Setari Cookie-uri

Alimente despre care nu știai că pot fi dăunătoare pentru dantură

Deși dulciurile par a fi principalul vinovat pentru apariția de probleme ale dinților, o mulțime de alte alimente sau băuturi pe care le consumam zilnic pot fi dăunătoare danturii fără a fi conștienți măcar de acest lucru.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt inamicii mai puțin cunoscuți ai sănătății orale.

Deși reprezintă un beneficiu pentru sănătate, unele alimente pot fi dăunătoare pentru dantura fie prin substanțele colorante din compoziția lor și care pătează dinții, fie din cauza conținutului lor bogat în acizi sau în substanțe care pot fi degradate de bacteriile din gură în acizi (zaharurile). Aceștia scot calciul din smalțul dentar, producând caria dentară.

Fructele și sucurile de fructe

Roșii, citrice, afine, sfeclă, mere etc., prin conținutul de substanțe colorante pătează dinții, iar prin conținutul de acizi demineralizează smalțul dentar.

"Portocalele, grapefruiturile și lămâile sunt gustoase atât consumate ca atare, cât și sub formă de sucuri, fiind totodată și surse bogate de vitamina C. Din păcate, conținutul lor acid poate eroda smalțul, făcând dințîi mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor și a beneficia de o doză de antioxidanți și vitamine, este recomandat să le consumăm moderat, după care să clătim gura cu apă", recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Citește și:

Fructele uscate

Prin deshidratare, acestea devin foarte concentrate în zaharuri și lipicioase, combinația preferată de bacterii. Același efect îl au toate alimentele aderențe de dinți: jeleuri, biscuiți etc.

Cafeaua, vinul, ceaiul

Toate aceste băuturi conțin substanțe benefice organismului, dar pătează dinții încet-încet.

"În forma lor naturală, cafeaua și ceaiul au amândouă beneficii dovedite pentru sănătate. Din păcate, ele pot să usuce cavitatea bucală și să păteze dinții, favorizând apariția cariilor dacă sunt îndulcite cu zahăr. Atunci când le consumam este recomandat să bem multă apă și să ne bucurăm de ele așa cum sunt, fără îndulcitori", spune specialistul ortodont.

alimente despre care nu stiai ca pot fi daunatoare pentru dantura

sursa foto: shutterstock/by kikovic

Citește și:

Murăturile și dressingul pentru salată

Murăturile, cele în oțet mai mult decât cele fermentate natural, sunt extrem de agresive cu smalțul dentar, pe care îl demineralizează din cauza conținutului mare de acizi. Dressingurile pentru salată nu sunt nici ele mai puțin agresive cu dantură: de cele mai multe ori sunt pe bază de oțet sau lămâie, ambele acide, și atacă, deci, smalțul dentar.

Băuturile acidulate și cele pentru sportivi

Atât prin conținutul mare de zahăr, dar mai ales prin conținutul de acizi (citric, carbonic, fosforic) acestea au același efect devastator asupra smalțului dentar, mai ales dacă sunt consumate încet, înghițitura după înghițitură.

"Când aceste băuturi sunt savurate pe o perioadă mai lungă de timp, bacteriile folosesc zahărul pentru a produce acizi ce atacă smalțul dentar. Majoritatea băuturilor răcoritoare carbogazoase, inclusiv cele dietetice, au același efect și, prin urmare, sunt dăunătoare pentru dinți. Cele care conțin și cofeina pot provoca uscarea cavității bucale", explică specialistul ortodont.

Citește și:

Alcoolul

Alcoolul cauzează deshidratarea și uscăciunea gurii, iar persoanele care îl consumă excesiv pot descoperi că fluxul de salivă este redus în timp, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare și alte infecții orale, cum ar fi gingivită. Consumul în exces de alcool crește și riscul de apariție a cancerului oral.

"Consumat în exces, alcoolul reprezintă o amenințare pentru dantură și pentru sănătate la modul general. Un pahar de vin cu ocazia unui moment special nu este, însă, un pericol, fiind recomandat totuși să clătim gura cu apă după", recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

alimente despre care nu stiai ca pot fi daunatoare pentru dantura

sursa foto: shutterstock/by olinchuk

Pâinea albă

Aceasta rămâne printre dinți și conține foarte mult amidon, pe care enzimele din compoziția pâinii și a salivei încep să o descompună în zahăr, asigurând o sursă constantă de hrană pentru bacterii și favorizând acumularea plăcii bacteriene, producătoare de carii și gingivită.

Citește și:

Popcornul

Foarte bun pentru a fi savurat la un film, popcornul poate rămâne blocat între dinți, de unde trebuie scos cât mai curând. "Foarte important este să folosim ata dentară și nu scobitoarea pentru acest lucru, deoarece cea din urmă rănește gingia, producând retracții gingivale, și favorizează apariția pungilor parodontale", atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

Așadar, consumând cu moderație alimentele care pot dăuna danturii și respectând o igienă orală riguroasă, ne putem păstra zâmbetul frumos și sănătos cât mai multă vreme. Atenție, însă: periajul dinților imediat după consumarea unor alimente sau băuturi cu un nivel mai ridicat de acizi nu este întotdeauna recomandat deoarece dințîi sunt mai porosi și fragili imediat după expunerea la aciditate. Cel mai bine este să clătim cu apă și să treacă o scurtă perioadă de timp înainte de periaj.

Citește și:

sursa foto front page: shutterstock/by dean drobot

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.