Setari Cookie-uri

Ghid de sănătate intimă

Cu toate că vorbim mai greu despre acest subiect, chiar și între noi, fetele, sănătatea intimă ne preocupă pe fiecare. Pentru că atunci când simțim că ceva nu este în regulă, și confortul vieții noastre este pus în pericol.

Stresul din fiecare zi - noi taskuri la locul de muncă, ore peste program, deadline-uri, examene, oboseala, tulburările hormonale, viața sexuală pot influența sănătatea zonei intime. Despre cum poate fi perturbat echilibrul zonei intime și cum poate afecta viața sexuală acest lucru, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ghid de sanatate intima

Sursa Foto: Shutterstock/ By Kzenon

Sănătatea zonei intime ține de câteva lucruri simple, de la grija deosebită pentru igiena intimă, la respectarea unui regim de viață cât mai echilibrat până la folosirea unor metode de contracepție, dacă nu se dorește sarcina, ne-a spus dr. Vythoulkas. Ritual de îngrijire este esenţial sănătăţii oricărei femei.Dar și în acest caz este bine să existe un echilibru pentru că se pot face multe greșeli, cel mai des incriminate fiind spălăturile vaginale și folosirea unor produse de igienă intimă prea agresive pot duce la modificarea pH-ului și la perturbarea echilibrului florei vaginale. Nu trebuie uitat faptul că vaginul are propriul sistem de autocurățare, prin existența secrețiilor mucoase.

Citește și:

Un alt pas important al sănătății zonei intime îl reprezintă prevenirea infecțiilor genitale printr-o viață sexuală responsabilă. Aceasta include controale ginecologice regulate și, nu în ultimul rând, folosirea prezervativului. Cele mai frecvente infecții din sfera genitală sunt candidoza, vaginita bacteriană, tricomoniaza și infecțiile urinare. Acestea au ca manifestări principale secreții modificate - consistență crescută, culoare verde-gălbuie, miros neplăcut, senzații de usturime la urinat, usturimi și mâncărimi vaginale, dureri în timpul contactelor sexuale, senzații dese de urinare, urină tulbure și cu miros neplăcut. Sunt manifestări ce nu trebuie neglijate și, mai ales, al căror tratament poate fi unul de durată, pericolul de recidivă fiind foarte crescut. Controlul ginecologic este cea mai bună modalitate de a preveni agravarea unei boli și este bine să aibă o frecvență anuală. Cel mai bun moment pentru a face un astfel de control este după încheierea sângerării menstruale. Înainte cu 48 de ore de un consult ginecologic, doamnele și domnișoarele ar fi bine să nu facă spălături vaginale, să nu folosească ovule, creme sau tampoane vaginale și să nu întrețină contacte sexuale, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

Citește și:

Sanatatea zonei intime

Odată cu începerea vieții sexuale, folosirea metodelor de contracepție reduce riscul de a contacta boli cu transmitere sexuală, dar și de protejare a unei sarcini nedorite. Pilulele contraceptive au rolul de a preveni apariția unei sarcini, dar sunt recomandate și ca tratament pentru diminuarea simptomelor premenstruale și menstruale sau pentru ameliorarea manifestărilor SOV (sindromul de ovare polichistice). În schimb, acestea nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul însă, folosit în mod corect, protejează de bolile cu trasmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, dar și de sarcinele nedorite.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Lucky Business

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.