Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre Luteina: beneficii multiple pentru sanatatea ta

Luteina protejează proteinele, grăsimile și ADN-ul corpului dumneavoastră de stresori și chiar vă poate ajuta să reciclați glutationul, un alt antioxidant cheie în corpul dumneavoastră.

luteina

Ce este luteina

Luteina beneficii

Suplimente de luteină

Luteina recomandari

Luteina contraindicatii

Surse de hrana ce contin luteina

Ce este luteina

Luteina este un important carotenoid, care sunt pigmenți produși de plante care dau fructelor și legumelor o nuanță galbenă până la roșiatică. Este un antioxidant puternic și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, luteina este cel mai bine cunoscut pentru protejarea ochilor.

Luteina este un puternic antioxidant care vă apără corpul împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi.

În exces, radicalii liberi vă pot deteriora celulele, pot contribui la îmbătrânire și pot duce la apariția bolilor cardiace, a cancerului, a diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer.

Luteina protejează proteinele, grăsimile și ADN-ul corpului dumneavoastră de stresori și chiar vă poate ajuta să reciclați glutationul, un alt antioxidant cheie în corpul dumneavoastră.

În plus, proprietățile sale antioxidante pot reduce efectele colesterolului LDL "rău", reducând astfel acumularea de plăci în arterele dumneavoastră și reducând riscul bolilor de inimă.

Luteina funcționează, de asemenea, pentru a vă proteja ochii de deteriorarea radicalilor liberi.

Ochii dvs. necesită o cantitate mare de oxigen, care, la rândul său, promovează producerea de radicali liberi de oxigen nocivi. Luteina anulează acesti radicali liberi, astfel încât nu mai pot să vă deterioreze celulele oculare

Citește și:

Luteina beneficii

Luteina susține sănătatea ochilor

Luteina este singurul carotenoid dietetic care se acumulează în retină, în special în regiunea maculei, care se află în spatele ochiului.

Deoarece se găsește în cantități concentrate în macula, este cunoscută sub numele de pigment macular.

Macula este esențială pentru viziune. Luteina funcționează ca un antioxidant important în această zonă, protejându-vă ochii de radicalii liberi nocivi. Se crede că o reducere a acestor antioxidanți în timp poate afecta sănătatea ochilor.

Luteina acționează, de asemenea, ca o protecție naturală prin absorbția excesului de lumină. Se crede că vă protejează ochii în special de lumina albastră dăunătoare.

Mai jos sunt câteva condiții cu care luteina poate ajuta:

Citește și:
  • Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD): Consumul de luteină poate proteja împotriva progresiei AMD până la orbire.
  • Cataracta: Cataracta este zona tulbure în partea din față a ochiului. Consumul de alimente bogate în luteină poate încetini formarea acestora.
  • Retinopatia diabetică: În studiile privind diabetul zaharat, suplimentarea cu luteină a arătat că reduce markerii de stres oxidativ care dăunează ochilor.
  • Uveita: Aceasta este o afecțiune inflamatorie în stratul mijlociu al ochiului. Luteina poate ajuta la reducerea procesului inflamator implicat.

Cercetarea în sprijinul luteinei pentru sănătatea ochilor este promițătoare, dar nu toate studiile arată beneficii. De exemplu, unele studii nu au găsit nici o legătură între aportul de luteină și riscul de degenerescență maculară legată de vârstă.

Deși există mulți factori, luarea suficientă a luteinei este încă crucială pentru sănătatea globală a ochilor.

Citește și:

Vă poate proteja pielea

Numai în ultimii ani au fost descoperite efectele benefice ale luteinei asupra pielii. Efectele sale antioxidante îi permit să vă protejeze pielea de razele ultraviolete (UV) care dăunează.

Un studiu efectuat pe două săptămâni la animale a arătat că șobolanii care au primit diete îmbogățite cu luteină 0,4 au avut o inflamație a pielii indusă de UVB mai mică decât cei care au primit numai 0,04% din aceste carotenoide.

