Setari Cookie-uri

Ecografia ginecologică: de câte tipuri sunt și cât de des se pot face

Ecografia este cea mai simplă și ușoară metodă de screening, neinvazivă, cu ajutorul căreia se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor.

Despre ecografiile ginecologice, de câte tipuri sunt și cât de des se pot face am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Ecografiile din sfera ginecologică se împart în trei categorii:

- pelvină transabdominală sau abdominală inferioară și examinează vezica urinară, starea ovarelor, uterul, colul uterin și trompele uterine; se realizează cu o sondă ce se ”plimbă” pe abdomenul pacientei întinsă pe masa de examinare; nu durează mult, nu este dureroasă și nu are efecte secundare;

- obstetricală și este folosită în sarcină pentru a urmări evoluția acesteia și dezvoltarea fătului; poate fi intravaginală, până în săptămânile 14-15 de sarcină, sau transabdominală, după săpătămâna a 15-a de sarcină.

Citește și:

- pelvină transvaginală sau endovaginală, și constă în introducerea unei sonde în vagin pentru a vizualiza pe ecranul ecografului organele genitale interne ale pacientei - uterul, trompele uterine, ovarele; nu este dureroasă, dar pacienta poate resimți o ușoară stare de disconfort în zona genitală.

Ecografie ginecologica

Sursa Foto: Shutterstock/By Roman Kosolapov

De cele mai multe ori, ecografia ginecologică vine ca o completare a unui consult clinic pentru punerea unui diagnostic cât mai exact, dar este folosită și în procedurile eco-ghidate, cum sunt puncția sau biopsia ori recoltarea de ovocite în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro, ne-a spus dr. Vythoulkas. Se recomandă a fi efectuată atunci când imaginile din monitorul ecografului pot ajuta la identificarea unor tumori, a chisturilor ovariene, pot contribui la diagnosticarea sângerărilor vaginale anormale și a menstruațiilor neregulate, a durerilor pelvine, pot evalua starea fătului atunci când sarcina există.

Citește și:

Pentru ecografiile ginecologice nu este necesară o pregătire specială. Pentru cea abdominală pelvină, se poate recomanda consumul unei cantități de apă înainte de examinare pentru o mai bună vizualizare a vezicii urinare. Sau în cazul celei transvaginale, pentru vizualizarea cât mai bună a ovarelor, medicul poate interzice consumul lichidelor. Cel mai bine este ca atunci când pacienta își face programarea pentru ecografie să pună aceste întrebări pentru a ști dacă este sau nu nevoie de o pregătire prealabilă.

Ecografie ginecologica

Ecografia ginecologică nu este invazivă, nu iradiază cu raze X și nu este dureroasă. Pacientele trebuie să știe că poate fi repetată oricând, fără să existe contraindicații sau restricții. Durează între 15 și 30 de minute, iar rezultatul îl vor primi pe loc, a completat dr. Vythoulkas.

Citește și:

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By Thomas Andreas

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.