Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre anemie – de la simptome si cauze, la diagnostic si factori de risc

Un diagnostic de anemie începe cu istoricul dumneavoastră familial și cu un examen fizic.

anemie foto: By Marta Design

Cand apare anemia?

Cauzele anemiei

Factorii care scad productia de celule rosii din sange

Sursele bune de fier dietetic includ

Care sunt simptomele anemiei?

Cum este diagnosticată anemia?

Cand apare anemia?

Anemia apare atunci când numărul de celule roșii sanguine sănătoase din organism este prea mic. Celulele roșii transporta oxigen la toate țesuturile organismului, astfel încât un număr scăzut de celule roșii din sânge indică faptul că, cantitatea de oxigen din sânge este mai mică decât ar trebui să fie. Multe dintre simptomele anemiei sunt cauzate de scăderea furnizării oxigenului la țesuturile și organele vitale ale organismului.

Anemia este măsurată în funcție de cantitatea de hemoglobină, care este proteina din celulele roșii care transportă oxigen din plămâni în țesuturile organismului. Femeile și persoanele cu boli cronice, cum ar fi cancerul, prezintă cel mai mare risc de a dezvolta anemie.

Citește și:

Cauzele anemiei

Fierul din dieta, vitamina B-12 și acidul folic sunt esențiale pentru ca celulele roșii să se maturizeze în organism. În mod normal, 0,8 până la 1% din celulele roșii ale organismului sunt înlocuite în fiecare zi, iar durata medie de viață a celulelor roșii este de 100 până la 120 de zile. În general, orice proces care are un efect negativ asupra acestui echilibru între producția de celule roșii și distrugerea celulelor roșii poate provoca anemie.

Cauzele anemiei sunt, în general, împărțite în cele care diminuează producția de celule roșii din sânge și cele care duc la distrugerea celulelor roșii din sânge.

Factorii care scad productia de celule rosii din sange includ

  • stimularea inadecvată a producției de celule roșii din sânge de către eritropoietina hormonală, produsă de rinichi
  • consumul insuficient de alimente cu fier, vitamina B-12 sau acid folic
  • hipotiroidism

Pe de altă parte, orice tulburare care distruge celulele roșii din sânge la o rată mai rapidă decât cea la care sunt produse poate provoca anemie. Factorii care cresc distrugerea celulelor roșii din sânge includ:

1. hemoragie de la:
accidente
leziuni gastrointestinale
menstruaţie
naştere
sângerare uterină excesivă
interventie chirurgicala
ciroza, care implică cicatrizarea ficatului
fibroza sau țesutul cicatricial, în interiorul măduvei osoase
hemoliza, care este distructia de celule roșii din sânge care poate apărea cu unele medicamente sau incompatibilitate de Rh

Citește și:

2. tulburări ale ficatului și splinei

3. tulburări genetice cum ar fi:
deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD)
talasemie
anemia celulelor secera (Sickle cell anemia)


Totuși, în general, deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei. Aportul de fier este un indice major pentru evaluarea sănătății națiunilor.

Cerințe nutriționale ale corpului uman

Cerințele zilnice pentru vitamine și fier variază în funcție de sex și vârstă. Femeile au nevoie de mai mult fier și acid folic decât bărbații din cauza pierderilor de fier în timpul ciclului lor menstrual și a dezvoltării fetale în timpul sarcinii și alăptării.

Fier

Aportul zilnic recomandat de fier pentru femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani este de 18 miligrame (mg). Consumul zilnic de fier pentru bărbații cu aceeași vârstă este de 8 mg. În timpul sarcinii, doza zilnică de fier trebuie să crească la 27 mg, dar femeile care alăptează au nevoie doar de 9 mg pe zi.

Bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani necesită zilnic 8 mg de fier. Poate fi necesar un supliment dacă nivelurile adecvate de fier nu pot fi atinse numai prin dietă.

