Setari Cookie-uri

Chisturi ovariene, tot ce trebuie sa stii: tipuri de chisturi, factori de risc, simptome, cauze si tratament

Multe femei cu chisturi ovariene nu au simptome si sunt de obicei inofensive. Exista, insa, anumite riscuri.

chisturi ovariene

Ce sunt chisturile ovariene

Tipuri de chisturi ovariene

Cauzele chisturilor ovariene

Chisturi ovariene simptome

Diagnosticarea chisturilor ovariene

Tratament chist ovarian

Ce sunt chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saculete cu lichid în ovar. Acestea sunt comune și de obicei se formează în timpul ovulației. Multe femei cu chisturi ovariene nu au simptome si sunt de obicei inofensive.

Cele mai frecvente tipuri de chisturi ovariene (numite chisturi funcționale) se formează în timpul ciclului menstrual. Ele sunt de obicei benigne (necanceroase).

Cele mai frecvente tipuri de chisturi ovariene

Chisturile foliculare

Într-un ciclu menstrual normal, un ovar eliberează un ou în fiecare lună. Oul crește într-un sac mic numit un folicul. Când oul se maturizează, foliculul se rupe pentru a elibera oul. Chisturile foliculare se formează atunci când foliculul nu se rupe pentru a elibera oul. Acest lucru face ca foliculul să continue să crească într-un chist. Chisturile foliculare nu au adesea simptome și dispar în decurs de o lună până la trei luni.

Citește și:

Corpus luteum

Odată ce foliculul se rupe și eliberează oul, sacul folicular gol se micșorează într-o masă de celule numită corpus luteum. Corpus luteum face ca hormonii să se pregătească pentru următorul ou din următorul ciclu menstrual. Corpus luteum se formează dacă sacul nu se micșorează. În schimb, sacul se închide după ce oul se eliberează, iar lichidul se acumulează în interior. Majoritatea chisturilor corpului luteale se îndepărtează după câteva săptămâni. Dar, ele pot crește la aproape patru centimetri lățime. De asemenea, ele pot sângera sau răsuci ovarul și pot provoca dureri. Unele medicamente utilizate pentru a provoca ovulația pot ridica riscul de apariție a acestor chisturi.

Alte tipuri de chisturi ovariene benigne sunt mai puțin frecvente:

  • Endometrioamele sunt cauzate de endometrioză. Endometrioza apare atunci când mucoasa uterului crește în afara lui.
  • Dermoidele provin din celule prezente de la naștere și, de obicei, nu produc simptome.
  • Cystadenomii sunt umpluți cu lichid apos și uneori pot crește.

La unele femei, ovarele produc multe chisturi mici. Acest lucru se numește sindromul ovarului polichistic.

Chisturile maligne (canceroase) sunt rare. Ele sunt mai frecvente la femeile mai în vârstă. Chisturile canceroase sunt cancerul ovarian. Din acest motiv, chisturile ovariene trebuie verificate de medicul dumneavoastră. Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt canceroase.

Citește și:

    Cauzele chisturilor ovariene

    Cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene includ:

    Probleme hormonale. Chisturile funcționale dispar de obicei pe cont propriu fără tratament. Acestea pot fi cauzate de probleme hormonale sau de medicamente utilizate pentru a vă ajuta să ovulați.

    Endometrioza. Femeile cu endometrioză pot dezvolta un tip de chist ovarian numit endometriom. Țesutul de endometrioză se poate atașa la ovar și poate forma o creștere. Aceste chisturi pot fi dureroase în timpul sexului și în timpul perioadei menstruale.
    Sarcina. Chistul ovarian se dezvoltă în mod normal la începutul sarcinii pentru a ajuta la susținerea sarcinii până la formarea placentei. Uneori, chistul rămâne pe ovar până mai târziu în timpul sarcinii și poate fi necesar să fie eliminat.

    Citește și:

      Infecții pelvine severe. Infecțiile se pot răspândi în ovare și în tuburile uterine și pot provoca formarea de chisturi.

      Chisturi ovariene simptome

      Majoritatea chisturilor ovariene sunt mici și nu produc simptome.

