Setari Cookie-uri

Totul despre Alzheimer: simptome, teste, diagnostic si tratament

Alzheimer este o afecțiune cronică în curs de desfășurare.

Alzheimer foto: Lightspring, Shutterstock

Ce este boala Alzheimer?

Alzheimer boala

Boala Alzheimer și factorii de risc

Simptomele Alzheimerului

Stadiile Alzheimer

Diagnosticarea bolii Alzheimer

Testele pentru Alzheimer

Alzheimer tratament

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o formă progresivă de demență. Demența este un termen mai larg pentru condițiile cauzate de leziuni cerebrale sau boli care afectează negativ memoria, gândirea și comportamentul. Aceste schimbări interferează cu viața de zi cu zi. Nu există nici un tratament pentru Alzheimer, dar există tratamente care pot încetini progresia bolii.

Alzheimer boala

Deși mulți oameni au auzit de boala Alzheimer, unii nu sunt siguri exact ce este. Iată câteva informații despre această condiție:

  • Alzheimer este o afecțiune cronică în curs de desfășurare.
  • Simptomele sale apar pe cale treptată, iar efectele asupra creierului sunt degenerative (determină declin lent).
  • Nu există nici un tratament curativ pentru Alzheimer, dar tratamentul poate încetini progresia bolii și poate îmbunătăți calitatea vieții.
  • Oricine poate avea boala Alzheimer, dar anumiți oameni sunt expuși unui risc mai mare pentru aceasta. Acestea includ persoanele de peste 65 de ani și cele cu istoric familial al afecțiunii.
  • Alzheimer și demența nu sunt același lucru. Boala Alzheimer este un tip de demență.
  • Nu există niciun prognostic cert pentru persoanele cu Alzheimer. Unii oameni trăiesc mult timp cu leziuni cognitive ușoare, în timp ce alții se confruntă cu un debut mai rapid al simptomelor și o progresie mai rapidă a bolii.

Boala Alzheimer și factorii de risc

Citește și:

Experții nu au determinat o singură cauză a bolii Alzheimer, dar au identificat anumiți factori de risc, printre care:

  • Vârstă. Majoritatea persoanelor care dezvoltă boala Alzheimer au 65 de ani sau mai mult.
  • Istoric familial. Dacă aveți o ruda de grad apropiat care a dezvoltat această afecțiune, sunteți mai dispus catre a o dezvolta.
  • Genetica. Anumite gene au fost legate de boala Alzheimer.

Având unul sau mai mulți dintre acești factori de risc nu înseamnă că veți dezvolta boala Alzheimer. Pur și simplu vă ridică nivelul de risc.

Simptomele Alzheimerului

Toată lumea are din când în când episoade de uitare. Dar persoanele cu boala Alzheimer afișează anumite comportamente continue și simptome care se agravează în timp. Acestea pot include:

  • pierderea de memorie care afectează activitățile zilnice, cum ar fi capacitatea dvs. de a respecta întâlniri fixate
  • probleme cu sarcinile familiare, cum ar fi utilizarea aparatelor casnice sau din gospodarie
  • dificultăți în rezolvarea problemelor
  • probleme cu vorbirea sau scrisul
  • dezorientare temporo spatiala
  • reducerea judecății
  • reducerea igienei personale
  • starea de spirit și schimbările de personalitate

Simptomele se modifică în funcție de stadiul bolii.

Citește și:

Stadiile Alzheimer

Alzheimer este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se vor înrăutăți treptat în timp. Alzheimer este împărțit în șapte etape diferite:

  • Etapa 1: În acest stadiu nu există simptome, dar ar putea exista un diagnostic precoce bazat pe istoricul familiei.
  • Etapa 2: apar primele simptome, cum ar fi uitarea.
  • Etapa 3: Se observă tulburări fizice și mintale ușoare, cum ar fi scăderea memoriei și a concentrației. Acestea pot fi observate numai de cineva foarte apropiat de persoană.
  • Etapa 4: Alzheimer este adesea diagnosticat în această etapă, dar este încă considerat blând. Pierderea de memorie și incapacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi sunt evidente.
  • Etapa 5: Simptomele moderate până la severe necesită ajutor de la cei dragi sau îngrijitori.
  • Etapa 6: În această etapă, o persoană cu Alzheimer ar putea avea nevoie de ajutor cu sarcini de bază, precum mâncarea și îmbrăcămintea.
  • Etapa 7: Aceasta este stadiul cel mai sever și final al bolii Alzheimer. S-ar putea să existe o pierdere de expresie a vorbirii și a feței.

În timp ce o persoană progresează prin aceste etape, va avea nevoie de sprijin sporit de la un îngrijitor.

