Setari Cookie-uri

Cum se manifesta apendicita, care sunt cauzele si cand e necesara operatia

Apendicita acuta este cel mai frecvent motiv pentru chirurgia abdominala din lume.

apendicita foto: Syda Productions, Shutterstock

Ce este apendicita?

Apendicita simptome

Cum se manifesta apendicita

Cauzele aparitiei apendicitei

Cum este diagnosticată apendicita?

Tratament pentru apendicită

Ce este apendicita?

Apendicita acută este inflamația apendicelui, organul îngust, în formă de deget, care continua prima parte a intestinului gros pe partea dreaptă a abdomenului. Deși apendicele este un organ vestigial fără funcție cunoscută, se poate imbolnavi. De fapt, apendicita acuta este cel mai frecvent motiv pentru chirurgia abdominala din lume.

Dacă nu este tratată prompt, există șansa ca apendicele inflamat să explodeze, vărsând materialul fecal în cavitatea abdominală. Rezultatul obișnuit este o infecție potențial periculoasă pentru viață (peritonită), dar infecția poate fi sigilată și poate forma un abces.

Apendicita este mai puțin frecventă în rândul persoanelor în vârstă, iar simptomele sunt, în general, ușoare, astfel încât diagnosticul episodului acut nu este adesea făcut. Membrii acestei grupe de vârstă prezintă astfel un risc mai mare de ruptură cu formarea de peritonită sau abces.

Citește și:

Apendicita simptome

Dacă aveți apendicită, este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • durere în jurul buricului
  • durere in flancul drept abdominal
  • pierderea poftei de mâncare
  • greaţă
  • vărsături
  • diaree
  • constipație
  • incapacitatea de a elimina gaze, balonare
  • edem abdominal
  • febra

Deși simptomele apendicitei sunt aceleași pentru adolescenți, precum cele pentru adulți, ele pot începe în mod diferit. La adolescenți, apendicita poate începe ca o vagă durere în apropierea buricului. Această durere poate progresa în partea dreaptă inferioară a abdomenului.

Cum se manifesta apendicita

După ce a apărut această durere, poate aparea:

  • febra
  • pierderea apetitului
  • senzatia de greață
  • vărsătură

Durerea din apendicită poate să înceapă cu o crampa ușoară. De multe ori devine mai stabilă și mai severă în timp.

Probabil nu veți observa modificări ale obiceiurilor scaunului. Cu toate acestea, apendicita poate afecta uneori urinarea.

Dacă bănuiți că ați putea avea apendicită, ar trebui să evitați să luați laxative sau să faceți o clismă. Aceste tratamente pot determina apendicele dvs. să explodeze dacă aveți apendicită.

Dacă aveți sensibilitate pe partea dreaptă, împreună cu oricare dintre aceste alte simptome, consultați-vă medicul. Apendicita poate deveni rapid o urgență medicală.

Citește și:

Din ce cauze poate aparea apendicita

În multe cazuri, cauza apendicitei este necunoscută.

Medicii cred că o obstrucție din apendice poate cauza apendicita. Obstrucția poate fi parțială sau completă. Obstrucția completă este o cauză a intervenției chirurgicale de urgență.

Obstrucția se datorează adesea unei acumulări de materii fecale. De asemenea, poate fi rezultatul:

  • foliculilor limfoizi extinsi
  • viermilor
  • raumei
  • tumorilor

Când există o obstrucție în apendicele dvs., bacteriile se pot multiplica în interiorul organului. Aceasta duce la formarea de puroi. Presiunea crescută poate fi dureroasă. De asemenea, poate comprima vasele de sânge locale. Lipsa fluxului de sânge în apendice poate provoca gangrena.

Dacă apendicele se rupe, materiile fecale pote umple abdomenul. Aceasta este o urgență medicală.

Peritonita este o altă consecință posibilă a unui apendice rupt. Este o inflamație a țesutului care aliniază peretele abdominal. Alte organe pot fi, de asemenea, inflamate după o ruptură. Organele afectate pot include cecul, vezica urinară și colonul sigmoid.

Dacă apendicele infectat prezinta scurgeri în loc de rupturi, acesta poate forma un abces. Aceasta limitează infecția într-o zonă cu pereți mici. Cu toate acestea, un abces poate fi în continuare periculos.

Citește și:

apendicita simptome

foto: Marochkina Anastasiia, Shutterstock

Cum este diagnosticată apendicita?

Medicul va începe prin efectuarea unui examen fizic. Ei vor căuta sensibilitate în cadranul inferior drept al abdomenului. Dacă sunteți însărcinată, durerea poate fi mai mare.

Nu există niciun test pentru diagnosticarea apendicitei. În primul rând, medicul dumneavoastră va comanda o hemoleucograma completa. O hemoleucograma completa va releva daca exista un numar crescut de celule albe in organism. Daca acesta este cazul, acest fapt poate fi corelat cu prezenta apendicitei.

Medicul dvs. va efectua, de asemenea, mai multe teste pentru a exclude alte condiții similare:

  • Analizele de urină pot exclude o infecție a tractului urinar sau o piatră de rinichi.
  • Testele de sarcină pot exclude o sarcină ectopică suspectată.
  • Imagistica abdominală poate determina dacă aveți un abces sau alte complicații. Acest lucru se poate face cu o scanare cu raze X, ultrasunete sau CT.
  • Radiografia toracică poate exclude pneumonia lobului drept. Acest lucru are uneori simptome similare cu apendicita.

Dacă medicul dumneavoastră nu este în măsură să identifice o altă cauză pentru simptomele dvs., veți fi diagnosticat cu apendicită.

Citește și:

Care sunt opțiunile de tratament pentru apendicită?

Tratamentul pentru apendicită variază. În majoritatea cazurilor, însă, va fi necesară o intervenție chirurgicală. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de la caz la caz.

Dacă aveți un abces, medicul dumneavoastră poate administra mai întâi antibiotice. După ce ați primit tratamentul pentru infecție, se va efectua o intervenție chirurgicală pentru a elimina apendicele.

Dacă aveți un abces sau un apendice rupt, poate fi necesară o intervenție chirurgicală imediata. Interventia chirurgicala pentru a elimina apendicele este cunoscută sub numele de apendicectomie.

Medicul dumneavoastră poate efectua această procedură ca o intervenție chirurgicală deschisă sau printr-o laparoscopie. Laparoscopia este mai puțin invazivă, făcând timpul de recuperare mai scurt. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală deschisă poate fi necesară dacă aveți un abces sau peritonită.

În cazuri rare, apendicita se poate îmbunătăți fără intervenție chirurgicală. Aceasta este doar o opțiune dacă durerea abdominală este minimă și testele de diagnosticare sunt normale. În acest scenariu, planul dvs. de tratament ar putea implica numai antibiotice și o dietă lichidă până când simptomele dvs. se rezolvă.

Citește și:

Foto prima pagina: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.