Setari Cookie-uri

Totul despre poliartrita reumatoida: cat de de periculoasa poate fi aceasta boala autoimuna

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care cauzează inflamație la nivelul articulațiilor.

poliartrita reumatoida foto: Paisit Teeraphatsakool, Shutterstock

Ce este poliartrita reumatoida?

Cum se manifesta poliartrita reumatoida?

Simptome poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida cauze

Teste de sânge pentru artrita reumatoidă

Tratament pentru poliartrita reumatoida

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care cauzează inflamație la nivelul articulațiilor. Simptomele principale sunt durerea articulară și umflarea. Cum funcționează o articulație normală?

O articulație este acolo unde două sau mai multe oase se întâlnesc. Articulațiile dvs. vă permit oaselor să se desfășoare liber, dar în limite.

Capetele oaselor sunt acoperite cu cartilaj, care are o suprafață foarte netedă, alunecoasă. Cartilajul permite ca mișcările oaselor să se deplaseze aproape fără frecare. Îmbinarea este înconjurată de sinoviu, care produce o cantitate mică de lichid sinovial care hrănește cartilajul și lubrifiază articulația. Sinoviul are un strat exterior dur numit capsulă care, împreună cu ligamentele, ține articulația în poziție și împiedică deplasarea oaselor prea mult. Fibrele puternice fibroase numite tendoane ancorează mușchii la oase.

Citește și:

Cum se manifesta poliartrită reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă provoacă inflamație în sinoviu. Rezultatul este foarte asemănător cu inflamația pe care ați văzut-o dacă ați avut o tăietură sau o rană infectată - se înroșește, se umflă, produce lichid în plus și doare. Roșeața este cauzată de creșterea fluxului de sânge. Ca urmare, articulația inflamată se poate simți mai caldă decât de obicei. Inflamația este cauzată de acumularea de lichid și celule în sinoviu. Durerea articulară are două motive:

Terminările dvs. nervoase sunt iritate de substanțele chimice produse de inflamație. Capsula este întinsă de umflarea articulației.

Simptome poliartrita reumatoida

Când inflamația scade, capsula rămâne întinsă și nu vă poate ține articulația în poziția corectă. Acest lucru vă poate face articulația instabilă și se poate mișca în poziții neobișnuite sau deformate. Unele leziuni se fac la articulații de fiecare dată când sunt inflamate, iar articulația poate fi uzată după episoade repetate (perioade în care articulațiile devin inflamate și dureroase).Simptomele artritei reumatoide tind să apară și să dispară. Este posibil să aveți reacții de apoplexie atunci când simptomele se agravează mai mult decât în ​​mod normal. Simptomele frecvente ale artritei reumatoide includ:

Citește și:
  • durerea articulară și umflarea
  • rigiditate
  • oboseala, depresie, iritabilitate
  • anemie
  • simptome asemănătoare gripei, cum ar fi senzația generală de rău, senzație de căldură și transpirație.

Simptomele mai puțin frecvente includ:

  • pierdere în greutate
  • inflamarea ochilor
  • noduli reumatoizi (bucăți cărnoase sub coate sau pe mâini și picioare)
  • inflamația altor părți ale corpului, de exemplu plămânii și vasele de sânge și membrana din jurul inimii, dar acest lucru este rar.

Poliartrita reumatoidă variază de la o persoană la alta, dar de obicei începe destul de încet. Câteva articulații - adesea degetele, încheieturile sau picioarele - devin inconfortabile și se pot umfla, adesea intermitent. De asemenea, vă puteți simți rigid când vă treziți dimineața.

Citește și:

simptome poliartrita reumatoida foto: designua, Shutterstock

Dacă aveți articulații dureroase, umflate și rigiditate dimineața, care durează mai mult de o jumătate de oră, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Cercetările arată că, cu cât începeți mai devreme tratamentul pentru poliartrita reumatoidă, cu atât este mai eficient să fie, diagnosticul devreme este important.

