Setari Cookie-uri

Ce inseamna ascita si care sunt factorii de risc in cazul aparitiei acesteia?

Ascita apare de obicei atunci când ficatul nu mai funcționează corect.

ascita foto: By Papa Annur, Shutterstock

Ce inseamna ascita

Cauze si factori de risc pentru ascita

Ascita simptome

Diagnosticarea ascitei

Tratament ascita

Ce este analiza lichidului peritoneal?

Ce inseamna ascita

Când fluid se acumulează în interiorul abdomenului, se numește ascita. Ascitele apar de obicei atunci când ficatul nu mai funcționează corect. Fluidul umple spațiul dintre căptușeala abdomenului și organele.

Persoanele cu ascită cirotică au o rată de supraviețuire de doi ani de aproximativ 50%.

Cauze si factori de risc pentru ascita

Ascitele sunt cel mai adesea cauzate de cicatrizarea ficatului. Aceasta crește presiunea din interiorul vaselor de sânge ale ficatului. Presiunea crescută poate forța fluidul în cavitatea abdominală, provocând ascite.

Deteriorarea hepatica este cel mai mare factor de risc pentru ascite. Unele cauze ale leziunilor hepatice includ:

Citește și:
  • ciroză
  • hepatita B sau C
  • o istorie a consumului de alcool

Alte afecțiuni care pot crește riscul de ascite includ:

  • cancer ovarian, pancreatic, ficat sau endometrial
  • insuficiență cardiacă sau renală
  • pancreatită
  • tuberculoză
  • hipotiroidism

Ascita simptome

Simptomele pot apărea fie încet, fie brusc, în funcție de cauza acumulării de lichide.

Simptomele nu semnalează întotdeauna o urgență, dar trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți următoarele simptome:

  • creșterea în greutate bruscă
  • un abdomen expandat (umflat)
  • dificultăți de respirație atunci când stati jos
  • diminuarea apetitului
  • durere abdominală
  • balonare
  • greață și vărsături

Diagnosticarea ascitei

Diagnosticarea ascitei necesită mai mulți pași. Medicul dumneavoastră va verifica mai întâi umflarea abdomenului. Apoi probabil va folosi imagistica sau o alta metoda de testare pentru a cauta lichide, inclusiv:

Citește și:
  • ecografie
  • Scanarea CT
  • RMN
  • analize de sange
  • laparoscopie
  • angiografia

Tratament ascita

Tratamentul pentru ascite depinde de ceea ce cauzează starea dumneavoastră.

Diuretice

Diureticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata această afecțiune. Acestea cresc cantitatea de sare și apă care părăsesc corpul pentru a reduce presiunea în interiorul venelor din jurul ficatului.

În timpul tratamentului cu diuretice, medicul dumneavoastră poate dori să vă monitorizeze sângele. Va trebui să renunțați la consumul de alcool și sa reduceți aportul de sare.

Paracenteză

Această procedură utilizează un ac subțire și lung pentru a elimina excesul de lichid. Se introduce prin piele și în cavitatea abdominală. Există riscul de infectare, astfel încât persoanele carora li se face paracenteza le pot fi prescrise antibiotice.

Acest tratament este utilizat cel mai frecvent atunci când ascita este severă sau recurentă. Diureticele nu funcționează la fel de bine în astfel de cazuri.

Interventie chirurgicala

În cazuri extreme, în corp este implantat un tub permanent numit șunt. Redirecționează fluxul sanguin în jurul ficatului.

Medicul dumneavoastră poate recomanda transplantul de ficat dacă ascita nu răspunde la tratament. Acest lucru este utilizat în general pentru boala hepatică în stadiu final.

