Setari Cookie-uri

Hepatita B, cea mai grava infectie hepatica din lume: simptome si tratament

Hepatita B este o 'epidemie tăcută' deoarece majoritatea oamenilor nu au simptome când sunt infectați sau infectați cronic.

hepatita b foto: Brasil Creativo, Shutterstock

Ce este hepatita B?

Simptome hepatita B

Infecția acută cu hepatită B

Infecție hepatică cronică B

Opțiunile de tratament pentru hepatita B

Ce este hepatita B?

Hepatita B este cea mai frecventă infecție hepatică gravă din lume. Este cauzată de virusul hepatitei B care atacă și lezează ficatul. Două miliarde de persoane (sau 1 din 3) au fost infectate și mai mult de 292 milioane de persoane trăiesc cu o infecție cronică cu virusul hepatitei B. În fiecare an, până la 1 milion de persoane mor din cauza hepatitei B, în ciuda faptului că este prevenită și tratabilă.

Virusul hepatitei B (HBV) este transmis prin sânge și fluide corporale infectate. Poate fi transmisă altora prin contact direct cu sângele, sexul neprotejat, utilizarea de droguri ilegale, acele nesterilizate sau contaminate și de la o femeie infectată la nou-născutul ei în timpul sarcinii sau nașterii.

Hepatita B este o "epidemie tăcută" deoarece majoritatea oamenilor nu au simptome când sunt infectați sau infectați cronic. Astfel, ei pot răspândi în necunoștință de cauză virusul la alții și pot continua răspândirea tăcută a hepatitei B. Pentru persoanele care sunt infectate cronic, dar nu suferă nici un simptom, ficatul lor este în continuare afectat si se pot dezvolta afecțiuni hepatice grave, cum ar fi ciroza sau cancer.

Cuvântul "hepatită" înseamnă, de fapt, "inflamarea" ficatului. Astfel, "hepatita B" se referă la inflamația ficatului cauzată de virusul hepatitei B. Cu detectarea precoce și îngrijirea medicală adecvată, persoanele care trăiesc cu o infecție cronică cu virusul hepatitei B se pot aștepta să se bucure de o viață lungă și sănătoasă.

Citește și:

Simptome hepatita B

Hepatita B se numește o "infecție silențioasă" deoarece majoritatea oamenilor nu au simptome atunci când sunt infectați pentru prima dată. Astfel, aceștia pot trece necontenit virusul la alții și pot continua răspândirea tăcută a hepatitei B. Testarea este singura modalitate de a ști sigur dacă sunteți infectat.

Majoritatea adulților sănătoși nu au simptome când sunt infectați pentru prima dată cu virusul hepatitei B. Unii oameni care sunt infectați vor avea simptome și vor căuta asistență medicală, dar mulți vor crede că au gripa și ignoră simptomele

Aproximativ 1% dintre cei infectați vor dezvolta o afecțiune care pune viața în pericol, numită "hepatită fulminantă", care poate fi fatală și poate duce la insuficiență hepatică și la moarte. Deși acest răspuns este rar, hepatita fulminantă se dezvoltă brusc și necesită asistență medicală imediată.

Citește și:

Simptome comune ale infecției cu virusul hepatitei B

  • durere articulară, febră, oboseală, dureri musculare
  • pierderea apetitului
  • vărsături ușoare și vărsături severe
  • durere abdominală
  • scaune de culoare deschisă
  • urină închisă la culoare

Simptome grave care necesită asistență medicală imediată

  • greață și vărsături severe
  • icter
  • balonare

Infecția acută cu hepatită B

O infecție acută cu hepatită B poate dura până la șase luni (cu sau fără simptome), iar persoanele infectate pot transmite virusul altor persoane în această perioadă. Un test simplu de sânge poate permite unei persoane să știe dacă virusul hepatitei B este în sângele său sau dacă a reușit să scape de virus.

De asemenea, este important ca partenerii dvs. sexuali și membrii de familie să fie testați pentru hepatita B. Dacă nu au fost infectați și nu au primit vaccinul împotriva hepatitei B, de asemenea, începe seria de vaccinuri împotriva hepatitei B.

