Setari Cookie-uri

Ce este glaucomul: simptome, tipuri, cauze si tratament

Glaucomul este o boală care afectează nervul optic al ochiului.

glaucom foto: By muratart, Shutterstock

Ce este glaucomul?

Două tipuri majore de glaucom

Glaucom simptome

Cauzele glaucomului

Diagnostic glaucom

Tratamentul pentru glaucom

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boală care afectează nervul optic al ochiului. Se întâmplă de obicei când lichidul se acumulează în partea din față a ochiului. Acest lichid suplimentar mărește presiunea din ochi, dăunând nervului optic.

Glaucomul este o cauză principală de orbire pentru persoanele de peste 60 de ani. Dar orbirea de la glaucom poate fi prevenită adesea cu tratament precoce.

Două tipuri majore de glaucom

Glaucomul cu unghi deschis

Acesta este cel mai frecvent tip de glaucom. Apare treptat, în cazul în care ochiul nu scurge lichidul așa cum ar trebui (cum ar fi o scurgere blocată). Ca urmare, presiunea oculară se dezvoltă și începe să deterioreze nervul optic. Acest tip de glaucom este nedureros și nu cauzează modificări ale vederii la început.

Unii oameni pot avea nervi optici sensibili la presiunea normală a ochiului. Aceasta înseamnă că riscul lor de a face glaucom este mai mare decât în ​​mod normal. Examinările periodice ale ochilor sunt importante pentru a găsi semnele precoce de deteriorare a nervului optic.

Citește și:

Glaucom cu unghi închis sau glaucom cu unghi îngust

Acest tip apare când irisul cuiva este foarte aproape de unghiul de drenaj din ochi. Irisul poate să blocheze unghiul de drenaj. Când unghiul de drenaj devine complet blocat, presiunea ochilor crește foarte repede. Se numește un atac acut. Este o situație de urgență a ochilor și trebuie tratata ca atare, altfel riscul de orbire este foarte mare.

Iată semnele unui atac acut de glaucom cu unghi închis:

  • Vederea devine brusc neclara
  • Aveți dureri oculare grave
  • Va doare capul
  • Va este greață
  • Vomitati
  • Veți vedea inele de culoarea curcubeului sau halouri în jurul luminilor

Glaucom simptome

Glaucom cu unghi deschis

În cazul glaucomului cu unghi deschis, nu există semne de avertizare sau simptome evidente în primele etape. Pe măsură ce boala progresează, petele periferice (laterale) se dezvoltă în pete oarbe.

Majoritatea persoanelor cu glaucom cu unghi deschis nu observă nicio modificare a viziunii lor până când leziunile nu sunt destul de grave. Acesta este motivul pentru care glaucomul este numit "hoțul tăcut al vederii". Examinarea periodică a ochilor vă poate ajuta oftalmologul să găsească această boală înainte să va pierdeți vederea. Oftalmologul dvs. vă poate spune cât de des trebuie să fiți examinat.

Citește și:

Glaucom cu unghi inchis

Persoanele cu risc de glaucom cu închidere în unghi nu prezintă, de obicei, nici un simptom înaintea unui atac. Unele simptome precoce ale unui atac pot include vedere încețoșată, halouri, dureri de cap ușoare sau dureri oculare. Persoanele cu aceste simptome trebuie verificate de oftalmolog cât mai curând posibil. Un atac de glaucom cu închidere în unghi include următoarele:

  • durere severă la nivelul ochiului sau pe frunte
  • roșeață a ochiului
  • viziune redusă sau vedere încețoșată
  • văzând curcubeu sau halouri
  • durere de cap
  • greaţă
  • vărsături

Glaucom cu tensiune normală

Persoanele cu Glaucom cu tensiune normală au presiune oculară care se află în limite normale, dar prezintă semne de glaucom, cum ar fi pete oarbe în câmpul vizual și leziuni ale nervilor optici.

