Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre parodontoza, infectia care te poate lasa fara dinti

Parodontoza este o infecție gravă a gingiilor. Este cauzată de bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți și gingii.

parodontoza

Ce este parodontoza

Care sunt etapele parodontitei

Simptome parodontoza

Parodontoza cauze

Cum este diagnosticată parodontoza?

Care sunt complicațiile parodontozei?

Parodontoza tratamente

Ce este parodontoza

Parodontoza este o infecție gravă a gingiilor. Este cauzată de bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți și gingii. Pe măsură ce parodontita progresează, oasele și dinții pot fi distruse. Cu toate acestea, dacă parodontita este tratată timpuriu și este menținută igiena orală adecvată, deteriorarea poate fi oprită.

Care sunt etapele parodontitei?

Parodontita începe ca inflamație și se înrăutățește de-a lungul timpului.

Inflamația (gingivita)

Parodontita începe cu inflamație în gingii, cunoscuta sub numele de gingivită. Unul dintre primele semne ale gingivitei este că gingiile tale vor sângera când îți perii dinții.

S-ar putea să observați și o anumită decolorare a dinților. Aceasta se numește placă. Placa este o acumulare de bacterii și reziduuri de alimente pe dinți. Deși bacteriile sunt întotdeauna prezente în gură, ele devin nocive numai atunci când condițiile le permit să crească dramatic. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă nu vă periați în mod regulat.

Citește și:

Boala parodontală precoce

În stadiile incipiente ale parodontitei, gingiile se retrag de pe dinți, iar buzunarele mici se formează între gingii și dinți. Buzunarele conțin bacterii dăunătoare. Sistemul dvs. imunitar încearcă să lupte împotriva infecției, iar țesutul dvs. începe să se retragă. Veți simți probabil sângerări în timpul periajului, precum și, eventual, o pierdere osoasă.

Boala parodontală moderată

Dacă este lăsata să progreseze până la boala parodontală moderată, este posibil să aveți sângerări și dureri în jurul dinților și recesiunii gingiei. Dinții dumneavoastră vor începe să piardă suportul osos și se vor pierde. Infecția poate duce, de asemenea, la un răspuns inflamator în întregul corp.

Citește și:

Boala parodontală avansată

În boala avansată, țesutul conjunctiv care ține dinții în loc începe să se deterioreze. Gingiile, oasele și alte țesuturi care vă sprijină dinții sunt distruse. Dacă aveți parodontită avansată, s-ar putea să suferiți o durere severă în timp ce mestecați, respirație urât mirositoare și un gust neplăcut în gură. Veți pierde probabil dinții.

Simptome parodontoza

Simptomele depind de stadiul bolii, dar în general includ:

  • gingiile care sângerează atunci când vă periați dinții
  • respiratie urat mirositoare
  • modificări ale poziției dinților sau dinți pierduți
  • gingii umflate
  • acumularea de plăci sau tartru pe dinți
  • durere atunci când mestecați
  • pierderea dinților
  • răspunsul inflamator în întregul corp

Simptomele în stadiile incipiente ale parodontitei nu sunt adesea foarte vizibile. Medicul dentist va fi probabil primul care le va indica.

Citește și:

Parodontoza cauze

Oamenii sănătoși au în mod normal în gură sute de tipuri diferite de bacterii. Cele mai multe dintre ele sunt complet inofensive. Când nu vă curățați dinții în mod corect în fiecare zi, bacteriile cresc și se acumulează pe dinți.

Parodontita este, de obicei, cauzată de igiena dentară slabă. Când nu vă periați dinții și nu vă curățați în locuri greu accesibile în gură, se întâmplă următoarele:

  • Bacteriile din gură se înmulțesc și formează o substanță cunoscută sub numele de placă.
  • Dacă nu îndepărtați placa prin periaj, bacteria depozitează mineralele în placă în timp.
  • Acest depozit mineral este cunoscut sub numele de tartru, care va încuraja creșterea bacteriilor mai mult spre rădăcina dintelui.
  • Răspunsul imun al organismului la această creștere bacteriană duce la inflamarea gingiilor.
  • Atașarea gingiei la rădăcina unui dinte este întreruptă în timp și se poate forma un buzunar parodontal (decalaj) între gingie și rădăcină.
  • Bacteriile anaerobe dăunătoare colonizează în buzunar și se înmulțesc, eliberând toxine care pot deteriora gingiile, dinții și structurile osoase.

