Setari Cookie-uri

Candidoza, tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie: cauze, simptome, tratament

Când Candida începe să crească necontrolat, poate provoca o infecție cunoscută sub numele de candidoză.

candidoza foto: By Igdeeva Alena, Shutterstock

Ce inseamna candida

Candida cauze

Candidoza simptome

Candidoza tratament

Ce inseamna candida

Multe tipuri de ciuperci trăiesc în și pe corpul uman, inclusiv Candida. Candida se găsește de obicei în cantități mici în gură, intestine și pe piele. La niveluri normale, ciuperca nu este problematică, totuși, când Candida începe să crească necontrolat, poate provoca o infecție cunoscută sub numele de candidoză.

De fapt, Candida este cea mai frecventa cauza a infectiilor fungice la om. În mod obișnuit, bacteriile sănătoase din corp păstrează nivelul de Candida sub control.

Cu toate acestea, în cazul în care nivelurile de bacterii sănătoase sunt scazute sau sistemul imunitar este compromis, Candida poate începe să creasca necontrolat.

Citește și:

Candida cauze

Mai jos sunt câțiva factori care pot duce la creșterea excesivă a Candidei

  • Antibioticele
  • O dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati
  • Consumul de alcool etilic
  • Un sistem imunitar slăbit
  • Utilizarea contraceptivelor orale
  • Diabet
  • Niveluri ridicate de stres

Candidoza simptome

7 simptome ale Candidei și cum o puteți trata.

1. Afte orale

Candidoza care se dezvoltă în gură sau gât prezinta afte, este cel mai frecvent întâlnita la nou-născuți, la vârstnici și la cei cu un sistem imunitar slăbit.

Persoanele cu afecțiune orală dezvoltă în mod obișnuit pe limba, pe obraji, gingii, amigdale sau gât afte. Leziunile pot fi dureroase și pot sângera ușor atunci când sunt atinse.

Aftele orale sunt adesea asociate cu roșeață sau durere a limbii și a gurii.

În cazuri foarte rare, se poate răspândi în esofag și poate provoca dureri sau dificultăți la înghițire.

Citește și:

    2. Oboseală

    Unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu Candida este oboseala.

    Deși nu există dovezi că ar provoaca oboseală, există câteva moduri în care ar putea contribui la aceasta.

    În primul rând, candidoza este adesea însoțită de deficiențe nutriționale, cum ar fi vitamina B6, acizi grași esențiali și magneziu. În mod special, este cunoscut faptul că deficiența de magneziu provoacă oboseală.

    În al doilea rând, infecțiile cu Candida apar frecvent atunci când sistemul imunitar este slăbit. Un sistem imunitar cu funcționare scăzută vă poate face să vă simțiți obosiți. Un studiu sugerează că, candidoza prelungită a intestinului poate fi chiar o cauză potențială a sindromului de oboseală cronică.

    3. Infecții recurente ale tractului genital sau urinar

    Candida se găsește în tracturile vaginale ale majorității femeilor. O creștere prea mare a acesteia poate duce la candidoza vaginului.

    Se estimează că 75% dintre toate femeile vor avea cel puțin o infecție cu candidoza vaginală în timpul vieții lor, iar jumătate dintre acestea vor avea cel puțin o recurență.

    Simptomele de candidoză vaginală includ roșeață, umflături, mâncărime, act sexual dureros și o descărcare de culoare groasă și albă din vagin.

    Deși este mult mai puțin frecvent, Candida poate provoca, de asemenea, o infecție a tractului urinar. Infecțiile legate de tractul urinar legate de infecția cu Candida sunt cele mai frecvente la persoanele vârstnice, spitalizate sau imune-compromise. Simptomele unei ITU includ un sentiment de arsură atunci când urinați, urinare frecventa, urină încețoșată, întunecată, și durere sau presiune în abdomenul inferior.

    4. Aspecte digestive

    Sănătatea sistemului digestiv se bazează în mare măsură pe un echilibru bun între bacteriile "bune" și "rele" care trăiesc în intestin. Bacteriile "bune" care se află în mod normal în intestin sunt importante pentru digestie, deoarece acestea ajută la procesarea amidonurilor, a fibrelor și a unor zaharuri.

    Atunci când bacteriile din intestin devin dezechilibrate, puteți prezenta probleme digestive, inclusiv constipație, diaree, greață, gaze, crampe și balonare.

    Studiile recente arată că o creștere excesivă a Candidei este asociată cu mai multe boli ale tractului gastro-intestinal, inclusiv colita ulcerativă și boala Crohn.

    5. Infecții sinusale

    Simptomele frecvente includ nasul care curge, congestia nazală, pierderea mirosului și durerile de cap. Deși infecțiile sinusurilor pe termen scurt sunt cauzate în cea mai mare parte de bacterii, multe infecții ale sinusurilor cronice pe termen lung se consideră a fi fungice.

