primește suficient oxigen. Durerea este adesea declanșată de activitatea fizică sau de stresul emoțional.

Angina pectorală stabilă, numită și angina pectorală, este cel mai frecvent tip de angina pectorală. Angina pectorală este un model predictibil al durerii toracice. De obicei, puteți urmări modelul pe baza a ceea ce faceți atunci când simțiți durerea din piept. Urmărirea anginei stabile vă poate ajuta să vă manageriați mai ușor simptomele.

Angina pectorală instabilă este o altă formă de angina pectorală. Apare brusc și se înrăutățește de-a lungul timpului. În cele din urmă poate duce la un atac de cord.

Deși angină stabilă este mai puțin gravă decât angina instabilă, aceasta poate fi dureroasă și inconfortabilă. Ambele tipuri de angină pectorală sunt de obicei semne ale unei afecțiuni cardiace, deci este important să vă vedeți medicul imediat ce aveți simptome.

Citește și:

Ce cauzează angina pectorala

Angina pectorală are loc atunci când mușchiul inimii nu primește oxigenul necesar pentru a funcționa corespunzător.

Anumiți factori, cum ar fi îngustarea arterelor (ateroscleroza), pot împiedica inima să primească mai mult oxigen. Arterele pot deveni înguste atunci când placa (o substanță din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe) se acumulează în interiorul pereților arterelor. Cheagurile de sânge pot bloca, de asemenea, arterele și pot reduce fluxul de sânge bogat în oxigen la inimă.

Simptome angina pectorala

Senzația dureroasă care apare în timpul unui episod de angină stabilă este deseori descrisă ca o presiune sau plinătate în centrul toracelui. Durerea se poate simți ca o greutate mare care se odihnește pe piept sau ca o gheara. Această durere se poate răspândi de la piept până la gât, brațe și umeri.

În timpul unui episod de angină pectorală stabilă, puteți, de asemenea, să experimentați:

Citește și:
  • dificultăți de respirație
  • greaţă
  • oboseală
  • ameţeală
  • transpirație profundă
  • anxietate

Angină stabilă apare de obicei după exercitiu fizic. Simptomele tind să fie temporare, cu durată de până la 15 minute în majoritatea cazurilor. Acest lucru este diferit de angina instabilă, în care durerea poate fi continuă și mai severă.

Puteți avea un episod de angină stabilă în orice moment al zilei. Cu toate acestea, este mai probabil ca simptomele să apară dimineața.

Care sunt factorii de risc pentru angina pectorală stabilă?

Factorii de risc pentru angina stabilă includ:

  • obezitatea
  • antecedente de boli de inima
  • colesterol ridicat sau hipertensiune arterială
  • diabet
  • fumat
  • lipsa exercitiului fizic

Mesele copioase, antrenamentele fizice viguroase și vremea extrem de caldă sau rece pot declanșa, de asemenea, angina stabilă în unele cazuri.

Citește și:

Diagnostic angina pectorala

Medicul dvs. vă va întreba despre istoricul medical și va efectu teste pentru a diagnostica angină stabilă. Testele pot include:

electrocardiogramă: măsoară activitatea electrică din inimă și evaluează ritmul inimii
angiografie: un tip de raze X care va permite medicului să vadă vasele de sânge și să măsoare fluxul de sânge în inima dumneavoastră

Aceste teste pot determina dacă inima funcționează corect și dacă arterele sunt blocate.

S-ar putea să fie nevoie de un test de stres. În timpul unui test de stres, medicul dumneavoastră vă va monitoriza ritmul cardiac și respirația în timpul exercițiilor fizice. Acest tip de test poate determina dacă activitatea fizică declanșează simptomele.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră ar putea să efectueze teste de sânge pentru a măsura nivelul colesterolului și proteinei C reactive (CRP). Nivelurile ridicate de CRP pot crește riscul de apariție a bolilor de inimă.

