Setari Cookie-uri

Infecția cu HPV

Este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere sexuală și, în același timp, unul dintre principalii factori declanșatori ai cancerului de col uterin.

Se estimează că aproximativ jumătate dintre adulții activi din punct de vedere sexual au avut o infecție cu HPV sau sunt purtători pentru că, virusului este strâns legată de obiceiurile și comportamentul sexual. Despre riscurile infecției cu Human Papilloma Virus, despre tratament și riscuri am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Virusul HPV este cel care determină apariția negilor (veruci), dar și cel care poate determina modificări ale celulelor canceroase la nivelul cervixului. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care patru – 16, 18, 31 și 45 – sunt considerate cu risc cancerigen crescut, ne-a spus dr. Vythoulkas. Virusul se transmite pe cale sexuală prin orice contact cu alt tegument infectat, fără a fi nevoie neapărat de penetrare. Virusul se mai poate transmite și de la mamă la făt, în momentul nașterii.

Citește și:

Virus HPV

Este bine să știi!

Pentru a reduce riscul de transmitere și contaminare cu virusul HPV, se recomandă reducerea numărului de parteneri sexuali, folosirea prezervativelor, evitarea contactelor sexuale cu persoanele ce prezintă veruci vizibile la nivel genital, efectuarea anuală sau bianuală a testului Papanicolau.

Testarea pentru depistarea virusului HPV se face doar în momentul în care rezultatul testului Babeș Papanicolau indică anumite modificări la nivelul celulelor colului și se realizează printr-o probă de secreție prelevată de la nivelul colului, iar rezultatul analizei sosește în maximum două săptămâni. Acest rezultat arată dacă virusul este prezent și care dintre tipurile de HPV a determinat rezultatul anormal al testului Papanicolau. De asemenea, este bine de știut faptul că în cazul în care pe buletinul de analiză sunt indicate tipurile de HPV cu risc crescut oncogen, medicul va recomanda efectuarea unei colposcopii și a unei biopsii cervicale, a adăugat dr. Vythoulkas. Cel mai bun moment pentru a efectua testul este la 8-12 zile de la menstruație, iar înainte de efectuarea testului nu sunt recomandate efectuarea dușurilor intravaginale, întreținerea de raporturi sexuale, folosirea tampoanelor interne, a medicamentelor cu administrare vaginală pentru minimum 48 de ore. După efectuarea testului, sunt posibile mici sângerări vaginale și este recomandată evitarea spălăturilor vaginale și a contactelor sexuale pentru câteva zile.

Citește și:

Human Papilloma Virus

sursa foto: shutterstock/ by designer491

Depistarea dintr-o fază timpurie a infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai eficientă modalitate de a preveni cancerul de col uterin. Un rezultat pozitiv al unui test HPV nu înseamnă că persoana respectivă are cancer, a punctat dr. Vythoulkas. Acest rezultat arată prezența unuia sau a mai multor tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, ceea ce impune examinări și controale suplimentare.

sursa foto front page: shutterstock/by bluebay

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.