    Antibioticele sunt metoda obișnuită de tratare a infecțiilor sinusale. Acest lucru poate funcționa pentru infecțiile acute ale sinusurilor, dar nu și cele cronice fungice. De fapt, tratarea unei infecții sinusale cronice cu antibiotice ar putea face mai rău. Dacă aveți infecții ale sinusurilor care durează mai mult de o lună, Candida poate fi de vină.

    6. Infecții fungice ale pielii și ale unghiilor

    La fel ca în intestin, pe piele există bacterii care împiedică creșterea necontrolata a Candidei. Toate bacteriile se dezvoltă în diferite condiții, inclusiv temperaturi variabile, umiditate sau niveluri de aciditate. De aceea, o schimbare a mediului pe piele poate permite Candidei să se supraproduca.

    De exemplu, cosmeticele, săpunurile și hidratantele pot altera condițiile pielii, în special soiurile antibacteriene. În timp ce candidoza pielii poate afecta orice parte a corpului, zonele care sunt calde și umede, cum ar fi axilele , sunt deosebit de predispuse la infecții.

    Mâncărimea și o erupție cutanată vizibilă sunt cele două simptome cele mai frecvente ale infecțiilor fungice ale pielii. O creștere excesivă a Candidei poate provoca afecțiuni cum ar fi piciorul atletului și ciuperca.

    În timp ce nu pune viața în pericol, infecțiile fungice ale pielii pot fi foarte incomode și pot scădea semnificativ calitatea vieții.

    7. Durerea articulară

    Dacă o infecție cu Candida intră în sânge și călătorește prin corpul dumneavoastră, aceasta poate infecta articulațiile și provoca artrita. Aceasta se întâmplă de obicei după o intervenție chirurgicală sau când o creștere a Candidei este lăsată netratată pentru o perioadă mai lungă de timp.

    Artrita este asociată cu durere, rigiditate și umflare a articulațiilor. Șoldurile și genunchii tind să fie cele mai frecvent infectate.

    Candida poate provoca, de asemenea, infecții osoase sau osteomielită, care poate provoca durere și sensibilitate în zona infectată.

    Infecțiile osoase și articulare nu sunt foarte frecvente, dar odată ce apar, ele pot fi foarte greu de tratat.

    candida foto: By Kateryna Kon, Shutterstock

    Candidoza tratament

    Cel mai bun mod de a trata candidoza și de a preveni infecțiile recurente este de a aborda cauza care stă la baza sa. Alimentele pe care le consumați joacă un rol important în menținerea echilibrului dintre bacteriile "bune" și "rele" din intestin.

    Zaharurile rafinate, carbohidrații și produsele lactate cu conținut ridicat de lactoză pot încuraja Candida și alte microorganisme "rele" să crească. Pe de altă parte, s-a arătat că anumite alimente încurajează bacteriile "bune" să crească și inhibă creșterea Candidei.

    Următoarele produse alimentare au fost demonstrate de a ajuta la combaterea infecțiilor cu Candida:

    • Usturoi: Usturoiul conține o substanță antifungică denumită alicină, care s-a dovedit a acționa împotriva Candida în studiile pe animale.
    • Uleiul de cocos: Uleiul de cocos are acid lauric, care s-a dovedit a lupta împotriva infecțiilor cu Candida în studii.
    • Aloe vera: gelul de Aloe vera poate inhiba creșterea Candidei în gură și preveni infecțiile.
    • Probioticele: Probioticele ca Lactobacillus pot reduce creșterea Candida și protejează împotriva infecțiilor.

    Din păcate, modificările dietetice nu pot face întotdeauna minuni, caz în care medicamentele antifungice sunt cea mai obișnuită formă de tratament.

    Medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ketoconazolul sau clotrimazolul, ambele fiind topice și medicamente antifungice cunoscute sub numele de azoli vor fi prescrise. Ele sunt disponibile sub formă de unguente, tablete și creme. Acestea nu au aceleași efecte secundare grave ca și alți agenți antifungici, cum ar fi nistatina sau amfotericina B. Amfotericina B este un medicament intravenos utilizat numai în spital.

    Diferite tipuri de medicamente vor fi utilizate pe baza tipului de infecție și a părții afectate a corpului. De exemplu:

    • Gelurile sau cremele vaginale, cum ar fi miconazolul, sunt adesea folosite pentru infecțiile cu Candida vaginală.
    • Aftele sunt adesea tratate cu antifungice sub formă de pastile, tablete sau lichide pe care le înghițiți.
    • Piciorul atletului este cel mai adesea tratat cu spray-uri, pulberi și unguente.
    • Infecțiile severe sunt cel mai frecvent tratate cu medicamente orale sau chiar intravenoase.

    Cele mai multe medicamente vor fi utilizate o dată sau de două ori pe zi.

    Vizionare placuta


    Kudika
    20 Septembrie 2018
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.