În plus, anumiți factori vă pun într-un risc mai mare de parodonție, inclusiv:

Citește și:
  • fumat, care este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru parodontita
  • diabetul de tip 2
  • obezitate
  • modificările hormonale la femei (cum ar fi atunci când apare menstruația, sarcina sau menopauza), ceea ce poate face gingiile mai sensibile
  • HIV sau leucemia
  • medicamente care reduc fluxul de saliva din gură
  • genetică
  • nutriție deficitară, inclusiv o deficiență a vitaminei C

Cum este diagnosticată parodontoza?

Medicul dentist va fi capabil să detecteze semnele de parodontită într-un stadiu incipient în timpul unui examen dentar de rutină. Ei vă pot monitoriza starea parodontală în timp, pentru a vă asigura că nu se agravează. Acesta este motivul pentru care este important să vizitați un medic dentist în mod regulat pentru o examinare.

Medicul dentist poate folosi un conducător mic numit sonda pentru a măsura buzunarele gingiei tale. Acest test este de obicei nedureros. Dacă pe dinți se găsesc plăci, tartru sau ambele, medicul dentist va elimina aceste substanțe ca parte a unei curățiri profesionale. De asemenea, pot lua radiografii dentare sau vă pot îndruma către un parodontist, un expert în diagnosticarea și tratamentul bolii gingivale, pentru teste suplimentare și tratament.

Citește și:

parodontoza foto: By Tefi, Shutterstock

Care sunt complicațiile parodontozei?

Dacă nu este tratată, structurile de susținere a dinților, inclusiv oasele maxilarului, pot fi distruse. Dinții se desfac și pot cădea sau necesită extracție. Alte complicații ale parodontitei includ:

  • dureri, abcese
  • migrarea dinților, care poate interfera cu mâncarea
  • regresia gingiilor si expunerea radacinilor dintilor
  • risc crescut de complicații în timpul sarcinii, inclusiv greutate mică la naștere și preeclampsie
  • risc crescut de boli de inima, boli respiratorii si diabet

Parodontoza tratamente

Tratamentul are scopul de a elimina placa si depozitele bacteriene pe dinti si gingii.

Mijloace de igienă orală

Echipa dvs. de îngrijire dentară vă va oferi instrucțiuni cu privire la modul de reducere a numărului de bacterii din gură, care implică menținerea dinților și a gingiilor curate. Medicul dentist vă va oferi sfaturi despre cum să utilizați periile dentare și ața dentară în mod corespunzător.

Iată câteva sfaturi pentru a vă menține sănătatea dinților:

Citește și:
  • Periați-vă dinții de două ori pe zi
  • Luați în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care poate fi mai eficientă.
  • Vizitați medicul dentist cel puțin de două ori pe an pentru o curățare profesională.
  • Nu fumați și nu mestecați tutun.

Curatari profesionale

În timpul unei curățiri profesionale, medicul dentist va elimina acumularea de plăci și tartru de pe dinți și rădăcinile lor, apoi vă va lustrui dinții și le va trata cu fluor. Orice buzunare parodontale care s-au format ar putea necesita o curățare profundă pentru a permite vindecarea. O metodă de curățare profundă numită scalificare și rănirea rădăcinilor vă va ajuta să eliminați tartrul și, de asemenea, să eliminați orice pete dureroase de pe rădăcina dintelui unde bacteriile tind să se adune.

Antibiotice

În unele cazuri, medicul dentist vă va prescrie antibiotice pentru a ajuta la infecțiile persistente ale gingiilor care nu au răspuns la curățare. Antibioticul poate fi sub formă de apă de gură, gel sau tabletă sau capsulă orală.

Programari regulate

Medicul dentist va dori să vă revada după câteva săptămâni și apoi la fiecare trei până la șase luni după aceea pentru a vă evalua progresul. Dacă sunt încă prezente buzunare parodontale, acestia pot recomanda alte opțiuni de tratament, cum ar fi intervențiile chirurgicale.

Interventie chirurgicala

Dacă inflamația persistă în locații inaccesibile pentru periaj și ață dentară, medicul dentist vă poate recomanda o procedură chirurgicală numită intervenție chirurgicală a lamboului pentru a curăța depozitele sub gingiile dumneavoastră. Sub anestezie, gingiile sunt îndepărtate și rădăcinile dinților sunt curățate. Gingiile sunt apoi suturate (cusute) înapoi în poziție.

Dacă ați suferit o pierdere osoasă, o procedură cunoscută sub numele de grefă osoasă se poate face în același timp cu operația lamboului pentru a regenera osul pierdut.

foto prima pagina: By Billion Photos, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.