Setari Cookie-uri

Totul despre tuse: cauze, tratament si cand e cazul sa mergi la doctor

Tusea poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și permanente.

tuse

Despre tuse

Ce cauzează tusea?

Probleme de urgență

Cum se trateaza tusea?

Care este rezultatul dacă este lăsat netratata?

Ce măsuri preventive pot fi luate pentru a evita tusea?

Despre tuse

Tusea este o acțiune comună reflexă care curăță gâtul de mucusul sau iritanți străini. O serie de condiții pot provoca tuse mai frecvent.

În general, o tuse care durează mai puțin de trei săptămâni este o tuse acută.

O tuse care durează între 3 și 8 săptămâni, îmbunătățindu-se până la sfârșitul acelei perioade, este o tuse subacută.

O tuse persistenta care dureaza mai mult de opt saptamani este o tuse cronica.

Majoritatea episoadelor de tuse se vor îmbunătăți în mod semnificativ în două săptămâni. Dacă tusiți sânge sau dacă aveți o tuse "seacă", discutați cu medicul dumneavoastră. Orice tuse care nu s-a îmbunătățit după câteva săptămâni poate fi gravă și ar trebui să vedeți un doctor.

Citește și:

Ce cauzează tusea?

Tusea poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și permanente.

Curățarea gâtului

Tusea este o metodă standard de curățare a gâtului. Când căile respiratorii se înfundă cu mucus sau cu particule străine, cum ar fi fumul sau praful, tusea este o reacție reflexă care încearcă să elibereze particulele și să ușureze respirația.

De obicei, acest tip de tuse este relativ rar, dar tusea va crește odată cu expunerea la iritante, cum ar fi fumul.

Viruși și bacterii

Cea mai frecventă cauză a unei tuse este o infecție a tractului respirator, cum ar fi o răceală sau o gripă. Infecțiile tractului respirator sunt de obicei cauzate de un virus și pot dura de la câteva zile până la o săptămână. Infecțiile cauzate de gripa pot dura puțin mai mult și uneori pot necesita antibiotice.

Citește și:

Fumat

Fumatul este o altă cauză frecventă a tusei. O tuse cauzată de fumat este aproape întotdeauna o tuse cronică cu un sunet distinctiv. Este adesea cunoscut sub numele de "tusea fumătorului".

Astm

O cauză frecventă de tuse la copii mici este astmul. De obicei, tusea astmatică implică respirația șuierătoare, ceea ce face ușor identificarea. Exacerbările de astm trebuie să fie tratate cu ajutorul unui inhalator.

Medicamente

Unele medicamente vor provoca tuse, deși acest lucru este în general un efect secundar rar. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), utilizați frecvent pentru tratarea tensiunii arteriale și a afecțiunilor cardiace, pot provoca tuse. Două dintre cele mai comune mărci sunt Zestril (lisinopril) și Vasotec (enalapril). Tusea se oprește atunci când medicamentul este întrerupt.

Citește și:

Alte conditii

Alte afecțiuni care pot provoca o tuse includ:

  • deteriorarea corzilor vocale
  • infecții bacteriene cum ar fi pneumonie, tuse convulsivă
  • afecțiuni grave, cum ar fi embolia pulmonară și insuficiența cardiacă

O altă afecțiune comună care poate provoca o tuse cronică este boala de reflux gastroesofagian. În această stare, conținutul de stomac curge înapoi în esofag. Acest reflux stimulează un reflex în trahee, determinând persoana să tuseasca.

Probleme de urgență

Cele mai multe tipuri de tuse se vor îmbunătăți în mod semnificativ în două săptămâni. Dacă aveți o tuse care nu s-a îmbunătățit în acest timp, consultați un medic, deoarece poate fi un simptom al unei probleme mai grave.

Dacă apar simptome suplimentare, cum ar fi febră, dureri în piept, dureri de cap, somnolență sau confuzie, adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Tusea cu sânge sau dificultățile de respirație necesită imediat asistență medicală de urgență.

Citește și:

Tratament pentru tuse

Tusea poate fi tratată într-o varietate de moduri, în funcție de cauză. Pentru adulții sănătoși, majoritatea tratamentelor vor implica auto-îngrijire.

