Setari Cookie-uri

Cum sa tratezi hernia de disc cervicala, afectiunea degenerativa care apare din ce in ce mai des

În timp ce un disc herniat cervical poate să provină dintr-un fel de traumă sau rănire a gâtului, simptomele încep de obicei spontan.

hernia de disc cervicala foto: By wavebreakmedia, Shutterstock

Despre hernia de disc cervicala

Hernie de disc cervicala simptome

Scanarea RMN pentru identificarea herniei de disc

Hernia de disc cervicala tratament

Tratamente non-chirurgicale pentru hernia de disc cervicala

Despre hernia de disc cervicala

Un disc herniat cervical este diagnosticat atunci când miezul unui disc din gât se herniază sau iese din disc și apasă pe o rădăcină nervoasă adiacentă. De obicei se dezvoltă în grupa de vârstă de 30 până la 50 de ani. În timp ce un disc herniat cervical poate să provină dintr-un fel de traumă sau rănire a gâtului, simptomele încep de obicei spontan.

Durerea brațului de la disc herniat cervical rezultă din faptul că materialul discului hernia presează pe un nerv cervical, provocând durere pentru a radia de-a lungul căii nervoase pe braț. Împreună cu durerea brațului, amorțeală și furnicături pot fi prezente pe braț și în vârful degetelor. Scăderea fortei musculare poate fi de asemenea prezentă.

Discurile din coloana cervicală nu sunt foarte mari; cu toate acestea, nu există, de asemenea, o mulțime de spațiu disponibil pentru nervi. Aceasta înseamnă că și o mică hernie de disc poate afecta nervul și poate provoca dureri semnificative. Durerea brațului este de obicei cea mai severă, pe măsură ce nervul devine mai întâi prins.

Citește și:

Hernie de disc cervicala simptome

Un disc herniat poate provoca o varietate de simptome în gât, braț, mână și degete, precum și părți ale umărului. Modelele de durere și deficitele neurologice sunt în mare parte determinate de localizarea discului herniat.

Coloana vertebrală este construită în jurul vertebrelor sau cele șapte blocuri osoase din coloana vertebrală. Ele sunt numerotate de sus în jos de la C1 la C7. Nervul care este afectat de hernia discului cervical este cel care iese din coloana vertebrală la acest nivel, deci la nivelul C5-C6 este rădăcina nervului C6 care este afectată.

De exemplu:

  • C4-C5 (rădăcină nervoasă C5): o hernie la acest nivel poate provoca dureri și slăbiciune în umăr la partea superioară a brațului și, de obicei, nu produce amorțeală sau furnicături.
  • C5-C6 (rădăcină nervoasă C6): Herniația discului C5-C6 poate provoca slăbiciune în biceps și mușchii extensorului încheieturii mâinii. Amorteala si furnicatura impreuna cu durerea pot iradia pe degetul mare al mainii.
  • C6-C7 (rădăcină nervoasă C7): Un disc herniat în această zonă poate provoca slăbiciune în triceps și mușchii extensorului degetului. Amorteala si furnicatura impreuna cu durerea pot iradia si in degetul mijlociu. Acest nivel este una dintre zonele cele mai comune pentru o hernie de disc cervicala.
  • C7-T1 (rădăcină nervoasă C8): Acest nivel este situat chiar în partea inferioară a gâtului. O hernie de aici poate provoca slăbiciune a mânii, împreună cu amorțeală, furnicături și durere care iradiază in braț.

Acestea sunt tipare tipice de durere asociate cu o hernie de disc cervical, dar ele nu sunt absolute. Unii oameni sunt pur și simplu conectați în mod diferit decât alții și, prin urmare, durerea brațelor și alte simptome vor fi diferite.

Citește și:

Scanarea RMN pentru identificarea herniei de disc

Cel mai bun test pentru a diagnostica un disc herniat este o scanare RMN (Rezonanță magnetică). O scanare poate imagina orice ciupire a nervilor lezați cauzată de un disc herniat.

Scanarea CT cu mielogramă

Un RMN este cel mai test, deși uneori poate fi comandată o scanare CT cu o mielogramă, deoarece este mai sensibilă și poate diagnostica chiar și cazuri subtile de ciupire a rădăcinii nervoase.

