Setari Cookie-uri

Tiroidita autoimuna, rezultatul unei functionari defectuoase a sistemului imunitar. Simptome, cauze, tratament

În tiroidita lui Hashimoto, cantități mari de celule imune deteriorate invadează tiroida.

tiroidita autoimuna foto: By Kateryna Kon, Shutterstock

Ce este tiroida autoimuna?

Tiroidita autoimuna cauze

Care sunt simptomele bolii lui Hashimoto?

Diagnosticul bolii lui Hashimoto

Tiroidita autoimuna tratament

Complicații legate de tiroidita autoimnuna

Ce este tiroida autoimuna?

Tiroidita autoimuna Hashimoto afectează funcția tiroidiană. Se mai numeste tiroidita limfocitara cronica sau doar tiroidita cronica. Tiroida eliberează hormoni care reglează metabolismul, temperatura corpului, forța musculară și multe alte funcții ale corpului.

Tiroidita Hashimoto sau inflamația glandei tiroide este o tulburare autoimună. Aceasta înseamnă că este cauzată de o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar. În loc să vă protejeze țesutul tiroidian, celulele dvs. imune îl atacă. Aceste celule imune pot provoca hipotiroidism (tiroidă subactivă), gusa (tiroidă mărită) sau ambele. În cele din urmă, procesul de tiroidită poate chiar să vă distrugă întreaga tiroidă, dacă este lăsată nedetectată sau netratată.

În tiroidita lui Hashimoto, cantități mari de celule imune deteriorate invadează tiroida. Aceste celule imune se numesc limfocite; de aici este derivat și celălalt nume al tiroiditei Hashimoto - tiroidita limfocitară cronică.

Când aceste limfocite intră în tiroidă, distrug celulele, țesutul și vasele de sânge din interiorul glandei. Procesul de distrugere a glandei tiroide este unul lent, motiv pentru care mulți oameni care au tiroidita lui Hashimoto nu au mulți ani simptome vizibile.

Deoarece tiroida este, în esență, atacată de celulele invadatoare, ea nu este capabilă să producă cât mai mult hormon tiroidian în comparație cu normalul. În cele din urmă, acest lucru cauzează hipotiroidismul. Și, în cazuri extreme, celulele imune pot provoca creșterea tiroidei și inflamarea până la punctul în care produce o masă vizibilă la nivelul gâtului – o gusa.

Medicii nu sunt în întregime siguri de ce sistemul imunitar, care ar trebui să apere corpul de viruși și bacterii dăunătoare, se întoarce uneori împotriva țesuturilor sănătoase ale organismului. Dar ceea ce înțeleg oamenii de știință este că există anumiți factori care vă pot face mai sensibili la această boală.

Citește și:

Tiroidita autoimuna cauze

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimună, astfel încât principalul factor de risc pentru dezvoltarea acestei tulburări tiroidiene este de a avea o afecțiune autoimună preexistentă.

Tulburările autoimune apar atunci când celulele imune ale corpului atacă țesutul sănătos în loc să îl protejeze. În cazul tiroiditei lui Hashimoto, celulele imune atacă glanda tiroidă, determinând-o să devină inflamată și afectând capacitatea ei de a produce suficient hormon tiroidian.

Dacă aveți o afecțiune autoimună, sistemul imunitar funcționează defectuos într-un fel. De aceea, aveți un risc mai mare de a dezvolta tiroidita lui Hashimoto decât cineva care nu are o boală autoimună.

Mai jos sunt exemple de tulburări autoimune comune:

Citește și:
  • boala Addison
  • Artrita reumatoida
  • Diabet tip 1

Dacă aveți o afecțiune autoimună, acesta este un factor de risc pentru dezvoltarea tiroiditei lui Hashimoto.

Tiroidita autoimuna simptome

Este posibil să aveți tiroidita lui Hashimoto fără să simțiți niciun singur simptom. Dar există semne distinctive și simptome ale acestei tulburări comune și este important să știi ce sunt. Cu cat mai devreme cu atat puteți primi tratament eficient.

Dacă aveți simptome de tiroidită Hashimoto, acestea vor fi asociate cu complicațiile primare ale afecțiunii - gusa și hipotiroidism.

Semnele și simptomele tiroiditei lui Hashimoto asociate cu gusa

Când aveți tiroidita lui Hashimoto, celulele dvs. imune atacă greșit țesutul tiroidian sănătos. Când se întâmplă acest lucru, tiroida poate deveni inflamată și mărită până la punctul în care vă dezvoltați o gusa.

