Setari Cookie-uri

Osteoporoza: ce este, care sunt cauzele apariției acesteia și ce tratament este indicat

Osteoporoza poate apărea la persoanele de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții mai în vârstă, în special la femei. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc ridicat de fracturi osoase, în timp ce desfășoară activități de rutină, cum ar fi statul în picioare.

Ce este osteoporoza?

Simptomele osteoporozei

Cauzele osteoporozei

Factori de risc pentru osteoporoză

Tratament osteoporoză

Ce este osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală osoasă. Numele ei vine din latină pentru "oase poroase".

Interiorul unui os sănătos are spații mici, ca o fagure de miere. Osteoporoza mărește dimensiunea acestor spații, determinând pierderea duritații și a densității osului. În plus, exteriorul osului devine mai slab și mai subțire.

Osteoporoza poate apărea la persoanele de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții mai în vârstă, în special la femei. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc ridicat de fracturi osoase, în timp ce desfășoară activități de rutină, cum ar fi statul în picioare. Oasele cele mai frecvent afectate sunt coastele, oasele bazinului și oasele din încheieturi și ale coloanei vertebrale.

Citește și:

Osteoporoză simptome

Etapele timpurii ale osteoporozei nu cauzează simptome sau semne de avertizare. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu știu că au această afecțiune până când nu apare o fractură.

Dacă apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

  • gingii retractate
  • puterea de prindere slabă
  • friabilitate unghiilor

Dacă nu aveți simptome, dar aveți o istorie familială de osteoporoză, discutarea cu medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă evaluați riscul.

Osteoporoza severă

Fără un tratament adecvat, osteoporoza se poate înrăutăți. Pe măsură ce oasele devin mai subțiri și mai slabe, riscul de fractură crește.

Simptomele osteoporozei severe pot include o fractură de la o cădere sau chiar de la un strănut puternic sau tuse. Acestea pot include, de asemenea, dureri de spate sau gât, sau pierderea înălțimii. Aceste ultimele două simptome pot fi cauzate de o fractură de compresie. Aceasta este o pauză într-una din vertebrele din gât sau din spate, care este atât de slabă încât se rupe sub presiunea normală din coloana vertebrală.

Citește și:

Dacă aveți o fractură de la osteoporoză, durata vindecarii va depinde de mulți factori. Acestea includ localizarea fracturii, cât de gravă este, precum și vârsta și istoricul medical.

Osteoporoză cauze

Câteva cauze-cheie conduc la majoritatea cazurilor de osteoporoză.

Vârstă

Cea mai mare cauză a osteoporozei este vârsta. De-a lungul vieții, corpul sparge osul vechi și crește osul nou. Cu toate acestea, peste decada trei din viata, corpul dumneavoastră începe să descompună osul mai repede decât îl poate înlocui. Acest lucru duce la un os care este mai puțin dens și mai fragil și, astfel, mai predispus la fracturare.

Menopauza

O altă cauză primară a osteoporozei este menopauza, care apare la femei în vârstă de 45 până la 55 de ani. Datorită modificării nivelurilor hormonale asociate cu aceasta, menopauza poate determina corpul unei femei să-și piardă proprietatile oaselor și mai repede.

Citește și:

Bărbații continuă să-și piardă proprietatile oaselor la această vârstă, dar cu o rată mai mică decât femeile. Cu toate acestea, până când ajung la vârsta de 65 până la 70 de ani, femeile și bărbații pierd, de obicei, proprietatile oaselor la aceeași rată.

Condiții medicale sau medicamente

Alte cauze ale osteoporozei includ anumite afecțiuni medicale precum hipertiroidismul. Acestea includ, de asemenea, utilizarea anumitor medicamente. Exemplele acestor medicamente includ corticosteroizi orali pe termen lung sau injectați cum ar fi prednison sau cortizon.

Vârsta, menopauza, anumite condiții de sănătate și utilizarea anumitor medicamente pot fi cauzele principale ale osteoporozei, dar ele nu sunt singurele.