Pentru aproximativ 1 din 5 dintre cei cu poliartrită reumatoidă, afecțiunea se dezvoltă foarte rapid, cu dureri și umflături la o mulțime de articulații, rigiditate severă dimineața și dificultate mare în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Poate vă simțiți obosiți, iritabili sau deprimați chiar și atunci când simptomele articulare sunt destul de ușoare și unii oameni se simt în general rău.

Citește și:

Poate afecta adulții la orice vârstă, dar cel mai frecvent începe cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Sunt afectate de aproximativ trei ori mai multe femei decât bărbații.

Poliartrita reumatoida cauze

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar începe să atace propriile țesuturi ale corpului în loc de germeni și viruși, ceea ce provoacă inflamații. Inflamația dispare în mod normal destul de repede, dar în artrita reumatoidă devine un proces pe termen lung (cronic). Încă nu știm exact ce declanșează inflamația în artrita reumatoidă. Există dovezi că factorii de stil de viață vă pot afecta riscul de apariție a afecțiunii. Poliartrita reumatoidă este mai frecventă la persoanele care:

Citește și:
  • fumeaza
  • mananca in exces carne rosie
  • beau multă cafea.

Poliartrita reumatoidă este mai puțin frecventă la persoanele care:

  • au un aport ridicat de vitamina C
  • bea alcool cu ​​moderatie.

Genele pe care le moșteniți de la părinții dvs. vă pot crește șansele de a dezvolta poliartrită reumatoidă, dar numai factorii genetici nu o provoacă. Unii oameni consideră că vremea, în special condițiile reci și umede, pare să facă simptomele lor mai rele, dar vremea nu provoacă starea în sine.

Nici un singur test nu poate oferi un diagnostic clar al artritei reumatoide în stadiile incipiente ale afecțiunii. Medicii trebuie să ajungă la un diagnostic bazat pe simptomele dumneavoastră, un examen fizic și rezultatele radiografiilor, scanărilor și testelor de sânge.

Deoarece artrita reumatoidă poate afecta alte părți ale corpului, în afară de articulații, este important să spuneți medicului dumneavoastră despre toate simptomele pe care le-ați avut, chiar dacă acestea nu par a fi legate.

Citește și:

Teste de sânge pentru artrita reumatoidă

Testele de sânge pot măsura inflamația. Este posibil să efectuați unul dintre aceste teste:

  • viteza de sedimentare a eritrocitelor (ESR)
  • Proteina C-reactivă (CRP).

Ambele pot prezenta o valoare mare atunci când este prezentă o inflamație.

Testele de sânge pot arăta dacă sunteți anemic și pot fi utilizate pentru a detecta factorul reumatoid, care este un anticorp produs de o reacție în sistemul imunitar.

Aproximativ 4 din 5 persoane cu poliartrită reumatoidă au teste pozitive pentru factorul reumatoid, dar aproximativ 1 din 20 de persoane fără poliartrită reumatoidă au rezultate pozitive. Doar aproximativ jumătate dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă au un factor reumatoid pozitiv când începe boala.

Un alt test de anticorpi cunoscut sub numele de anti-CCP (peptidă citricilată anticiclică) este, de asemenea, disponibil. Persoanele care au test pozitiv pentru anti-CCP sunt foarte susceptibile de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Și persoanele care au test pozitiv atât pentru factorul reumatoid cât și pentru anti-CCP pot avea mai multe șanse de a avea poliartrită reumatoidă severă.

Raze X și alte teste pentru artrita reumatoidă

Razele X vor arăta orice leziune cauzată articulațiilor de inflamația în artrita reumatoidă. Modificările apar adesea în raze X ale picioarelor înainte de a apărea în alte articulații, astfel încât medicul dumneavoastră poate dori să vă radiografieze picioarele, chiar dacă acestea nu vă provoacă nici o problemă.

Medicii evaluează prin tehnici de imagistică, cum ar fi scanarea cu rezonanță magnetică (RMN) și scanările cu ultrasunete pentru a vedea cât de utile sunt pentru diagnosticarea precoce și monitorizarea progresului condiției. Acestea pot fi utilizate pe scară mai largă în viitor.