Citește și:

Cauzele glaucomului

Ochiul produce mereu umoare apoasa. Pe masura ce lichidul nou intra in ochi, aceeasi cantitate ar trebui sa se scurga. Fluidul se scurge printr-o zonă numită unghiul de drenaj. Acest proces menține presiunea în ochi (numită presiune intraoculară sau IOP) stabilă. Dar dacă unghiul de drenaj nu funcționează corect, se acumulează lichid. Presiunea din interiorul ochiului se ridică, dăunând nervului optic.

Nervul optic este format din mai mult de un milion de fibre nervoase minuscule. Este ca un cablu electric format din multe fire mici. Pe măsură ce aceste fibre nervoase mor, veți dezvolta pete oarbe în viziunea voastră. Este posibil să nu observați aceste pete oarbe până când majoritatea fibrelor optice ale nervilor au murit. Dacă toate fibrele mor, apare orbirea.

Citește și:

ce este glaucomul foto: By Nita_Nita, Shutterstock

Diagnostic glaucom

Singurul mod sigur de a diagnostica glaucomul este cu un examen complet de ochi. O examinare a glaucomului care verifică numai presiunea ochiului nu este suficientă pentru a găsi glaucomul.

În timpul unui examen pentru glaucom, medicul oftalmolog va:

  • măsura presiunea ochilor
  • inspecta unghiul de drenaj al ochiului
  • examina nervul optic pentru daune
  • testa vederea periferică (laterală)
  • lua o imagine a nervulului optic
  • măsura grosimea corneei

Tratamentul pentru glaucom

Glaucomul este permanent - nu poate fi inversat. Dar medicina și chirurgia ajută la stoparea daunelor suplimentare. Pentru a trata glaucomul, medicul oftalmolog poate utiliza unul sau mai multe dintre următoarele tratamente.

Medicamente

Glaucomul este controlat, de obicei, cu medicamente pentru ochi. Folosite în fiecare zi, aceste picături oftalmice scad presiunea oculară. Unele fac acest lucru prin reducerea cantității de lichid apos pe care ochiul il face. Altele reduc presiunea ajutând fluxul de fluid mai bine prin unghiul de drenaj.

Medicamentele pentru glaucom vă pot ajuta să vă păstrați vederea, dar pot produce și reacții adverse. Unele picături oftalmice pot determina:

Citește și:
  • senzație de durere sau senzație de mâncărime
  • ochii roșii sau pielea roșie din jurul ochilor
  • modificări ale pulsului și bătăilor inimii
  • modificări ale nivelului dvs. de energie
  • modificări ale respirației (mai ales dacă aveți astm sau probleme de respirație)
  • gură uscată
  • vedere neclara
  • creșterea genelor
  • modificări ale culorii ochilor, pielea din jurul ochilor sau aspectul pleoapelor.

Toate medicamentele pot avea efecte secundare. Unele medicamente pot provoca probleme atunci când sunt luate cu alte medicamente. Este important să oferiți medicului lista cu fiecare medicament pe care îl luați în mod regulat. Asigurați-vă că vorbiți cu oftalmologul dumneavoastră dacă credeți că puteți avea efecte secundare din medicina glaucomului.

Niciodată nu schimbați sau întrerupeți administrarea medicamentelor pentru glaucom fără să discutați cu medicul oftalmolog.

Operatie cu laser

Există două tipuri principale de chirurgie laser pentru a trata glaucomul. Ele ajută la scurgerea apoasă din ochi. Aceste proceduri se fac, de obicei, în cabinetul oftalmologului sau în centrul de chirurgie ambulatorie.

Citește și:

Trabeculoplastia

Această intervenție chirurgicală este pentru persoanele care au un glaucom cu unghi deschis. Chirurgul utilizează un laser pentru a face unghiul de drenaj să funcționeze mai bine. În acest fel, fluidul curge în mod corespunzător și presiunea ochiului este redusă.

Iridotomie

Aceasta este pentru persoanele care au un glaucom cu închidere în unghi. Oftalmologul utilizează un laser pentru a crea o gaură mică în iris. Acest orificiu ajută fluxul de lichid la unghiul de drenaj.

Foto prima pagina: By muratart, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.