Setari Cookie-uri

Rubeola – cine este in pericol si cum influenteaza femeile gravide: simptome, cauze si tratament

Rubeola, de obicei, o infecție ușoară care dispare în decurs de o săptămână, chiar și fără tratament. Cu toate acestea, poate fi o afecțiune gravă la femeile gravide.

rubeola

Ce este rubeola?

Care sunt simptomele rubeolei?

Cauze pentru rubeola

Cine este în pericol pentru dezvoltarea rubeolei?

Cum influențează rubeola femeile gravide?

Cum este diagnosticata rubeola?

Cum se tratează rubeola?

Ce este rubeola?

Rubeola, este o infecție virală care provoacă o erupție cutanată roșie pe corp. În afară de erupție cutanată, persoanele cu rubeolă au de obicei febră și ganglioni limfatici umflați. Infecția se poate răspândi de la o persoană la alta, prin contactul cu picăturile eliminate prin strănut sau de tuse al unei persoane infectate. Acest lucru înseamnă că puteți obține virusul rubeolei dacă atingeți gura, nasul sau ochii după ce ați atins ceva care are picături de la o persoană infectată pe ea. De asemenea, puteți obține rubeola, împărtășind alimente sau băuturi cu cineva care este infectat.

Rubeola, de obicei, o infecție ușoară care dispare în decurs de o săptămână, chiar și fără tratament. Cu toate acestea, poate fi o afecțiune gravă la femeile gravide, deoarece poate provoca sindromul rubeolic congenital la făt. Sindromul rubeolic congenital poate întrerupe dezvoltarea copilului și poate cauza defecte grave ale nașterii, cum ar fi anomalii ale inimii, surditate și leziuni ale creierului. Este important să primiți imediat tratament dacă sunteți însărcinată și bănuiți că aveți rubeolă.

Citește și:

Care sunt simptomele rubeolei?

Simptomele rubeolei sunt adesea atât de ușoare, încât sunt greu de observat. Atunci când simptomele apar, ele se dezvoltă de obicei în decurs de două până la trei săptămâni de la expunerea inițială la virus. Adesea durează aproximativ trei până la șapte zile și pot include:

  • culoarea roz sau roșie, care începe pe fața și apoi se extinde spre restul corpului
  • febră ușoară
  • nasul infundat
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • ochi inflamați sau roșii

Deși aceste simptome nu par a fi serioase, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă bănuiți că aveți rubeolă. Acest lucru este important în special dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi.

În cazuri rare, rubeola poate duce la infecții ale urechii și edeme ale creierului. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observați oricare dintre următoarele simptome în timpul sau după o infecție cu rubeolă:

Citește și:
  • durere de cap prelungită
  • dureri ale urechilor
  • gat intepenit

Cauze pentru rubeola

Rubeola este cauzată de virusul rubeolei, un virus extrem de contagios care se poate răspândi prin contact strâns sau prin aer. Poate trece de la persoană la persoană prin contactul cu picături mici de lichid din nas și gât atunci când strănuta și tusesc. Aceasta înseamnă că puteți obține virusul prin inhalarea picăturilor unei persoane infectate sau atingerea unui obiect contaminat cu picăturile acesteia. Rubeola poate fi de asemenea transmisa de la o femeie însărcinată la copilul ei în curs de dezvoltare prin sânge.

Persoanele care au rubeolă sunt cele mai contagioase din săptămâna de dinaintea apariției erupțiilor cutanate până la aproximativ două săptămâni de la dispariția erupției cutanate. Ele pot răspândi virusul înainte ca ei să știe chiar că il au.

Citește și:

Cine este în pericol pentru dezvoltarea rubeolei?

Cele mai multe cazuri de rubeolă apar în cazul persoanelor care trăiesc în țări care nu oferă imunizare de rutină împotriva rubeolei.

Vaccinul rubeolic este administrat de obicei copiilor atunci când au vârste cuprinse între 12 și 15 luni și apoi din nou când au vârste cuprinse între 4 și 6. Aceasta înseamnă că sugarii și copiii mici care nu au primit încă toate vaccinurile au un risc mai mare de a dezvolta rubeolă.

Pentru a evita complicațiile în timpul sarcinii, multe femei care rămân însărcinate primesc un test de sânge pentru a confirma imunitatea la rubeolă. Este important să vă contactați imediat medicul dacă nu ați primit vaccinul și credeți că ați fost expus la rubeolă.

Citește și:

Cum influențează rubeola femeile gravide?

Când o femeie contractează virusul rubeolei în timpul sarcinii, virusul poate fi transmis copilului în curs de dezvoltare prin sângele ei. Aceasta se numește sindrom congenital de rubeolă. Sindromul rubeolic congenital este o preocupare serioasă pentru sănătate, deoarece poate provoca avorturi spontane și nașteri de feti morți. De asemenea, poate provoca malformații congenitale la copiii care sunt nascuti la termen, inclusiv:

  • creștere întârziată
  • dizabilitati intelectuale
  • defecte cardiace
  • surditate
  • organe care funcționează prost

Cum este diagnosticata rubeola?

Deoarece rubeola pare similară altor virusuri care cauzează erupții cutanate, medicul dumneavoastră vă va confirma diagnosticul cu un test de sânge. Acest lucru poate verifica prezența diferitelor tipuri de anticorpi ai rubeolei în sângele dumneavoastră. Anticorpii sunt proteine ​​care recunosc și distrug substanțele nocive, cum ar fi virusurile și bacteriile. Rezultatele testelor pot indica dacă aveți în prezent virusul sau sunteți imun la acesta.

Citește și:

rubeola

Cum se tratează rubeola?

Cele mai multe cazuri de rubeolă sunt tratate acasă. Medicul dvs. vă poate spune să vă odihniți în pat și să luați antiinflamatoare nesteroidiene, care pot ajuta să scadă disconfortul creat de febră și dureri. De asemenea, se recomandă să rămâneți acasă de la serviciu sau școală pentru a preveni răspândirea virusului la alții.

Femeile gravide pot fi tratate cu anticorpi denumiți globulină hiperimună care pot lupta împotriva virusului. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți simptomele. Cu toate acestea, există încă o șansă ca bebelușul dumneavoastră să dezvolte sindrom congenital de rubeolă. Bebelușii care se nasc cu rubeola congenitală vor necesita tratament de la o echipă de specialiști.

Foto: By gorillaimages, Shutterstock

Citește și:

Foto prima pagina: By OneSideProFoto, Shuttesrtock

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.