Setari Cookie-uri

Remedii pentru nas infundat: cauze, simptome si tratament

Un nas înfundat apare în primul rând pentru că țesuturile nazale sunt inflamate. Adesea, acest lucru este cauzat de un virus comun sau de diverse tipuri de alergii.

nas infundat

De ce avem nasul infundat?

Cauze pentru nas infundat

Remedii pentru nas infundat

Când ar trebui să vezi un doctor

Nasul infundat la sugari și copii

Tratamentul pentru nas infundat

Medicamente pentru nas infundat

De ce avem nasul infundat?

Există multe cauze care stau la baza unui nas înfundat (numit și congestie), dar contrar credinței populare, nările nu sunt înfundate de mucus. Un nas înfundat apare în primul rând pentru că țesuturile nazale sunt inflamate. Adesea, acest lucru este cauzat de un virus comun sau de diverse tipuri de alergii. De asemenea, poate fi cauzat de modificări hormonale în timpul sarcinii sau chiar induse de exerciții fizice. Deoarece sugarii nu știu cum să respire pe gură, un nas înfundat poate fi destul de serios pentru ei, dar pentru restul de noi, de obicei este doar o supărare care poate interfera cu activitățile noastre zilnice.

Uneori copiii pun lucrurile in nas, care se pot depune și pot provoca aglomerări și simptome similare sau asociate, acest lucru se numește obstrucție nazală cu obiect străin. Copiii pot, de asemenea, avea un nas înfundat de la adenoidele mărite, care uneori trebuie îndepărtate chirurgical. În rândul adulților, anomaliile structurale, cum ar fi un sept deviat poate provoca simptome asemănătoare congestiei. Problemele structurale pot fi moștenite sau rezultatul unor probleme cronice, cum ar fi alergii sau sinuzite, sau chiar ca rezultat al unei răniri.

Congestia nazală este marcată de:

Citește și:
  • nasul infundat
  • durere sinusală
  • țesut nazal inflamat

Remediile pot fi suficiente pentru a atenua congestia nazală, în special dacă aceasta este cauzată de răceala obișnuită. Cu toate acestea, dacă aveți congestie cronică sau pe termen lung, trebuie să căutați un tratament medical.

Cauze pentru nas infundat

Congestia apare când nasul devine inflamat. Bolile minore sunt cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale. De exemplu, infecțiile, gripa și sinuzitele pot provoca nasuri înfundate. Congestia cauzată de boală se îmbunătățește de obicei în decurs de o săptămână.

Congestia care durează mai mult de o săptămână este adesea un simptom al unei probleme de sănătate subiacente. Unele explicații pentru congestia nazală pe termen lung pot fi:

Citește și:
  • alergii
  • febra fanului
  • creșteri non-canceroase, numite polipi nazali, sau tumori benigne în pasajele nazale
  • expuneri chimice
  • iritante de mediu
  • infecție sinusală de lungă durată, cunoscută sub numele de sinuzită cronică
  • sept deviat

Congestia nazală poate apărea, de asemenea, în timpul sarcinii, de obicei în timpul sfârșitului primului trimestru. Fluctuațiile hormonale și creșterea cantității de sânge care apar în timpul sarcinii pot determina această congestie nazală.

Aceste modificări pot afecta membranele nazale, făcându-le să devină inflamate, uscate sau sa sângereze.

Remedii pentru nas infundat

Remediile la domiciliu vă pot ajuta atunci când vă confruntați cu congestie nazală. Umidificatoarele care adaugă umezeală în aer pot ajuta la descompunerea mucusului și la ameliorarea pasajelor nazale inflamate. Cu toate acestea, dacă aveți astm, adresați-vă medicului înainte de a utiliza un umidificator.

Spray-urile saline sunt sigure pentru toate vârstele, dar pentru copii va trebui să utilizați un aspirator, nazal, după folosire. Un aspirator este folosit pentru a îndepărta orice mucus rămas din nasul bebelușului.

Citește și:

Când ar trebui să vezi un doctor

Uneori, remediile de la domiciliu nu sunt suficiente pentru a ușura congestia, mai ales dacă simptomele dvs. sunt cauzate de o altă problema de sănătate. În acest caz, tratamentul medical poate fi necesar, mai ales dacă starea dumneavoastră este dureroasă și interferează cu activitățile dumneavoastră de zi cu zi.

Dacă ați prezentat oricare dintre următoarele reacții, consultați-vă imediat medicul:

  • congestie care durează mai mult de 10 zile
  • congestie însoțită de o febră înaltă care a durat mai mult de trei zile
  • descărcare nazală verde împreună cu durere sinusală și febră
  • sistemul imunitar slăbit, astmul sau emfizemul

De asemenea, trebuie să vă consultați imediat medicul dacă ați suferit o leziune recentă la nivelul capului și acum aveți o descărcare nazală sângeroasă sau un flux constant de descărcare clară.

Citește și:

Nasul infundat la sugari și copii

Congestia nazală poate fi mai amenințătoare la sugari decât la copii și adulți mai mari. Simptomele nazale pot interfera cu alimentația sugarilor și pot duce chiar la probleme de respirație fatală.

Congestia nazală poate împiedica, de asemenea, dezvoltarea normală a vorbirii și auzului. Din aceste motive, este important să contactați medicul pediatru imediat dacă copilul dumneavoastră are congestie nazală. Medicul dumneavoastră poate lucra împreună cu dvs. pentru a găsi cele mai bune opțiuni de tratament pentru copilul dumneavoastră.

nas infundat foto: By Kamil Macniak, Shutterstock

Tratamentul pentru nas infundat

După ce medicul dumneavoastră a determinat cauza congestiei nazale cronice, poate recomanda un plan de tratament. Planurile de tratament includ adesea medicamente pe bază de prescripție medicală sau medicamente pentru a rezolva sau atenua simptomele.

Citește și:

Medicamente pentru nas infundat

  • antihistaminice orale pentru tratarea alergiilor, cum ar fi loratadina (Claritina) și cetirizina (Zyrtec)
  • sprayurile nazale care conțin antihistaminice, cum ar fi azelastina (Astelin, Astepro)
  • steroizi nazali, cum ar fi mometazona (Asmanex Twisthaler) sau fluticazonă (Flovent Diskus, Flovent HFA)
  • antibiotice
  • medicamentele decongestionante de tip over-the-counter sau de prescripție, cum ar fi Sudafed

Dacă aveți tumori sau polipi nazali în pasajele nazale sau sinusurile care mențin mucusul în afara drenajului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor.

Foto prima pagina: By pathdoc, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Noiembrie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.