Autotratament

O tuse care rezultă dintr-un virus nu poate fi tratată cu antibiotice. Cu toate acestea, puteți să o calmați în următoarele moduri:

  • Păstrați hidratarea consumând multă apă.
  • Ridicați capul cu perne suplimentare atunci când dormiți.
  • Utilizați picături de tuse pentru a vă calma gâtul.
  • Evitați iritanții, inclusiv fumul și praful.
  • Adăugați miere sau ghimbir la ceaiul fierbinte pentru a vă ameliora tusea și pentru a vă îndepărta căile respiratorii.
  • Utilizați spray-uri decongestionante pentru a vă debloca nasul și pentru a ușura respirația.

tratament pentru tuse foto: By Syda Productions, Shutterstock

Citește și:

Ingrijire medicala

În cazul în care tusea este posibil datorită bacteriilor, medicul dumneavoastră va prescrie antibiotice orale. De obicei, trebuie să luați medicamentul timp de o săptămână pentru a vindeca complet tusea. De asemenea, pot prescrie siropuri de tuse expectorantă sau supresoare de tuse care conțin codeină.

În cazul în care medicul dumneavoastră nu poate găsi o cauză pentru tusea dumneavoastră, poate să comande teste suplimentare. Aceasta ar putea include o radiografie toracică pentru a evalua dacă plamanii dumneavoastră sunt sanatosi, împreună cu testele de sânge dacă suspectează un răspuns alergic. În unele cazuri, flegma sau mucusul pot fi analizate pentru semne de bacterii sau tuberculoză.

Este foarte rar ca tusea să fie singurul simptom al problemelor cardiace, dar un medic poate cere o ecocardiogramă pentru a vă asigura că inima dumneavoastră funcționează corect și nu provoacă tusea.

Cazurile dificile pot necesita testarea suplimentară. O scanare CT oferă o vedere mai profundă a căilor respiratorii și a pieptului și poate fi utilă în determinarea cauzei tusei. Dacă scanarea CT nu prezintă cauza, medicul vă poate trimite la un specialist gastroenterolog sau la un specialist pneumolog. Unul dintre testele pe care acești specialiști le pot utiliza este monitorizarea pH-ului esofagian, care caută dovezi ale bolii de reflux gastroesofagian.

Citește și:

Care este rezultatul dacă tusea este lăsat netratata?

În cele mai multe cazuri, o tuse va dispărea în mod natural în decurs de o săptămână sau două după prima dezvoltare. Tusea nu provoacă în mod tipic daune sau simptome de lungă durată.

În unele cazuri, o tuse severă poate provoca complicații temporare, cum ar fi:

  • oboseală
  • ameţeală
  • dureri de cap

Acestea sunt foarte rare și, în mod normal, vor înceta atunci când tusea va dispărea.

O tuse care este simptomul unei afecțiuni mai grave este puțin probabil să dispară pe cont propriu. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune se poate agrava și poate cauza alte simptome.

Ce măsuri preventive pot fi luate pentru a evita tusea?

Deși tusea frecventă este necesară pentru a curăța căile respiratorii, există modalități prin care puteți împiedica aparitia tusei.

Renunță la fumat

Fumatul este un factor comun în tusea cronică. Poate fi foarte dificil să vindeci o tuse a "fumătorului". După ce renunțați la fumat, va fi mult mai puțin probabil să vă răciti sau să suferiți de o tuse cronică.

Schimbări dietetice

Un studiu efectuat a constatat că persoanele care consumă diete bogate în fructe, fibre și flavonoide sunt mai puțin susceptibile de a suferi de tuse cronică. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă ajusta dieta, medicul dumneavoastră vă poate sfătui sau vă poate îndruma către un dietetician.

Conditii medicale

Este recomandabil să stați departe de oricine suferă de boli contagioase, cum ar fi bronșita, pentru a evita contactul cu germenii. Ar trebui să vă spălați frecvent mâinile și să nu împărțiți tacâmuri, prosoape sau perne.

Dacă aveți afecțiuni medicale existente care cresc șansele de a dezvolta o tuse, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau astm bronsic, consultați-vă medicul despre diferite strategii de management. Odată ce starea este corect administrată, puteți constata că tusea dispare sau poate deveni mult mai puțin frecventă.

Foto prima pagina: By Africa Studio, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.