Setari Cookie-uri

Herpes: simptome, cauze si care sunt posibilele complicatii mai grave

Atât infecțiile herpetice orale cât și infecțiile herpetice genitale sunt cele mai multe ori asimptomatice, dar pot provoca ulcerații dureroase la locul infecției.

herpes foto: By Dmytro Flisak, Shutterstock

Ce este herpesul?

Virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1)

Herpes semne si simptome

Cum se transmite herpesul HSV-1

Posibile complicații ale herpesului

Tratament pentru herpes

Virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2)

Herpes HSV-2 Semne si simptome

Cum se transmite herpes HSV-2

Posibile complicații HSV-2 SI HIV

Ce este herpesul?

Infecția cu virusul herpes simplex, cunoscută sub numele de herpes, poate fi cauzată fie de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), fie de virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2). HSV-1 este transmis în principal prin contact oral cu pentru a provoca infecție în sau în jurul gurii (herpes oral). HSV-2 este aproape exclusiv transmis sexual, provocând infecții în zona genitală sau anală (herpes genital). Cu toate acestea, HSV-1 poate fi de asemenea transmis la zona genitală prin contact oral-genital pentru a provoca herpes genital.

Atât infecțiile herpetice orale cât și infecțiile herpetice genitale sunt cele mai multe ori asimptomatice, dar pot provoca ulcerații dureroase la locul infecției.

Citește și:

Virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1)

HSV-1 este o infecție extrem de contagioasă, care este comună și endemică în întreaga lume. Cele mai multe infecții cu HSV-1 sunt obținute în timpul copilariei, iar infecția este prezenta pe tot parcursul vieții. Marea majoritate a infecțiilor cu HSV-1 sunt herpesul oral (infecții în sau în jurul gurii, denumite uneori herpes oro-bial, oral-labial sau oral-facial), dar o proporție de infecții cu HSV-1 sunt herpesul genital (infecții la nivelul organelor genitale sau zona anală).

Herpes semne si simptome

Infecția herpesului oral este cea mai mare parte asimptomatică, iar majoritatea persoanelor cu infecție cu HSV-1 nu știu că sunt infectate. Simptomele herpesului oral includ blistere dureroase sau afecțiuni deschise, numite ulcere în sau în jurul gurii. Răni de pe buze sunt denumite în mod obișnuit "răni reci". Persoanele infectate vor avea de multe ori senzație de furnicături, senzație de mâncărime sau arsură în jurul gurii lor, înainte de apariția leziunilor. După infecția inițială, blisterele sau ulcerele se pot repeta periodic. Frecvența recurențelor variază de la o persoană la alta.

Herpesul genital cauzat de HSV-1 poate fi asimptomatic sau poate avea simptome ușoare care nu sunt recunoscute. Atunci când simptomele apar, herpesul genital se caracterizează prin 1 sau mai multe blistere sau ulcere genitale sau anale. După un episod inițial de herpes genital, care poate fi sever, simptomele pot să apară, însă herpesul genital cauzat de HSV-1 deseori nu reapare frecvent.

Citește și:

Cum se transmite herpesul HSV-1

HSV-1 este transmis în principal prin contact oral-oral pentru a provoca infecții herpetice pe cale orală, prin contactul cu virusul HSV-1 în răni, saliva și suprafețe din sau în jurul gurii. Cu toate acestea, HSV-1 poate fi de asemenea transmis la zona genitală prin contact oral-genital pentru a provoca herpes genital.

HSV-1 poate fi transmis de pe suprafețele orale sau ale pielii care apar normal și când nu există simptome prezente. Cu toate acestea, cel mai mare risc de transmitere este atunci când există răni active.

Persoanele care au deja infecție cu HSV-1 pe cale orală sunt puțin probabil să fie ulterior infectate cu HSV-1 în zona genitală.

În cazuri rare, infecția cu HSV-1 poate fi transmisă de la o mamă cu infecție genitală HSV-1 la copilul ei în timpul nașterii.

Citește și:

Posibile complicații ale herpesului

Boală severă

La persoanele imunocompromise, cum ar fi cele cu infecție HIV avansată, HSV-1 poate avea simptome mai severe și recurențe mai frecvente. Rar, infecția cu HSV-1 poate duce, de asemenea, la complicații mai severe, cum ar fi encefalita sau keratita (infecție oculară).