Semnul primar al gusii este vizibil umflat în partea din față a gâtului. La inceput, umflarea poate fi nedureroasa. Dar dacă este lăsată netratată, aceasta poate exercita o presiune asupra gâtului inferior. În stadiile avansate, gusa poate interfera cu respirația și înghițirea adecvată.

Citește și:

    Hashimoto: semne și simptome ale tiroiditei asociate cu hipotiroidismul

    Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism, deoarece afectează capacitatea tiroidei de a produce cantități adecvate de hormon tiroidian.

    Fără suficient hormon tiroidian, corpul dumneavoastră nu poate funcționa corect. Dacă aveți hipotiroidism, este posibil să aveți:

    • oboseală
    • creștere în greutate
    • sensibilitate sporită la frig
    • dificultate de concentrare
    • pielea unghiile si parul uscatae
    • constipație
    • somnolenţă
    • dureri musculare
    • creșterea fluxului menstrual

    tiroidita autoimuna foto: By Emily frost, Shutterstock

    Diagnosticul bolii lui Hashimoto

    Medicul dumneavoastră poate suspecta această afecțiune dacă aveți simptomele unei tiroide subactive. Dacă este așa, ei vor verifica nivelul hormonului dvs. de stimulare a tiroidei (TSH) cu un test de sânge. Acest test comun este una dintre cele mai bune modalități de evidentia tiroidita lui Hashimoto. Nivelurile hormonale TSH sunt ridicate atunci când activitatea tiroidiană este scăzută, deoarece organismul lucrează din greu pentru a stimula glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni.

    De asemenea, medicul dumneavoastră poate utiliza teste de sânge pentru a vă verifica nivelurile de:

    Citește și:
      • alți hormoni tiroidieni
      • anticorpi
      • colesterol

      Aceste teste vă pot ajuta să confirmați diagnosticul.

      Tiroidita autoimuna tratament

      Nu toți oamenii au nevoie de tratamentul bolii lui Hashimoto. În cazul în care tiroida funcționează în mod normal, medicul dumneavoastră poate dori să vă monitorizeze modificările.

      Dacă tiroida nu produce suficient hormoni, poate aveți nevoie de medicamente. Levothyroxina este un hormon sintetic care înlocuiește tiroxina, hormonul tiroidian lipsă. Nu are efectele secundare. Dacă aveți nevoie de acest medicament, probabil veți urma tratament restul vietii.

      Utilizarea regulată a levothyroxinei poate determina revenirea hormonilor tiroidieni la normal. Când se întâmplă acest lucru, simptomele vor dispărea de obicei. Cu toate acestea, probabil veți avea nevoie de teste regulate pentru a monitoriza nivelul hormonilor. Aceasta vă permite medicului să vă ajusteze doza după cum este necesar.

      Citește și:

        Lucruri de luat în considerare

        Unele suplimente și medicamente pot afecta capacitatea corpului dumneavoastră de a absorbi levothyroxina. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice alte medicamente pe care le luați. Unele produse despre care se știe că interferează cu levothyroxina includ:

        • suplimente de fier
        • suplimente de calciu
        • inhibitorii pompei de protoni, un tratament pentru refluxul de acid gastric
        • unele medicamente pentru colesterol
        • estrogen

        Complicații legate de tiroidita autoimnuna

        Dacă este lăsat netratata, boala lui Hashimoto poate provoca complicații, dintre care unele pot fi severe. Acestea pot include:

        • probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă
        • anemie
        • confuzie și pierderea cunoștiinței
        • colesterol ridicat
        • scăderea libidoului
        • depresie

        Hashimoto poate provoca, de asemenea, probleme în timpul sarcinii. Cercetările recente sugerează că femeile care suferă de această afecțiune sunt mai predispuse la nașterea copiilor cu defecte de inimă, creier și rinichi.

        Pentru a limita aceste complicații, este importanta monitorizarea funcției tiroidiene pe parcursul sarcinii la femeile care suferă de probleme tiroidiene.

        Citește și:

          Foto prima pagina: By Kateryna Kon, Shutterstock

          Vizionare placuta


          Kudika
          24 Septembrie 2018
          Echipa Kudika

          Ti-a placut acest articol?

          Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.