Simptomele unei infecții acute pot include pierderea poftei de mâncare, dureri articulare și musculare, febră scăzută și posibile dureri de stomac. Deși majoritatea oamenilor nu simt simptome, pot apărea la 60-150 de zile după infecție, media fiind de 90 de zile sau de 3 luni. Unii oameni pot prezenta simptome mai grave, cum ar fi greața, vărsăturile, icterul (îngălbenirea ochilor și a pielii) sau balonare.

Citește și:

    Dacă este necesar tratamentul pentru o infecție acută cu hepatită B, o persoană poate fi spitalizată pentru sprijin general. Odihna și gestionarea simptomelor sunt obiectivele principale ale acestei îngrijiri medicale. O afecțiune rară, care pune viața în pericol, numită "hepatită fulminantă", poate apărea cu o nouă infecție acută și necesită o îngrijire medicală imediată, de urgență, deoarece o persoană poate merge în insuficiență hepatică bruscă.

    Sfaturile simple pentru îngrijirea ficatului în timpul unei noi infecții sunt evitarea alcoolului, oprirea sau limitarea fumatului, mâncarea alimentelor sănătoase, evitarea alimentelor grase.

    hepatita b foto: By Kateryna Kon, Shutterstock

    Infecție hepatică cronică B

    Persoanele care au testat pozitiv pentru virusul hepatitei B la mai mult de șase luni (după primul lor test de sânge) sunt diagnosticate ca având o infecție cronică. Acest lucru înseamnă că sistemul lor imunitar nu a reușit să scape de virusul hepatitei B și că rămâne în sânge și ficat.

    Riscul de a dezvolta o infecție cronică cu virus hepatitic B este, de asemenea, direct legat de vârsta la cineva este expus la virusul hepatitei B:

    Citește și:
      • 90% dintre nou-născuții infectați și bebelușii vor dezvolta o infecție cronică cu hepatită B
      • Până la 50% dintre copiii infectați (1-5 ani) vor dezvolta o infecție cronică cu virusul hepatitei B
      • 5-10% dintre adulții infectați vor dezvolta o infecție cronică cu virusul hepatitei B (adică 90% se vor recupera)

      Există terapii eficiente de medicamente care pot controla și chiar opri virusul hepatitei B de la alterarea ficatului. Există, de asemenea, noi medicamente promițătoare în conducta de cercetare care ar putea oferi un tratament în viitorul foarte apropiat. Deși riscul de a dezvolta o boală gravă a ficatului este mai mare pentru cei care trăiesc cu hepatită cronică B decât cei care nu sunt infectați, există încă multe lucruri simple pe care o persoană le poate face pentru a-și reduce riscurile.

      Opțiunile de tratament pentru hepatita B

      Persoanele care trăiesc cu infecție hepatică cronică B se așteaptă să trăiască o viață lungă și sănătoasă. Există deciziile pe care oamenii le pot lua pentru a-și proteja ficatul, cum ar fi evitarea consumului de alcool și tutun și consumarea de alimente sănătoase. Există, de asemenea, medicamente aprobate atât pentru adulți, cât și pentru copii care controlează virusul hepatitei B, ceea ce contribuie la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni hepatice mai grave, dar nu există încă un tratament complet.

      Tratamentele actuale pentru hepatita B se încadrează în două categorii generale:

      • Medicamente imun modulatoare - Acestea sunt medicamente de tip interferon care stimulează sistemul imunitar pentru a ajuta la scăderea virusului hepatitei B. Acestea sunt date la 6 luni sau 1 an.
      • Medicamente antivirale - Sunt medicamente care opresc sau încetinesc reproducerea virusului hepatitei B, ceea ce reduce inflamația și afectarea ficatului. Acestea sunt administrate ca pilule o dată pe zi timp de cel puțin 1 an și, de obicei, mai mult.

      Foto prima pagina: Brasil Creativo, Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      17 Septembrie 2018
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.