Citește și:

Prevenirea ascitelor

Ascitele nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, puteți scădea riscul prin protejarea ficatului cu aceste obiceiuri sănătoase:

Beți alcool în mod moderat. Acest lucru poate ajuta la prevenirea cirozei (cicatrizarea ficatului).
Vaccinați-vă pentru hepatita B.
Practica sexul sigur. Hepatita poate fi răspândită sexual.
Evitați consumul intravenos de droguri. Hepatita poate fi transmisă prin ace comune.
Fiți conștienți de potențialele efecte secundare ale medicamentelor dumneavoastră. Dacă leziunile hepatice reprezintă un risc, discutați cu medicul dumneavoastră dacă funcția dumneavoastră hepatică trebuie testată.

Ce este analiza lichidului peritoneal?

Analiza lichidului peritoneal este, de asemenea, cunoscută sub numele de paracenteză. Este o procedură care testează lichidul colectat din spațiul peritoneal. Medicii recomandă această analiză atunci când o cantitate anormală de lichid se colectează în spațiul peritoneal. Spațiul peritoneal face parte din abdomen, care conține organele gastro-intestinale.

Un medic retrage lichidul, mai intai aplicand un anestezic local și prin introducerea unui ac lung și subțire în spațiul peritoneal. Fluidul se scurge în recipiente de colectare. Medicul trimite aceste containere la un laborator pentru a fi supus unei serii de teste. Rezultatele acestor teste ajută medicul să ajungă la un diagnostic și să decidă despre cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră.

Citește și:

ascita simptome foto: By solar22, Shutterstock

De ce este efectuată analiza fluidelor peritoneale?

Cea mai obișnuită cauză pentru efectuarea analizei lichidului peritoneal este de a determina de ce se formează o cantitate neobișnuită de lichid în abdomen.

Analiza lichidului peritoneal este, de asemenea, o metoda de testare folostai pentru a diagnostica peritonita, o infecție bacteriană sau fungică cu potențial letală a mucoasei peretelui abdominal interior.

În cele din urmă, analiza lichidului peritoneal poate fi o măsură de confort pentru a elimina cantități mari de lichid din abdomenul persoanelor care au insuficiență hepatică sau cancer avansat.

Ce se întâmplă în timpul analizei lichidului peritoneal?

Un medic în ambulatoriu poate efectua o analiză a lichidului peritoneal. Puteți sta in picioare în timpul testului dacă medicul dumneavoastră intenționează să elimine numai o cantitate mică de lichid. Dacă medicul anticipează retragerea unei cantități mari de lichid, veți sta pe spate cu capul ușor înălțat.

Citește și:

Doctorul curăță apoi zona abdomenului unde vor introduce acul. După curățarea pielii, medicul vă va pune pe abdomen o acoperire sterilă.

Medicul va injecta apoi o cantitate mică de anestezic local în piele, astfel disconfortul nu durează mult, deoarece pielea va deveni amorțită.

După ce pielea este amorțită, medicul introduce un ac lung, în zona peritoneală și trage înapoi pe piston, scoțând fluidul din abdomen. Puteți simți o usoara durere sau o presiune în timpul acestei proceduri. Dacă medicul retrage o cantitate mare de lichid, este posibil să vă simțiți amețit. Dacă se întâmplă acest lucru, spuneți imediat medicului.

Analiza lichidului peritoneal durează aproximativ 30 până la 45 de minute și poate implica eliminarea a mai mult de un un litru de lichid din zona peritoneală.

Citește și:

Ce înseamnă rezultatele?

Tehnicienii de laborator efectuează mai multe teste pe lichidul peritoneal. Ei verifică aspectul general pentru a vedea dacă este clar, roșu sau alb-lăptos. Ei vor testa cel mai probabil nivelurile de albumină și proteine ​​și vor calcula numărul de celule sanguine roșii și albe din probă.

Aceștia testează, de asemenea, proba pentru bacterii sau ciuperci, care ar putea fi cauza unei infecții. În cele din urmă, tehnicienii privesc dimensiunea și forma celulelor - o practică cunoscută sub numele de citologie - pentru a vedea dacă vreuna dintre celule arată schimbări care ar putea indica cancer.

Foto prima pagina: By phugunfire

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.