Setari Cookie-uri

Cum poti scapa de insomnie? Cauze, simptome si tratarea acestei tulburari

Insomnia nu este doar o provocare sau un mic inconvenient. Este o tulburare reală și poate fi tratată.

insomnie foto: By Randoms

Ce este insomnia?

Factori de risc pentru insomnie

Cauzele insomniei

Simptomele insomniei

Diagnosticarea insomniei

Tratarea insomniei

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn. Persoanele care suferă de insomnie găsesc dificil să adoarmă, să rămână adormite sau ambele. Ei nu se simt odihnite când se trezesc din somn. Acest lucru poate duce la oboseală și alte simptome. Insomnia poate fi diagnosticată ca, pe termen scurt, acută sau pe termen lung, de fiind cronică.

Factori de risc pentru insomnie

Insomnia poate apărea la orice vârstă și este mai probabil să afecteze femeile decât bărbații. Persoanele cu anumiti factori de risc sunt mai susceptibile de a avea insomnie. Acești factori de risc includ:

  • niveluri ridicate de stres
  • tulburări emoționale, cum ar fi depresia sau stresul, legate de un eveniment traumatic de viață
  • venit mai mic
  • călătoriile în diferite fusuri orare
  • anumite afecțiuni medicale
  • stil de viata sedentar
  • modificări ale orelor de lucru sau ale schimburilor de noapte

Clasificarea internațională a tulburărilor de somn (ICSD-3) definește tulburarea de insomnie după cum urmează: "Insomnia este o dificultate persistentă cu inițierea somnului, durata, consolidarea sau calitatea care are loc în ciuda oportunităților și circumstanțelor adecvate pentru somn.”

Când nu se poate găsi o cauză de bază, se spune că o persoană suferă de insomnie primară. În cazul în care se găsește o cauză (de exemplu, o afecțiune medicală), aceasta este clasificată ca insomnie secundară.

Insomniacii se pot confrunta cu pierderea energiei și entuziasmul, pot avea probleme cu memoria și concentrarea și se pot simți rău, somnorosi și frustrati.

Somnul nesănătos poate fi asociat cu accidente și productivitate scăzută a muncii și poate agrava condițiile medicale și psihologice. Aceste consecințe fac insomnia o problemă importantă de sănătate care merită o atenție deosebită.

Citește și:

Cursul și prognosticul insomniei

Insomnia poate apărea brusc (acută) sau treptat (cronică). În insomnia acută există, de obicei, un factor de declanșare care poate fi identificat - de exemplu, separarea, decesul, modificarea programului de somn sau creșterea nivelului zilnic de stres.

Prin definiție, insomnia acută este de scurtă durată și, de obicei, poate fi ușor manageriată printr-un tratament scurt cu comprimate de dormit și consiliere care abordează factorii de declanșare. Insomnia cronică are un debut mai insidios pe o perioadă mai lunga de timp și cursul său poate fi situațional, recurent sau persistent.

Insomnie cauze

Insomnie acută

Insomnia acută este de obicei cauzată de stres sau de un eveniment supărător. Poate dura câteva zile sau chiar săptămâni.

Citește și:

Insomnia cronică

Insomnia cronică are loc de trei ori pe săptămână timp de trei luni sau mai mult. Acest tip de insomnie este adesea secundar unei alte probleme sau unei combinații de probleme, cum ar fi:

  • conditii medicale
  • probleme psihologice
  • abuz de substante

Insomnia primară poate fi declanșată de schimbările de viață, cum ar fi un program de lucru în continuă evoluție.

Simptomele insomniei

Persoanele care suferă de insomnie, de obicei, raportează cel puțin unul dintre aceste simptome:

  • se trezesc prea devreme dimineata
  • au parte de un somn neodihnitor
  • au probleme de a adormi sau de dormi dupa ce au adormit

Aceste simptome de insomnie pot duce la alte simptome, cum ar fi oboseala, schimbări de dispoziție și dificultăți în concentrarea asupra sarcinilor pe parcursul zilei.

Diagnosticarea insomniei

Citește și:

Medicul va pune întrebări despre:

  • conditii medicale
  • mediu social
  • condiții psihologice / emoționale
  • istoria somnului

Acest lucru va oferi informații care pot ajuta la găsirea cauzelor care stau la baza problemelor de somn. S-ar putea să vi se ceară să:

  • țineți un jurnal de somn
  • înregistrați când adormiți
  • notați dacă v-ați trezit în mod repetat
  • raportați ora la care te trezești în fiecare zi

Un jurnal de somn va da medicului dumneavoastră o imagine a tiparelor de somn. Medicul poate, de asemenea, să comande teste medicale sau o hemoleucograma pentru a exclude problemele medicale care pot interfera cu somnul.

Uneori este recomandat un studiu de somn. Pentru aceasta, veți sta peste noapte într-un centru de somn. Electrozii vor fi plasați pe capul dvs., care vor înregistra undele cerebrale și ciclurile de somn. Informațiile neuroelectrice și fiziologice din acest tip de studiu oferă medicului informații cu privire la diagnosticarea potențialului factor important ce are legatura cu problemele legate de somn.

Citește și:

tratarea insomniei foto: By Stock-Asso

Tratarea insomniei

Există atât tratamente farmaceutice, cât și non-farmaceutice pentru insomnie. Medicul dvs. vă poate vorbi despre tratamentele care ar putea fi potrivite pentru dvs. Este posibil să trebuiască să încercați o serie de tratamente diferite înainte de a găsi cel care este cel mai eficient pentru dumneavoastră.

Este recomandată pregătirea pentru igiena somnului. Uneori, comportamentele care interferează cu somnul cauzează insomnie. Modul de pregătire a igienei somnului vă poate ajuta să schimbați unele dintre aceste comportamente perturbatoare, cum ar fi:

  • Evitarea băuturilor cu cofeină aproape de culcare.
  • Evitarea exercițiului aproape de culcare.
  • Minimizarea timpul petrecut in pat atunci când nu intenționați să dormiți, cum ar fi vizionarea TV sau navigarea pe internet pe telefonul mobil.

Dacă există o tulburare psihologică sau medicală care contribuie la insomnia dvs., obținerea unui tratament adecvat pentru aceasta poate atenua dificultățile de somn.

Uneori, medicamentele sunt folosite pentru a trata insomnia. Un exemplu de medicamente care pot fi utilizate pentru somn este un antihistaminic, cum ar fi difenhidramina (Benadryl). Medicamentele de acest gen pot avea efecte secundare, așa că este important să discutați cu un medic înainte de a începe.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza oricare dintre următoarele pentru a vă trata insomnia: medicamente sau suplimente pentru somn.

S-ar putea să existe efecte secundare periculoase sau interacțiuni medicamentoase. Nu toate medicamentele de "ajutare a somnului" sunt potrivite pentru toată lumea. Multe cazuri de insomnie pot fi gestionate mult mai eficient prin modificările stilului de viață sau de alte remedii.

Insomnia nu este doar o provocare sau un mic inconvenient. Este o tulburare reală și poate fi tratată. Dacă credeți că aveți insomnie, discutați cu medicul dumneavoastră. Prin explorarea cauzelor posibile, puteți obține tratamentul adecvat și sigur de care aveți nevoie.

Citește și:

Foto prima pagina: By Photographee.eu

Vizionare placuta


Kudika
19 Iunie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.