Setari Cookie-uri

Rolul probioticelor în afecțiunile digestive

Tubul digestiv este gazda a peste 100 trilioane de bacterii benefice sănătății care crează o barieră între factorii din mediul înconjurător și sistemul imunitar. Flora intestinală sau microbiomul intestinal este alcătuită atât din bacterii cât și din virusuri și colonizează tractul digestiv de la nivelul cavității bucale până la anus. Această colonizare se produce încă de la naștere și are rol în imunitate, metabolism, digestia și absorbția nutrienților.

Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterologie Clinica DigestMed, vorbește despre rolul probioticelor în afecțiunile digestive.

Flora intestinală a fiecărei persoane este diferită, fiind influențată de mai mulți factori: tipul de naștere, alimentația la sân, stilul de viață, dietă, condițiile de igienă personală, utilizarea antibioticelor, vaccinarea etc. Unele dintre cele mai importante roluri ale microbiomului intestinal sunt: bariera intestinală, furnizarea de vitamine, protecția împotriva altor bacterii.

Flora intestinala

sursa foto: shutterstock/by aslysun

Există multiple afecțiuni intestinale și extraintestinale care sunt influențate de microbiota intestinală: bolile inflamatorii intestinale, infecțiile, alergiile alimentare, astmul bronșic, obezitatea, scleroza multiplă, autismul, peridontoza și cancerul colorectal. Alterarea florei intestinale, numită și disbioză, apare în urma schimbării tipurilor bacteriene majoritare din intestin, secundară modificărilor alimentare, inflamației, deficiențelor imune, infecțiilor, toxinelor sau consumului de antibiotice. Cele mai recente studii au arătat că perturbările apărute la nivelul microbiotei intestinale se dezvoltă cel mai frecvent prin multiplicarea anumitor tipuri bacteriene dăunătoare, care în mod normal există la nivel intestinal , dar într-o cantitate scăzută.

Citește și:

Probioticele sunt microorganisme vii, denumite și „bacterii prietenoase”. Ele ajung în organismul nostru fie prin alimentație, fie prin suplimente de probiotice. Prebioticele sunt o formă de mâncare pentru probiotice, ajutând la dezvoltarea și întreținerea populației de bacterii sănătoase. Probioticele au abilitatea de a rezista în fața acidului gastric și a acizilor biliari, colonizând tractul intestinal. Deși iaurtul este recomandat în mod frecvent ca sursă de probiotice, nu toate culturile vii conținute supraviețuiesc mediului acid din stomac.

Rolurile probioticelor sunt:

  • împiedicarea dezvoltării bacteriilor patogene nesănătoase;
  • îmbunătățirea funcției de barieră intestinală;
  • stimularea sistemului imun;
  • refacerea florei intestinale după tratamentul cu antibiotice sau antiinflamatoare.

Probiotice

Citește și:

sursa foto: shutterstock/by deemwave

Există numeroase studii care apreciază eficiența probioticelor în bolile inflamatorii intestinale, fiind capabile să acționeze la nivelul sistemului imunitar, însă nu toate au și efecte terapeutice. De asemenea, ele pot preveni apariția infecțiilor gastrointestinale, inclusiv infecția cu Clostridium difficile.

Probioticele se pot administra în toate tipurile de sindrom de intestin iritabil, cu diaree, constipație, balonare și/sau durere abdominală, având rol în reglarea acestor tulburări de tranzit și în prevenția recurenței. S-a demonstrat că pot fi utile în tratamentul dermatitelor atopice sau a eczemelor. În plus, au rol în refacerea florei vaginale după consumul de antibiotice.

Citește și:

sursa foto front page: shutterstock/by rangizzz

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.