Setari Cookie-uri

ADHD: ce inseamna, care sunt simptomele si ce tratament este indicat

ADHD este o tulburare de sănătate mintală care poate determina niveluri mai ridicate ale comportamentelor hiperactive și impulsive.

ADHD foto: Eviart, Shutterstock

Ce este ADHD?

Simptomele ADHD

Tipuri de ADHD

ADHD la adulti

ADHD la copii

Tratamentul pentru ADHD

Medicamente pentru ADHD

Ce inseamna ADHD?

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de sănătate mintală care poate determina niveluri mai ridicate ale comportamentelor hiperactive și impulsive. Persoanele care suferă de ADHD ar putea avea de asemenea dificultăți în a-și concentra atenția asupra unei singure sarcini sau a șederii pentru perioade lungi de timp.

Atât adulții cât și copiii pot avea ADHD. Este un diagnostic recunoscut de Asociația Americană de Psihiatrie (APA).

ADHD simptome

O gamă largă de comportamente sunt asociate cu ADHD. Unele dintre cele mai comune includ:

  • probleme cu concentrarea sau concentrarea asupra sarcinilor
  • uitarea indeplinirii sarcinilor
  • dificultăți de ședere
  • întreruperea oamenilor în timp ce vorbesc

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți ADHD, este posibil să aveți unele sau toate aceste simptome. Simptomele depind de tipul de ADHD pe care îl aveți.

Citește și:

Tipuri de ADHD

Pentru a face diagnozele ADHD mai consecvente, APA a grupat condiția în trei categorii sau tipuri. Aceste tipuri sunt predominant neatent, predominant hiperactivitate-impulsive și o combinație a celor două.

Predominant neatent

După cum sugerează și numele, persoanele cu acest tip de ADHD au dificultăți extreme în focalizarea, finalizarea sarcinilor și urmarea instrucțiunilor.

Experții cred, de asemenea, că mulți copii cu acest tip de ADHD nu pot primi un diagnostic corect deoarece nu tind să perturbe sala de clasă. Acest tip este cel mai frecvent în rândul fetelor cu ADHD.

ADHD simptome foto: Eviart, Shutterstock

Tip predominant hiperactiv-impulsiv

Persoanele cu acest tip de ADHD prezintă în primul rând comportament hiperactiv și impulsiv. Acestea pot include fidgeting, întreruperea în timp ce vorbesc alte persoane și imposibilitatea de a aștepta rândul lor la vorbit.

Citește și:

    Combinat cu tip hiperactivă-impulsiv și neatent

    Acesta este cel mai frecvent tip de ADHD. Persoanele cu acest tip combinat de ADHD afișează simptome de neatentie și hiperactivitate. Acestea includ o incapacitate de a acorda atenție, o tendință spre impulsivitate și niveluri mai ridicate de activitate și de energie.

    Tipul de ADHD pe care tu sau copilul tau il va determina modul in care este tratat. Tipul pe care îl puteți schimba în timp, astfel încât tratamentul dumneavoastră se poate schimba și el.

    ADD vs. ADHD

    Este posibil să fi auzit termenii "ADD" și "ADHD" și sa va fi întrebat care este diferența dintre ele.

    ADD sau tulburare de deficit de atenție este un termen depășit. Acesta a fost folosit anterior pentru a descrie persoanele care au probleme cu atenție dar nu sunt hiperactive. Tipul ADHD numit în mod inadecvat predominant este utilizat în loc de ADD.

    ADHD este numele curent general al afecțiunii. Termenul ADHD a devenit oficial în mai 2013, când APA a lansat Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale, ediția a cincea (DSM-5). Acest manual este la care se referă medicii atunci când fac diagnostice pentru condiții de sănătate mintală.

    Citește și:

      ADHD la adulti

      Mai mult de 60% dintre copiii cu ADHD prezintă încă simptome ca adulți. Dar pentru mulți oameni, simptomele ADHD scad sau devin mai puțin frecvente pe măsură ce îmbătrânesc.

      Acestea fiind spuse, tratamentul este important. ADHD netratată la adulți poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții. Simptomele cum ar fi probleme de gestionare a timpului, uitare și nerăbdare pot provoca probleme la locul de muncă, la domiciliu și în toate tipurile de relații.

      ADHD la copii

      Unul din 10 copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani primeste un diagnostic ADHD, facand aceasta una dintre cele mai frecvente tulburari mentale ale copilariei din Statele Unite si Europa. Pentru copii, ADHD este în general asociat cu probleme la școală. Copiii cu ADHD au adesea probleme în a reuși sa aiba un comportament controlat in societate, cum ar fi in sala de clasa.

      ADHD
      foto: rustam_shaimov, Shutterstock

      Băieții sunt de două ori mai susceptibili decât fetele să primească un diagnostic ADHD. Acest lucru se poate întâmpla deoarece băieții tind să manifeste simptome distinctive ale hiperactivității. Deși unele fete cu ADHD pot avea simptomele clasice de hiperactivitate, multe nu au. În multe cazuri, fetele cu ADHD pot:

      • visa frecvent cu ochii deschisi
      • avea anxietate
      • avea depresie
      • mai degraba tacute decat hiper reactive
      • fi foarte suparare, manifestand, asa cum am amintit mai sus, semne de depresie

      Multe simptome ale ADHD pot fi comportamentele tipice ale copilăriei, astfel încât poate fi greu să știți daca un astfel de comportament are o corelatie cu ADHD-ul sau nu.

      Tratamentul pentru ADHD

      Tratamentul pentru ADHD include de obicei terapii comportamentale, medicamente sau ambele.

      Tipurile de terapie includ psihoterapia sau terapia de vorbire. Cu ajutorul terapiei de conversație, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră veți discuta despre modul în care ADHD vă afectează viața și modalitățile de a vă ajuta să o gestionați. Un alt tip de terapie este terapia comportamentală. Această terapie poate ajuta copiii sau adulții cu ADHD să învețe cum să monitorizeze și să-și administreze comportamentul.

      Medicația poate fi, de asemenea, foarte utilă pentru un copil sau un adult cu ADHD. Medicamentele pentru ADHD sunt concepute pentru a afecta substanțele chimice din creier într-un mod care vă permite să controlați mai bine impulsurile și acțiunile.

      Medicamente ADHD

      Cele două tipuri principale de medicamente utilizate pentru tratamentul ADHD sunt stimulante și nonstimulante.

      Stimulanții sistemului nervos central (SNC) sunt cele mai frecvent prescrise medicamente ADHD. Aceste medicamente funcționează prin creșterea cantităților de substanțe chimice cerebrale dopamină și norepinefrină. Exemple de astfel de medicamente includ metilfenidat (Ritalin) și stimulenți pe bază de amfetamină (Adderall).

      Dacă stimulentele nu funcționează bine pentru dvs. sau pentru copilul dumneavoastră sau dacă provoacă reacții adverse dificile, medicul dumneavoastră vă poate sugera un medicament non-stimulant. Anumite medicamente non-stimulante acționează prin creșterea nivelului de norepinefrină în creier. Aceste medicamente includ atomoxetină (Strattera) și antidepresive, cum ar fi nortriptilina (Pamelor). Medicamentele ADHD pot avea multe beneficii, precum și efecte secundare.

      Foto prima pagina: pathdoc, Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      14 Iunie 2018
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.