Citește și:

ce este angina pectorala foto: Crystal Eye Studio, Shutterstock

Tratamentul pentru angina pectorala

Modificări ale stilului de viață: parte din toate tratamentele

Indiferent de tratamentul anginei pe care îl alegeți, medicul vă va recomanda să faceți modificări de stil de viață.

Deoarece boala cardiacă este adesea cauza principală a majorității formelor de angina pectorală, puteți reduce sau preveni angina prin lucrarea la reducerea factorilor de risc pentru boala cardiacă și la modificarea stilului de viață. Acești factori de risc pot include:

  • Fumat. Dacă fumezi, oprește-te.
  • Dieta. Mâncați cantități limitate de grăsimi saturate, grăsimi trans și sare. Includeți o varietate de fructe și legume, cereale integrale, carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi în alimentația dumneavoastră.
  • Optimizati nivelurile colesterolului.
  • Lipsa activității fizice. Discutați cu medicul dumneavoastră despre începerea unui plan de exerciții sigure.
  • Obezitate. Dacă sunteți supraponderal, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de pierdere în greutate.
  • Stres. Evitarea stresului este mai ușor de zis decât de făcut, dar încercați să găsiți modalități de relaxare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tehnicile de reducere a stresului.

Dacă aveți angină pectorală stabilă, puteți fi tratat numai cu medicamente și modificări ale stilului de viață și este posibil să nu aveți nevoie de angioplastie cu stent. Mai multe medicamente pot îmbunătăți simptomele anginei, inclusiv:

Acid acetilsalicilic. Aspirina reduce capacitatea sângelui de a se coagula, făcând mai ușoara circulația sângelui prin arterele inimii. Împiedicarea coagulării sângelui poate reduce riscul unui atac de cord.

Nitrați. Nitrații sunt adesea utilizați pentru tratamentul anginei. Nitrații dilatăc vasele de sânge, permițând mai mult sânge să curgă spre mușchiul inimii.Cea mai obișnuită formă de nitrat utilizat pentru tratamentul anginei este comprimatele sublinguale de nitroglicerină, pe care le puneți sub limbă.

Beta-blocante. Blochează efectele epinefrinei hormonale, cunoscută și sub numele de adrenalină. Ca urmare, inima bate mai încet și cu mai puțină forță, reducând tensiunea arterială și reducând volumul de muncă al inimii. Beta-blocantele ajută, de asemenea, ca vasele sanguine să se relaxeze și să se deschidă pentru a îmbunătăți fluxul sanguin, ceea ce reduce sau împiedică angina pectorală.

Citește și:

Statinele. Statinele sunt medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului din sânge. Ele lucrează blocând o substanță de care corpul are nevoie să o facă pentru colesterol. Acestea pot, de asemenea, ajuta organismul să reabsorba colesterolul care s-a acumulat în pereții arterelor, ajutând la prevenirea blocării suplimentare a vaselor de sânge.

Blocante ale canalelor de calciu. Blocanții canalelor de calciu, numiți și antagoniști ai calciului, relaxează și largesc vasele de sânge prin afectarea celulelor musculare din pereții arteriali. Acest lucru crește fluxul de sânge în inima dumneavoastră, reducând sau prevenind angina. Blocanții canalelor de calciu încetinesc și pulsul și reduc volumul de muncă al inimii.

Citește și:

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei. Aceste medicamente ajută la relaxarea vaselor de sânge. Inhibitorii ACE împiedică o enzimă din corpul dumneavoastră să producă angiotensina II, o substanță din organism care afectează sistemul cardiovascular în numeroase moduri, inclusiv îngustarea vaselor de sânge. Această îngustare poate provoca hipertensiune arterială și poate forța inima să funcționeze mai mult.

Dacă încercați tratamentul medicamentos și modificările stilului de viață și încă aveți simptome care vă limitează, o angioplastie cu chirurgie de stent sau by-pass coronarian poate fi o opțiune, în funcție de starea dumneavoastră și de cauza anginei.

Foto prima pagina: Sasils, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Mai 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.