Citește și:

anemie foto: By ratmaner

Sursele bune de fier dietetic includ

  • pui și ficat de vită
  • carne de curcan
  • carnea de vită
  • fructe de mare
  • cereale
  • ovaz
  • linte
  • fasole
  • spanac

Folati

Folatii sunt o forma acidului folic care este prezent în mod natural în organism. Bărbații și femelele cu vârsta peste 14 ani au nevoie de 400 micrograme de echivalenți de folat dietetic (mcg / DFE) pe zi. Pentru femeile gravide sau care alăptează, doza recomandată crește până la 600 mcg / DFE (gravidă) și 500 mcg / DFE (lactație) pe zi.

Exemple de alimente bogate în acid folic sunt:

  • ficat de vita
  • linte
  • spanac
  • sparanghel

De asemenea, puteți adăuga acid folic în dieta dvs. cu cereale și pâine.

Vitamina B-12

Recomandarea zilnică pentru adulți pentru vitamina B-12 este de 2,4 mcg. Femeile și adolescenții au nevoie de 2,6 mcg pe zi, iar femeile care alăptează necesită 2,8 mcg zilnic.

Carnea de vită și moluștele sunt două dintre cele mai bune surse de vitamina B-12. Alte surse bune includ:

Citește și:
  • peşte
  • carne
  • păsări
  • ouă
  • alte produse lactate

Vitamina B-12 este de asemenea disponibilă ca supliment pentru cei care nu primesc suficienta din dieta.

Simptome anemie

Persoanele cu anemie par palide și se pot plânge de multe ori că au extremitatile reci. Acestea pot avea, de asemenea, amețeală, în special atunci când sunt active sau în picioare. Adesea se plâng de senzație de oboseală și au probleme cu tranzitul intestinal și concentrarea. Unele anemii pot provoca inflamația limbii, rezultând o limbă netedă, lucioasă, roșie și adesea dureroasă.

Dacă anemia este severă, poate apărea starea de leșin. Alte simptome includ unghiile fragile, dificultăți de respirație și dureri în piept. Nivelul de oxigen din sânge poate fi atât de scăzut încât o persoană cu anemie severă poate avea un atac de cord.

Un examen fizic pe care medicul îl face poate releva:

Citește și:
  • tensiune arterială ridicată sau scăzută
  • piele palida
  • icter
  • creșterea frecvenței cardiace
  • murmur cardiac
  • ganglionii limfatici inflamati
  • splina sau ficatul mărite
  • glossita atrofică a limbii

Cum este diagnosticată anemia?

Un diagnostic de anemie începe cu istoricul dumneavoastră familial și cu un examen fizic. Testele de laborator ajută medicii să afle cauza anemiei. Un istoric familial al anumitor tipuri de anemie, cum ar fi anemia cu celule secera (Sickle cell anemia), poate fi de ajutor. Un istoric al expunerii la agenți toxici la domiciliu sau la locul de muncă ar putea indica o cauză de mediu.

cauzele anemiei foto: By Teguh Jati Prasetyo

Testele pentru a diagnostica anemia includ:

Hemoleucograma completa

Acest test îi releva medicului numarul si marimea hematiilor. De asemenea, arată dacă alte celule sanguine, cum ar fi celulele albe din sânge și trombocitele, sunt normale.

Citește și:

Nivelurile de fier ale serului

Acest test de sânge arată dacă deficitul de fier este cauza anemiei.

Testul de feritină

Acest test de sânge analizează depozitele de fier.

Testul pentru vitamina B-12

Acest test de sânge arată nivelurile de vitamină B-12 și determină dacă acestea sunt prea scăzute.

Test pentru sângarile oculte din scaun

Acest test aplică o substanță chimică la o mostra de scaun pentru a vedea dacă este prezent sânge. Dacă testul este pozitiv, înseamnă că sângele se pierde oriunde în tractul gastrointestinal, de la gură până la rect. Probleme precum ulcerele, colita ulceroasă și cancerul de colon pot determina sângele să fie în scaun.

Foto prima pagina: By metamorworks

Vizionare placuta


Kudika
21 Iunie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.