Este posibil să aveți nevoie de teste de sânge repetate și de raze X din când în când pentru a ajuta medicul dumneavoastră să evalueze cât de repede se dezvoltă artrita dumneavoastră și dacă aveți nevoie de orice schimbare în medicamente.

Deși nu există nici un remediu pentru poliartrita reumatoidă încă, o varietate de tratamente sunt disponibile care pot încetini starea și să păstreze daunele articulare la un nivel minim. Cu cât începeți tratamentul mai devreme, cu atât este mai eficient.

Tratament pentru poliartrita reumatoida

Cele trei aspecte principale ale tratamentului artritei reumatoide sunt:

  • medicamente
  • terapii fizice
  • interventie chirurgicala.

Medicamente pentru artrita reumatoidă

Trei grupuri principale de medicamente sunt utilizate pentru tratarea artritei reumatoide:

  • analgezice și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • medicamente anti-reumatice care modifică boala (DMARD)
  • steroizi.

Majoritatea persoanelor cu poliartrită reumatoidă trebuie să ia mai mult de un medicament. Acest lucru se datorează faptului că diferite medicamente funcționează în moduri diferite. O combinație obișnuită este un analgezic, un AINS și unul sau mai multe DMARD. Dacă luați două sau mai multe medicamente anti-reumatice, acestea pot fi mai eficiente decât să luați una și nu există efecte secundare suplimentare. Deoarece DMARD-urile necesită ceva timp pentru a începe să lucreze, vi se poate administra și un steroid, care poate reduce inflamația și vă ușurează simptomele în timp ce DMARD-urile au efect.

Tratamentul dvs. medicamentos poate fi modificat din când în când, în funcție de cât de activa este artrita dumneavoastră sau de răspunsul la schimbările din circumstanțele dumneavoastră. De exemplu, vi se poate recomanda să întrerupeți administrarea unui anumit medicament dacă aveți nevoie de intervenție chirurgicală.

poliartrita reumatoida foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock

Terapii fizice pentru artrita reumatoidă

Atentia la articulațiile dumneavoastră este foarte importantă în tratamentul artritei reumatoide. Exercitiul este o parte importantă a acestui lucru și un fizioterapeut poate sugera diferite exerciții care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, întărirea mușchilor și întinderea articulațiilor în condiții de siguranță. Puteți descoperi că hidroterapia (exercitiul într-o piscină cu apă caldă) vă ajută să vă ușurați simptomele.

Un podiatrist (ortoped care se ocupa cu chirurgia piciorului) vă poate ajuta cu probleme cu picioarele și gleznele. Ei pot sugera încălțăminte adecvată atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru sport.

Chirurgie pentru artrita reumatoidă

Chirurgia este ocazional necesară pentru artrita reumatoidă. Operațiile variază de la cele destul de minore, cum ar fi eliberarea unui nerv sau a tendonului la intervenții chirurgicale majore, cum ar fi înlocuirea articulațiilor. Înlocuirea șoldului, a genunchiului, a umărului și a cotului este o operațiune de mare succes.

Produse antiinflamatorii și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru artrita reumatoidă

Medicamentele antiinflamatorii și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu sunt suficiente pentru a trata artrita reumatoidă, dar pot fi totuși utile atunci când tratamentele mai specifice nu vă controlă pe deplin simptomele.

Medicamente anti-reumatice modificatoare de boală (DMARDs) pentru artrita reumatoidă

Medicamentele anti-reumatice modificatoare ale bolii (DMARD), inclusiv terapiile biologice, sunt importante în controlul artritei reumatoide. Cu toate acestea, poate dura câteva săptămâni înainte de a începe să observați beneficiile acestor tratamente.

Steroizi pentru artrita reumatoidă

Tabletele steroide și injecțiile pot fi administrate pentru a ușura simptomele artritei reumatoide. Acestea sunt folosite, de obicei, pentru tratamentul pe termen scurt, în timp ce medicamentele care modifică boala încep să lucreze sau ajută la rezolvarea unor erupții ocazionale.

Foto prima pagina: Emily frost, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Iunie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.