În timp ce o scanare CT cu mielogramă este mai sensibilă, este și un test ușor invaziv, deoarece colorantul mielografic trebuie să fie injectat în canalul spinal ca parte a procedurii. Din cauza injecției, o scanare CT cu mielograma nu este de obicei primul test comandat.

Scanările CT simple (fără mielogramă) sunt, în cea mai mare parte, nepotrivite pentru diagnosticarea unui disc cervical herniat.

Citește și:

EMG pentru a identifica alte condiții care cauzează durerea

Ocazional, poate fi solicitat și un EMG (electromiografie). Un EMG este un test electric care se realizează prin stimularea nervilor specifici și prin introducerea acelor în diferite mușchi din brațe sau picioare care pot fi afectate de un nerv ciupit. Dacă mușchii și-au pierdut inervația normală, va exista o activitate electrică spontană.

Hernia de disc cervicala tratament

Majoritatea timpului, durerea din partea brațului de pe un disc herniat cervical poate fi controlată cu medicație, iar tratamentele non-chirurgicale (numite și conservatoare) sunt suficiente pentru a rezolva simptomele.

Odată ce durerea brațului începe să se îmbunătățească, este puțin probabil să se întoarcă. Dacă durerea brațului devine mai usoara, este acceptabil să continuăm tratamentul, deoarece într-adevăr nu există literatură care susține teoria că operația de hernie de disc cervicală ajută rădăcina nervului să se vindece mai repede.

Toate tratamentele pentru un disc herniat sunt proiectate în esență pentru a ajuta la rezolvarea durerii brațelor și, de obicei, slăbiciunea și amorțirea / furnicătura vor persista în timp.

Citește și:

Medicamente

Când durerea inițială de la o hernie de disc apare, medicamente anti-inflamatorii (AINS) cum ar fi ibuprofensau inhibitori COX-2 (de exemplu, Celebrex) pot ajuta la reducerea durerii.

hernia de disc cervicala foto: By Kasa1982, Shutterstock

Tratamente non-chirurgicale pentru hernia de disc cervicala

În plus față de medicamentele antiinflamatorii menționate mai sus, există o serie de opțiuni de tratament non-chirurgicale care pot ajuta la ameliorarea durerii de pe un disc herniat cervical, cum ar fi:

Terapie fizică și exerciții fizice. La fel ca în la lombară, exercițiile Mckenzie pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea durerii în braț. În perioada inițială un terapeut fizic poate opta, de asemenea, să utilizeze modalități, cum ar fi căldură / gheață sau ultrasunete, pentru a ajuta la reducerea spasmului muscular.

Tratamentul cervical. Tracțiunea capului poate ajuta la reducerea presiunii asupra rădăcinii nervoase. Nu funcționează pentru toată lumea, dar este ușor de făcut și, dacă este facuta eficace, pacientul poate folosi un dispozitiv de tracțiune la domiciliu.

Tratamentul chiropractic. Manipularea manuală ușoară poate contribui la reducerea disfuncției articulare, care poate fi o componentă adăugată a durerii. Acest tip de manipulare cu viteză mică se numește mobilizare. Orice manipulare cu viteză mare, adesea menționată ca o ajustare, ar trebui evitată, deoarece poate duce la agravarea durerii sau înrăutățirea oricăror daune neurologice.

Modificarea activității. Unele tipuri de activități pot avea tendința de a exacerba durerea discului herniat și este rezonabil să se evite aceste activități pentru a evita iritarea rădăcinii nervoase. Astfel de activități pot include ridicări (de exemplu, peste 50 de kilograme), activități care pot cauza o vibrație sporită și o comprimare la nivelul coloanei vertebrale cervicale (activități de navigație, călătorii cu snowmobile, alergare etc.) Și activități care necesită extindere și / sau rotație prelungită.

Chirurgia coloanei vertebrale pentru un disc herniat cervical este în general fiabilă. Rata de succes este de aproximativ 95% până la 98% în ceea ce privește diminuarea durerii brațelor.

Intervenția chirurgicală are un risc scăzut de eșec sau complicație și se poate face cu o cantitate minimă de durere și morbiditate postoperatorie.

Operația pentru un disc herniat cervical se poate face în mai multe moduri diferite:

Citește și:
  • Discectomia cervicală anterioară și fuziunea coloanei vertebrale (ACDF).
  • Discectomia cervicală posterioară
  • Înlocuirea discului artificial cervical

Foto homepage: wavebreakmedia, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.