Citește și:

Alzheimer cu debut precoce

Alzheimer afectează în mod obișnuit persoanele care au vârsta de 65 de ani și mai mult. Cu toate acestea, poate apărea la oameni încă de la varsta de 40 sau 50 de ani. Acest tip de Alzheimer afecteaza aproximativ 5% din toti oamenii cu afectiunea.

Simptomele Alzheimerului cu debut precoce pot include pierderea ușoară a memoriei și probleme în concentrarea sau finalizarea sarcinilor de zi cu zi. Poate fi greu să găsiți cuvintele potrivite și puteți pierde timpul, fara a face nimic.

Anumiți oameni prezintă un risc mai mare de a dezvolta această condiție.

Diagnosticarea bolii Alzheimer

Singurul mod definitiv de diagnosticare a unei persoane cu boala Alzheimer este examinarea țesutului cerebral după moarte. Dar medicul dumneavoastră poate folosi alte examinări și teste pentru a vă evalua abilitățile mentale, a diagnostica demența și a exclude alte condiții.

Probabil va începe prin a lua o istorie medicală. Ei vă pot întreba:

Citește și:
  • simptomele
  • istoricul medical al familiei
  • alte condiții de sănătate curente sau trecute
  • medicamente actuale sau din trecut
  • dieta, consumul de alcool sau alte obiceiuri de stil de viata

De acolo, medicul dumneavoastră va face probabil mai multe teste pentru a vă ajuta să stabiliți dacă aveți boala Alzheimer.

simptomele alzheimerului foto: By Kateryna Kon, Shutterstock

Testele pentru Alzheimer

Nu există un test definitiv pentru boala Alzheimer. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră va face probabil mai multe teste pentru a determina diagnosticul dumneavoastră. Acestea pot fi teste mentale, fizice, neurologice și imagistice.

Medicul dumneavoastră poate începe cu un test de stare mintală. Acest lucru îi poate ajuta să-ți evalueze memoria pe termen scurt, memoria pe termen lung și orientarea spre locul și timpul. De exemplu, ei vă pot întreba:

Citește și:
  • ce zi este
  • care este președintele tarii
  • să citeasca și să reamintească o scurtă listă de cuvinte

Apoi, probabil vor conduce un examen fizic. De exemplu, aceștia vă pot verifica tensiunea arterială, pot evalua ritmul cardiac și pot lua temperatura. În unele cazuri, aceștia pot colecta probe de urină sau sânge pentru testarea într-un laborator.

Medicul dvs. poate efectua, de asemenea, un examen neurologic pentru a exclude alte diagnostice posibile, cum ar fi boala Parkinson sau accident vascular cerebral. În timpul acestui examen, vă vor verifica reflexele, tonul muscular și vorbirea.

Medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să comande studii de imagistică a creierului. Aceste studii, care vor crea imagini ale creierului, pot include:

  • Imagistica prin rezonanță magnetică. RMN-urile pot ajuta la identificarea marcatorilor cheie, cum ar fi inflamația, sângerarea și problemele structurale.
  • Tomografia computerizată (CT). CT scanează imaginile cu raze X care vă pot ajuta pe medicul dumneavoastră să caute caracteristici anormale în creier.
  • Posologie tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Imaginile cu scanare PET pot ajuta medicul dumneavoastră să detecteze acumularea placilor. Placa este o substanță proteică legată de simptomele Alzheimer.

Alte teste pe care le poate face medicul dvs. includ teste de sânge pentru a verifica dacă există gene care pot indica faptul că aveți un risc mai mare de boală Alzheimer.

Citește și:

Alzheimer tratament

Nu există nici un tratament cunoscut pentru boala Alzheimer. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate recomanda medicamente și alte tratamente pentru a vă ușura simptomele și a întârzia progresia bolii cât mai mult posibil.

Pentru tratamentul Alzheimer de la începutul până la moderat, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente cum ar fi donepezil sau rivastigmină. Aceste medicamente pot ajuta la menținerea unor niveluri ridicate de acetilcolină în creier. Acesta este un tip de neurotransmițător care vă poate ajuta memoria.

Pentru a trata Alzheimer moderat până la sever, medicul dumneavoastră vă poate prescrie donepezil sau memantină. Memantina poate ajuta la blocarea efectelor excesului de glutamat. Glutamatul este un produs chimic creier care este eliberat în cantități mai mari în boala Alzheimer și dăunează celulelor creierului.

Medicul dvs. poate recomanda, de asemenea, antidepresive, medicamente anti-anxietate sau antipsihotice pentru a ajuta la tratarea simptomelor legate de Alzheimer. Aceste simptome includ depresia, agitația, halucinațiile.

Foto prima pagina: By Lightspring, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.