Setari Cookie-uri

Arsuri solare: simptome, tratament si ce consecinte grave pot aparea

Dacă expunerea este mai mare decât capacitatea organismului de a se repara, pot apărea consecințe mai grave.

arsuri solare

Despre arsurile solare

Arsuri solare semne si simptome

Tipuri de radiații UV

De ce se arde pielea?

Tratarea arsurilor solare

Despre arsurile solare

Arsurile solare reprezintă răspunsul pielii la expunerea la radiații ultraviolete (UV) extreme și indică daune grave. În doar 10 minute de expunere intensă la radiații UV, pielea pune în mișcare un sistem de apărare împotriva acestui inamic.

Prima indicație a deteriorării este roșeața. Acesta este răspunsul inflamator al organismului în situații care necesită reparații și este un rezultat al dilatării vaselor de sânge. Pielea va începe apoi să-și piardă hidratarea, ceea ce va fi evident cu un sentiment de strângere. Incet, celulele pielii vor incepe sa se ingroase si melanina (pigmentul) va fi produsa (bronzare), in incercarea de a opri razele ultraviolete sa patrunda in straturile adanci si sa deterioreze ADN-ul celulelor.

Expunerea pielii la niveluri ridicate de lumină solară poate avea ca rezultat hipo sau hiperpigmentare, care apare ca o zonă neregulată sau pete întunecate. Corpul face față unor cantități minime de daune, dar dacă expunerea este mai mare decât capacitatea organismului de a se repara, pot apărea consecințe mai grave. Dacă ADN-ul este deteriorat și mecanismele sale de reparare sunt inhibate, poate apărea cancerul de piele.

Citește și:

Arsuri solare semne si simptome

După o expunere recentă la soare, pielea devine, în general, roșie după numai 3 până la 4 ore, iar roșeața în cele din urmă atinge vârfuri la 12 până la 24 de ore. Roșeața pielii dispare deseori când se aplică presiunea. Zona este caldă și, în mod caracteristic, foarte dureroasă și delicată la atingere. Vindecarea are loc la 4 până la 7 zile după expunerea la soare și este semnalată prin peelingul pielii, revenirea pielii la culoarea normală și absența durerii.

În arsuri mai severe, pielea poate face basici și puteți avea febră și frisoane. Acestea sunt semne că arsurile solare sunt deja o arsură parțială sau de gradul doi. Mai mult decât atât, dacă o zonă foarte extinsă a corpului dumneavoastră este arsă de soare, există, de asemenea, un risc mare pentru deshidratare și infecții secundare.

Citește și:

Tipuri de radiații UV

Radiația ultravioletă este o energie invizibilă în intervalul de lungimi de undă de la 100 la 400 nanometri (nm). Radiația UV are o lungime de undă mai scurtă și este mai puternică decât lumina vizibilă. În funcție de lungimea de undă, poate trece prin stratul de ozon și ne afectează sănătatea în diferite moduri. Cu cât lungimea de undă este mai scurtă, cu atât este mai dăunătoare radiația UV. Cu toate acestea, radiațiile UV cu lungimi de undă mai scurte sunt mai puțin capabile să penetreze pielea.

Radiația UV este împărțită în trei intervale de lungimi de undă:

  • UVA este o radiație UV cu rază lungă de acțiune cuprinsă între 320 și 400nm. Deși nu este la fel de energica precum UVB, UVA poate pătrunde adânc în piele (dermul). Acest lucru poate provoca bronzarea imediată și îmbătrânirea prematură a pielii și poate juca un rol în dezvoltarea anumitor forme de cancer de piele. UVA nu este ușor absorbita de stratul de ozon - aproximativ 95% trece prin acesta.
  • UVB este o radiație UV cu undă scurtă între 280 și 320nm. Poate pătrunde doar în stratul protector exterior al pielii și este responsabil pentru bronzarea întârziată, arsurile solare și cele mai multe tipuri de cancer de piele. O cantitate mare de UVB este absorbita de stratul de ozon - doar 5% ajunge pe suprafața planetei noastre.
  • UVC, cu lungimi de undă cuprinse între 100 și 280nm, este foarte energică. Este foarte periculoasa pentru toate formele de viață (chiar și cu expuneri scurte). Cu toate acestea, radiațiile UVC sunt filtrate de stratul de ozon și nu ating niciodată pământul. Este creata artificial pentru uciderea bacteriilor.

De ce se arde pielea?

Citește și:

Peelingul după o arsură solară este modul organismului de a scăpa de celulele deteriorate care sunt la riscul de a "pierde controlul" și de a deveni canceroase. Datorită acestui pericol, toate celulele deteriorate sunt instruite să se sacrifice prin mecanisme de reparație celulare. Această moarte în masă a celulelor are ca rezultat întregii straturi de peeling deteriorat al pielii, care urmează să fie înlocuit cu alte celule de sub aceste straturi.

Tratament arsuri solare

Desi sunt dureroase, arsurile solare rareori pun în pericol viața și tratamentul este orientat spre minimizarea simptomelor. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot ușura durerea și inflamația. O înmuiere în apă rece sau aplicarea de emolienți precum aloe vera poate oferi, de asemenea, o ușurare temporară. Arsurile solare severe și extinse sunt arsuri adânci și sunt gestionate agresiv. Spitalizarea poate fi necesară pentru a asigura o hidratare adecvată și pentru a bandaja si manageria arsurile.

Citește și:

tratament arsuri solare foto: FotoDuets, Shutterstock

Prevenirea, totuși, rămâne cel mai important aspect al tratamentului. Faceți-va un obicei să aplicați crema cu protectie UV ori de câte ori activitățile dvs. implică orice expunere la soare. Utilizați produse cu un grad mai ridicat de protecție a soarelui (SPF), deoarece gradul de expunere la soare crește și apoi aplicați în mod regulat produsul, mai ales dacă înotați sau transpirați foarte mult. Radiațiile UV pot fi transmise prin îmbrăcăminte, astfel încât arsurile ar putea să apară chiar dacă sunteți îmbrăcați.

Mai întâi de toate, ar trebui să aveți grijă de cauza problemei dvs.: ieșiți imediat din soare. Beti multă apă, deoarece puteti fi deshidratat. Dacă arsura este severă, cereți ajutor unui medic. În caz contrar, este important să eliminați inflamația și să încercați să reduceți deteriorarea straturilor mai profunde ale pielii.

Citește și:

Faceți o baie rece (nu se adaugă alte produse) și apoi pielea se usucă. Evitați cremele grase, care pot agrava situația. Mai degrabă, aplicați cu generozitate un calmant de tip gel pe zonele roșii și apoi rămâneți departe de soare și căldură. Căutați ingrediente pentru a reduce iritarea, durerea și înroșirea.

Nu este bine să ieșiți în soare a doua zi dupa o arsura! Amintiți-vă că pielea dvs. încă încearcă să se vindece și astfel trebuie să fie ținută departe de lumina directă a soarelui pentru câteva zile bune. Chiar și cu un produs bun de protectie, pot apărea leziuni ireparabile sub formă de îmbătrânire prematură sau cancer de piele care se pote dezvălui mai târziu.

Foto prima pagina: Marko Marcello, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 August 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.