Osteoporoza simptome

Sursa Foto: Shutterstock/By Africa Studio

Citește și:

Factori de risc pentru osteoporoză

Cei mai mari factori de risc pentru osteoporoză includ:

  • sexul feminin
  • vârsta
  • rasa caucaziana sau asiatica
  • o istorie familială de osteoporoză
  • nutriție necorespunzătoare
  • inactivitate fizică
  • fumat
  • luarea anumitor medicamente
  • greutate corporală scăzută

Puteți controla câțiva dintre acești factori de risc pentru osteoporoză, cum ar fi alimentația necorespunzătoare și inactivitatea. De exemplu, îmbunătățirea dietei și începerea unui program de exerciții fizice pot aduce beneficii sănătății osoase. Cu toate acestea, nu puteți controla alți factori de risc, cum ar fi vârsta sau sexul dumneavoastră.

Testul densității osoase pentru diagnosticare

Pentru a verifica osteoporoza, medicul vă va examina istoricul medical și va efectua un examen fizic. De asemenea, pot efectua teste ale sângelui și urinei pentru a verifica condițiile care pot provoca pierderea osoasă. În cazul în care medicul dumneavoastră consideră că este posibil să aveți osteoporoză sau că aveți riscul de a dezvolta osteoporoza, probabil că va sugera un test de densitate osoasă.

Citește și:

Acest test se numește densitometrie osoasă sau absorbție cu raze X cu energie duală (DEXA). Utilizează raze X pentru a măsura densitatea oaselor în încheieturi, șolduri sau coloane. Acestea sunt cele trei zone cu cel mai mare risc de osteoporoză. Acest test durează între 10 și 30 de minute.

Tratamentul osteoporozei

Dacă testarea arată că aveți osteoporoză, medicul dumneavoastră va lucra împreună cu dvs. pentru a crea un plan de tratament. Medicul dvs. va prescrie probabil medicamente, precum și modificări ale stilului de viață. Aceste modificări ale stilului de viață pot include creșterea consumului de calciu și vitamina D, precum și obținerea unui nivel de exercițiu fizic adecvat.

Nu există nici un remediu pentru osteoporoză, dar tratamentul adecvat poate ajuta la protejarea și întărirea oaselor. Aceste tratamente pot ajuta la încetinirea pierderii osoase din organism, iar unele tratamente pot stimula creșterea osului nou.

Citește și:

    Medicamente pentru osteoporoză

    Cele mai frecvente medicamente utilizate pentru tratamentul osteoporozei se numesc bifosfonați. Bifosfonații sunt utilizați pentru a preveni pierderea masei osoase. Acestea pot fi administrate pe cale orală sau prin injectare. Ei includ:

    • alendronat (Fosamax)
    • ibandronat (Boniva)
    • acid zoledronic (Reclast)

    Alte medicamente pot fi utilizate pentru prevenirea pierderii osoase sau pentru stimularea creșterii osoase. Ei includ:

    Testosteronul: La bărbați, terapia cu testosteron poate ajuta la creșterea densității osoase.

    Terapia hormonală: pentru femei, estrogenul utilizat în timpul și după menopauză poate ajuta la stoparea pierderii de densitate osoasă. Din păcate, terapia cu estrogen a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.

    Raloxifen (Evista): Acest medicament a fost găsit pentru a oferi beneficiile de estrogen fără multe dintre riscurile, deși există încă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

    Denosumab (Xgeva sau Prolia): Acest medicament este luat prin injectare și se poate dovedi chiar mai promițător decât bifosfonații la reducerea pierderii osoase.

    Teriparatida (Forteo): Acest medicament este luat de asemenea prin injectare și stimulează creșterea osoasă.

    Calcitonin somon (Foriac și Miacalcin): Acest medicament este luat ca un spray nazal și reduce reabsorbția osoasă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice risc crescut de cancer cu acest medicament.

    Osteoporoza tratament

    Sursa Foto: Shutterstock/By Ideya

    Dieta în osteoporoză

    În plus față de planul de tratament, o dietă adecvată vă poate ajuta să vă consolidați oasele.

    Pentru a vă menține oasele sănătoase, trebuie să includeți anumiți nutrienți în dieta zilnică. Cele mai importante sunt calciu și vitamina D. Corpul tau are nevoie de calciu pentru a menține oasele puternice și are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Alți nutrienți care promovează sănătatea oaselor includ proteine, magneziu, vitamina K și zinc.

    Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Image Point Fr

    Vizionare placuta


    Kudika
    11 Iunie 2018
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.