Un alt studiu efectuat la 46 de persoane cu piele uscată ușoară până la moderată a constatat că cei care au primit 10 mg luteină au îmbunătățit în mod semnificativ tonul pielii, în comparație cu grupul de control.

În plus, luteina vă poate proteja celulele pielii de imbatranire prematură și de tumori induse de UVB.

Citește și:

Suplimente de luteină

Luteina este recomandata pe scară largă ca supliment alimentare pentru a preveni pierderea vizuală sau boala oculară. Provin de obicei din flori de galbenele și se amestecă cu ceară, dar pot fi, de asemenea, făcute sintetic . Aceste suplimente sunt deosebit de populare printre adulții în vârstă care sunt preocupați de lipsa sănătății ochilor.

Nivelurile scăzute de luteină din ochi sunt asociate cu degenerescența maculară asociată vârstei (AMD) și cataracta, în timp ce nivelurile sanguine mai mari ale acestor carotenoide sunt legate de un risc redus de AMD de până la 57%.

Suplimentarea cu luteina poate imbunatati, de asemenea, statutul antioxidant global, care poate oferi o protectie sporita impotriva factorilor de stres.

luteina foto: By HstrongART, Shutterstock

Citește și:

Luteina recomandari

Cantitatea de luteină pe care organismul o cere poate depinde de cantitatea de stres pe care o suportă. De exemplu, fumătorii ar putea avea nevoie de mai multă luteină, deoarece au tendința de a avea niveluri mai scăzute de carotenoizi comparativ cu nefumătorii.

Se estimează că oamenii consumă zilnic câte 1-3 mg de luteină. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de mult mai mult decât aceasta pentru a reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD). De fapt, 6-20 mg de luteină pe zi sunt asociate cu un risc redus de afecțiuni oculare.

Cercetările din studiul privind bolile oculare legate de vârstă 2 (AREDS2) au constatat că 10 mg luteină și au determinat o reducere semnificativă a progresiei până la degenerescența maculară avansată în funcție de vârstă .

De asemenea, suplimentarea cu 10 mg de luteină poate îmbunătăți tonul general al pielii.

Citește și:

Luteina contraindicatii

Se pare că există foarte puține efecte secundare asociate cu suplimentele de luteină.

Un studiu al ochilor pe scară largă nu a evidențiat efecte adverse ale suplimentelor de luteină și zeaxantină peste cinci ani. Singurul efect secundar identificat a fost o îngălbenire a pielii care nu a fost considerată dăunătoare.

Cu toate acestea, un studiu de caz a descoperit o dezvoltare a cristalului în ochii unei femei mai în vârstă care a suplimentat cu 20 mg de luteină pe zi și a consumat de asemenea o dietă bogată în luteină timp de opt ani. Odată ce a încetat să mai ia suplimentul, cristalele au dispărut într-un singur ochi, dar au rămas în celălalt.

Cercetările estimează că o cantitate de 0,45 mg zilnic (1 mg pe kg) de greutate corporală de luteină zilnic este sigură.

Surse alimentare ce contin luteina

Deși luteina este responsabila pentru culorile luminoase ale multor fructe și legume, ele se găsesc de fapt în cantități mai mari în legumele verzi cu frunze.

Interesant, clorofila din legumele verde închis maschează pigmenții de luteină, astfel că legumele apar verde în culoare.

Sursele esențiale ale acestor carotenoide sunt: ​​ patrunjel, spanac, broccoli și mazăre. Varza Kale este una dintre cele mai bune surse de luteină cu 48-115 mcg pe gram. Prin comparație, un morcov poate conține numai 2,5-5,1 mcg de luteină per gram.

Sucul de portocale, pepene galben, kiwi, ardei rosii, suc de fructe și struguri sunt, de asemenea, surse bune de luteină și găsiți o cantitate decentă de luteină grâu dur și la porumb, de asemenea.

Foto prima pagina: By ldutko, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.