      Dacă un chist provoacă simptome, este posibil să simțiți presiune, balonare, umflare sau durere în abdomenul inferior pe partea laterală a chistului. Această durere poate fi ascuțită și poate să apară și să dispară.

      Dacă un chist se rupe, poate provoca durere bruscă și severă. Dacă un chist provoacă răsucirea ovarului, este posibil să aveți dureri împreună cu greață și vărsături.

      Simptomele mai puțin frecvente includ:

      • Durere pelvină
      • Dureri în spate și coapse
      • Probleme de golire a vezicii urinare sau a intestinului
      • Durerea în timpul sexului
      • Cresterea in greutate inexplicabila
      • Durere în timpul perioadei menstruale
      • Sângerări vaginale neobișnuite
      • Sensibilitate la sân
      • Necesitatea de a urina mai des

      Diagnosticarea chisturilor ovariene

      Dacă aveți simptome de chisturi ovariene, discutați cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate efectua un examen pelvin pentru a vă simți umflarea provocata de un chist pe ovar.

      Testele includ:

      • Ecografie. Acest test utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale corpului. Cu ultrasunete, medicul vă poate vedea chistul si observa:
      • Forma
      • Mărimea
      • Locația
      • Masa (fie că este plină cu lichid, solidă, fie mixtă)
      • Test de sarcină pentru a exclude sarcina
      • Testele la nivelul hormonilor pentru a vedea dacă există probleme legate de hormoni
      • Test de sange. Dacă ați trecut la menopauza, medicul dumneavoastră vă poate face un test pentru a măsura cantitatea de antigen-125 de cancer (CA-125) din sângele dumneavoastră. Cantitatea de CA-125 este mai mare în cazul cancerului ovarian. La femeile aflate în premenopauză, multe alte boli, în afara cancerului, pot determina nivele mai ridicate de CA-125.

      chisturi ovariene foto: By Scio21, Shutterstock

      Chisturile ovariene sunt o urgență?

      Da, câteodată. Dacă medicul dumneavoastră vă spune că aveți o chist ovarian și aveți oricare dintre următoarele simptome, cereți imediat asistență medicală:

      • Durere cu febră și vărsături
      • Dureri abdominale severe
      • Amețeli sau slăbiciune
      • Respirație rapidă

      Aceste simptome ar putea însemna că acel chist s-a desprins sau s-a rupt. Uneori, chisturile mari, rupte pot provoca sângerări grave.

      Tratament chist ovarian

      Chistul ovarian cere chirurgie?

      Câteodată. Chistul dvs. poate necesita o intervenție chirurgicală dacă ați trecut la menopauza sau dacă chistul dumneavoastră:

      • Nu dispare după mai multe cicluri menstruale
      • Este mai mare
      • Apare neobișnuit la ultrasunete
      • Cauzează durere

      Dacă chistul dvs. nu necesită intervenție chirurgicală, medicul dumneavoastră poate recomanda medicamente fără prescripție medicală sau vă poate prescrie un medicament mai puternic pentru reducerea durerii.

      Ce tipuri de intervenții chirurgicale elimină chisturile ovariene?

      Dacă chistul dvs. necesită o intervenție chirurgicală, medicul vă va elimina doar chistul sau întregul ovar.

      Chirurgia se poate face în două moduri diferite:

      Laparoscopie. Cu această operație, medicul face o tăietură foarte mică pentru a se uita în interiorul zonei pelvine și a elimina chistul. Acest lucru este adesea recomandat pentru chisturile mai mici care sunt benigne (necanceroase).

      Laparotomie. Medicul dumneavoastră poate alege această metodă dacă chistul este mare și poate fi canceros. Această intervenție chirurgicală utilizează o tăietură mai mare în abdomen pentru a elimina chistul. Chistul este apoi testat pentru cancer. Dacă este canceros, este mai bine să vedeți un medic oncolog, care poate recomanda îndepărtarea ovarului și alte țesuturi, cum ar fi uterul.

      Foto prima pagina: By Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      27 Septembrie 2018
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.