Herpes neonatal

Herpesul neonatal poate apărea atunci când un copil este expus la HSV în tractul genital în timpul nasterii. Aceasta este o condiție rară, apărută la o valoare estimată la 10 din fiecare 100.000 de nașteri la nivel global, dar poate duce la dizabilități neurologice de durată sau deces. Riscul pentru herpesul neonatal este cel mai mare atunci când o mamă dobândește infecția cu HSV pentru prima dată la sfârșitul sarcinii. Femeile care au herpes genital înainte de a rămâne gravide prezintă un risc foarte scăzut de transmitere a HSV la sugari.

Citește și:

    Impactul psiho-social

    Simptomele recurente ale herpesului oral pot fi inconfortabile și pot duce la unele stigmații sociale și suferință psihologică. În cazul herpesului genital, acești factori pot avea un impact important asupra calității vieții și asupra relațiilor sexuale. Cu toate acestea, în timp, cei mai mulți oameni cu orice fel de herpes ajustează să trăiască cu infecția.

    hsv foto: By Jarun Ontakrai, Shutterstock

    Tratament pentru herpes

    Medicamentele antivirale, cum ar fi aciclovir, famciclovir și valaciclovir, sunt cele mai eficiente medicamente disponibile pentru persoanele infectate cu HSV. Acestea pot ajuta la reducerea severității și frecvenței simptomelor, dar nu pot vindeca infecția.

    Virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2)

    Infecția cu HSV-2 este larg răspândită în întreaga lume și este aproape exclusiv transmisă sexual, provocând herpes genital. HSV-2 este principala cauză a herpesului genital, care poate fi de asemenea cauzată de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Infecția cu HSV-2 este prezenta de-a lungul vieții și incurabilă.

    Citește și:

      Herpes HSV-2 Semne si simptome

      Infecțiile herpetice genitale au adesea simptome ușoare care nu sunt recunoscute. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt conștiente de faptul că au infecția. În mod tipic, aproximativ 10-20% dintre persoanele cu infecție cu HSV-2 raportează un diagnostic anterior de herpes genital.

      Atunci când apar simptome, herpesul genital se caracterizează prin una sau mai multe blistere genitale sau anale sau răni deschise numite ulcere. În plus față de ulcerele genitale, simptomele noilor infecții ale herpesului genital includ adesea febră, dureri corporale și ganglioni limfatici umflați.

      După o infecție inițială a herpesului genital cu HSV-2, simptomele recurente sunt frecvente, dar adesea mai puțin severe decât primul focar. Frecvența focarelor tinde să scadă în timp. Persoanele infectate cu HSV-2 pot prezenta senzații de furnicături ușoare sau traume de durere în picioare, șolduri și fese înainte de apariția ulcerelor genitale.

      Citește și:

        Cum se transmite herpes HSV-2

        HSV-2 este transmis în principal în timpul sexului, prin contactul cu suprafețele genitale, pielea, rănile sau fluidele unei persoane infectate cu virusul. HSV-2 poate fi transmis de pe piele în zona genitală sau anală care arată normal și este adesea transmisă în absența simptomelor.

        În cazuri rare, infecția cu HSV-2 poate fi transmisă de la o mamă la copilul ei în timpul nașterii.

        Posibile complicații HSV-2 SI HIV

        HSV-2 și HIV

        S-a demonstrat că HSV-2 și HIV se influențează reciproc. Infecția cu HSV-2 crește riscul de a dobândi o nouă infecție HIV cu aproximativ trei ori. În plus, persoanele cu infecție cu HIV și HSV-2 au o probabilitate mai mare de a răspândi HIV la alte persoane. HSV-2 se numără printre cele mai frecvente infecții la persoanele care trăiesc cu HIV, care apar în 60-90% dintre persoanele infectate cu HIV.

        Infecția cu HSV-2 la persoanele care trăiesc cu HIV (și alte persoane imunocompromise) are adesea o prezentare mai severă și recurențe mai frecvente. În cazul bolii avansate cu HIV, HSV-2 poate duce la complicații mai grave, dar rare, cum ar fi meningoencefalita, esofagită, hepatită, pneumonită, necroză retiniană sau infecție diseminată.

        Tratament

        Precum la HSV-1, vntiviralele, cum ar fi aciclovir, famciclovir și valaciclovir, sunt cele mai eficiente medicamente disponibile pentru persoanele infectate cu HSV-2. Acestea pot ajuta la reducerea severității și frecvenței simptomelor, dar nu pot vindeca infecția.

        Foto prima pagina: By Lyashenko Egor, Shutterstock

        Vizionare placuta


        Kudika
        28 August 2018
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.