Setari Cookie-uri

Cervicita: cum poate fi prevenita, simptome, cauze si tratament

Dacă ceva irită cervixul și devine inflamat, condiția se numește cervicită. Cervicita poate fi cauzată de o infecție cu transmitere sexuală.

cervicita

Ce este cervicita

Simptome cervicita

Diagnostic cervicita

Tratament pentru cervicita

Prognoză cervicita

Ce este cervicita

Cervixul este un pasaj îngust, care leagă uterul și vaginul. În fiecare lună, sângele menstrual iese din uter prin cervix și în vagin. Când o femeie are un copil, cervixul se extinde pentru a permite copilului să se mute în canalul de naștere.

Dacă ceva irită cervixul și devine inflamat, condiția se numește cervicită. Cervicita poate fi cauzată de o infecție cu transmitere sexuală. Cele mai frecvente sunt chlamydia și gonoreea. Trichomonasisul și herpesul genital pot provoca, de asemenea, cervicită. În unele cazuri, cervicita nu este cauzată de infecție. Aceasta se poate datora traumatismelor, frecventelor spalaturi vaginale sau expunerii la iritanti chimici.

Citește și:

Simptome cervicita

Cervicita nu provoacă adesea simptome, dar unele femei vor suferi dureri în timpul actului sexual, mâncărimi vaginale, sângerări vaginale sau sângerări între perioade (de obicei după contactul vaginal). În cazul în care uretra (tubul de urină), de asemenea, devine infectat, puteți simți arsuri atunci când urinati sau puteți urina mai des. Cervicita se poate răspândi în uter, trompe uterine sau ovare, care este o afecțiune numită boală inflamatorie pelvină (PID). Dacă aveți PID, este posibil să aveți dureri abdominale sau febră.

Diagnostic cervicita

Medicul dvs. vă va întreba despre istoricul medical și dacă aveți noi parteneri sexuali. El sau ea va face un examen pelvin pentru a seuita la colul uterin. Acest lucru se face cu un dispozitiv numit speculum. Acesta este un dispozitiv metalic sau plastic, în formă de papuc, care ține vaginul deschis.

Dacă aveți cervicită, mucoasa cervicală poate apărea roșie, inflamată, umflată sau iritată. În cazuri mai severe, poate să apară puroi din colul uterin. În timpul examenului pelvin, medicul dumneavoastră va lua un eșantion de gestiune sau puroi de la deschiderea cervicală, pentru a putea fi testat într-un laborator și examinat sub microscop pentru a determina dacă aveți o infecție cum ar fi gonoreea, chlamydia, trichomoniasis sau herpes genital. El sau ea poate, de asemenea, să verifice drojdia sau vaginoza bacteriană. Aceste infecții pot provoca simptome similare, deși ele afectează mai degrabă vaginul decât colul uterin.

De asemenea, medicul vă va examina zona pelviană folosind degetele pentru a căuta sensibilitatea colului uterin, a uterului sau a ovarelor. Pentru a face acest lucru, medicul specialist va plasa degetele în interiorul vaginului. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o alergie la latex înainte ca el sau ea să pună mănuși pentru examinare.

Dacă colul uterin, uterul sau ovarele sunt sensibile, este posibil să aveți o boală inflamatorie pelviană (infecție a uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor) în plus față de cervicită.

Citește și:

Durata preconizată

După ce se diagnostichează cervicita și începe tratamentul adecvat, simptomele ar trebui să înceapă să se îmbunătățească în câteva zile. Dacă există semne de PIP (boala inflamatorie pelvina), va trebui să luați antibiotice timp de două săptămâni.

Profilaxie

Cervicita este cel mai frecvent cauzată de o infecție cu transmitere sexuală, deci este important să utilizați prezervativul de fiecare dată când faceți sex și să limitați numărul partenerilor sexuali pe care îi aveți. Dacă sunteți diagnosticat cu o infecție cu transmitere sexuală, partenerii sexuali recenți trebuie, de asemenea, să fie testați și tratați.

Tratament pentru cervicita

Tratamentul se bazează pe tipul de infecție pe care îl aveți. Dacă aveți factori de risc pentru o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi un contact vaginal neprotejat cu un partener sexual nou sau multiplu sau dacă examenul fizic sugerează că ați putea avea cervicită, puteți începe tratamentul cu antibiotice înainte ca rezultatele testelor să revină.

Gonoreea este de obicei tratată cu o injecție cu antibiotic ceftriaxonă (Rocephin). Chlamydia este tratată în mod obișnuit cu antibiotice orale precum azitromicină (Zithromax), doxiciclină (comercializată sub câteva nume de marcă), ofloxacină (Floxin) sau levofloxacină (Levaquin). Trichomonasisul este tratat cu antibioticul metronidazol. Dacă sunteți alergic la oricare dintre aceste antibiotice, se poate prescrie o alternativă.

Citește și:

    cervicita foto: By Lightspring, Shutterstock

    Dacă aveți herpes genital, poate fi prescris un medicament antiviral. Acestea ar putea fi aciclovir (Zovirax), valaciclovir (Valtrex) sau famciclovir (Famvir). Veți avea nevoie să luați medicamentul timp de până la 10 zile de la prima dezvoltare a herpesului genital. Pentru epidemiile recurente de herpes, puteți lua medicamentul timp de trei până la cinci zile.

    Dacă sunteți diagnosticat cu o infecție cu transmitere sexuală, este important să spuneți partenerilor sexuali recenți că aceștia trebuie să vadă un medic specialist pentru testarea și tratamentul.
    Cervicita cauzată de traume sau DIU este tratată cu un antibiotic orientat spre tipul de bacterii. Inflamația asociată se va vindeca în câteva zile până la câteva săptămâni. Aceasta va ajuta la evitarea contactului sexual până când simptomele se vor îmbunătăți pentru a evita iritarea ulterioară a colului uterin.

    Citește și:

      Când să mergeți la un profesionist

      Dacă aveți dureri recurente în timpul actului sexual, o nouă descărcare vaginală care si-a schimbat culoarea sau dacă aveți sângerare între perioade, trebuie să faceți o programare pentru a vedea un medic.

      Dacă simptomele includ, de asemenea, febră sau dureri abdominale, consultați un medic specialist cât mai curând posibil.

      Prognoză cervicita

      Cervicita va dispărea în câteva zile până la o săptămână după ce ați început să luați antibiotice. Dacă aveți boală inflamatorie pelvină, poate dura câteva săptămâni pentru a trata complet infecția. Boala inflamatorie pelviană poate provoca probleme mai grave, cum ar fi infertilitatea sau durerea țesutului cicatrician. Deși aceste condiții suplimentare pot fi tratate, acestea necesită uneori intervenții chirurgicale.

      Cervicita rar se întoarce dacă este tratată cu antibioticul adecvat, cu excepția cazului în care veți obține o nouă infecție de la un partener sexual. Herpesul genital nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, dacă dezvoltați boli recurente, puteți reduce frecvența și severitatea focarelor prin administrarea unui medicament antiviral.

      Citește și:

        Foto prima pagina: By Emily frost, Shutterstock

        Vizionare placuta


        Kudika
        29 Noiembrie 2018
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.