Setari Cookie-uri

Ce nu stiai despre boala gura mana picior: simptome, cauze, tratament si cum poate fi prevenita

Boala mână, picior și gură este o infecție extrem de contagioasă.

boala gura mana picior

Ce este boala mână, picior și gură?

Care sunt simptomele pentru boala gura mana picior

Boala gura mana picior cauze

Cine este expus riscului de îmbolnăvire?

Cum este diagnosticată boala gura mana picior

Boala gura mana picior tratament

Cum poate fi prevenită boala mână, picior și gură?

Ce este boala mână, picior și gură?

Boala mână, picior și gură este o infecție extrem de contagioasă. Este cauzată de viruși din genul Enterovirus, cel mai frecvent virusul coxsackie. Acești viruși se pot răspândi de la persoană la persoană prin contact direct cu mâinile netratate sau cu suprafețe contaminate cu fecale. De asemenea, poate fi transmis prin contactul cu saliva persoanei infectate, cu scaunul sau cu secrețiile respiratorii.

Boala mână, picior și gură este caracterizată de basici sau răni în gură și o erupție pe mâini și picioare. Infecția poate afecta persoanele de toate vârstele, dar apare de obicei la copiii cu vârsta sub 5 ani. În general, este o afecțiune ușoară care dispare singură în câteva zile.

Citește și:

Care sunt simptomele pentru boala gura mana picior

Simptomele încep să se dezvolte la trei până la șapte zile după infecția inițială. Această perioadă este cunoscută ca perioada de incubație. Atunci când simptomele apar, tu sau copilul dumneavoastră pot întâmpina:

  • o febră
  • un apetit sărac
  • o durere în gât
  • o durere de cap
  • iritabilitate
  • dureri, basici roșii în gură
  • o erupție roșie pe mâini și pe tălpile picioarelor

O febră și o durere în gât sunt, de obicei, primele simptome ale bolii de mână, picior și gură. Blisterele și erupțiile caracteristice apar mai târziu, de obicei la una sau două zile după începerea febrei.

Boala gura mana picior cauze

Boala mână, picior și gură este adesea cauzată de o tulpină de coxsackievirus, cel mai frecvent coxsackievirus A16. Virusul coxsackie face parte dintr-un grup de virusuri numite enterovirusuri. În unele cazuri, alte tipuri de enterovirusuri pot provoca boli de mână, picior și gură.

Virușii pot fi răspândiți ușor de la persoană la persoană. Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteți contracta o boală de mână, picior și gură prin contactul cu o persoană infectată:

Citește și:
  • salivă
  • lichid din basici
  • fecale
  • picăturile respiratorii pulverizate în aer după tuse sau strănut

Infecțiile mână, picior și gură pot fi, de asemenea, transmise prin contact direct cu mâinile netratate sau cu o suprafață care conține urme ale virusului.

Cine este expus riscului de îmbolnăvire?

Copiii mici au cel mai mare risc de a suferi boala mână, febră și gură. Riscul crește dacă participă la îngrijirea copiilor sau la școală, deoarece virușii se pot răspândi rapid în aceste unități. De obicei, copiii dezvoltă imunitate la boală după ce au fost expuși virusilor care o provoacă. Acesta este motivul pentru care condiția rar afectează persoanele de peste 10 ani. Cu toate acestea, este încă posibil ca copiii și adulții mai mari să primească infecția, mai ales dacă au un sistem imunitar slăbit.

Citește și:

Cum este diagnosticată boala gura mana picior

Un medic poate diagnostica adesea boala mână, picior și gură pur și simplu prin efectuarea unui examen fizic. Ei vor verifica gura și corpul pentru apariția de basici și erupții cutanate. De asemenea, medicul vă va întreba pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră despre alte simptome.

Medicul poate lua un examen din gat sau un eșantion de scaun care poate fi testat pentru virus. Acest lucru le va permite să confirme diagnosticul.

boala gura mana picior foto: By Sai Tha, Shutterstock

Boala gura mana picior tratament

În majoritatea cazurilor, infecția va dispărea fără tratament în șapte până la zece zile. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate recomanda anumite tratamente pentru a ușura simptomele până când boala își va desfășura cursul. Acestea pot include:

Citește și:

cu prescripție cu unguente topice pentru a atenua basicile și erupțiile cutanate
medicații analgezice, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, pentru a calma durerile de cap
siropuri medicinale sau pastile pentru a ușura gâtul dureros

Care este perspectiva persoanelor cu boala mână, picior și gură?

Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să vă simțiți mai bine în decurs de cinci până la șapte zile de la debutul inițial al simptomelor. Reinfecția este mai puțin frecventă. Organismul construiește, de obicei, imunitate la virusii care provoacă boala.

Adresați-vă imediat medicului dacă simptomele se înrăutățesc sau nu dispar în decurs de zece zile. În cazuri rare, virusul coxsackie poate provoca o urgență medicală.

Cum poate fi prevenită boala mână, picior și gură?

Citește și:

Practica unei igiene bune este cea mai bună apărare împotriva bolii mamei, piciorului și gurii. Spălarea frecventa a mâinilor vă poate reduce foarte mult riscul de a contracta acest virus.

Învățați-va copiii să-și spele mâinile cu apă caldă și săpun. Mâinile trebuie spălate întotdeauna după folosirea toaletei, înainte de a mânca și după ce au fost făcute publice. De asemenea, copiii ar trebui să fie învățați să nu-și pună mâinile sau alte obiecte în sau lângă gură.

De asemenea, este important să dezinfectați periodic toate zonele comune din casă. Obișnuiți-vă să curățați mai întâi suprafețele comune cu săpun și apă, apoi cu o soluție diluată de înălbitor și apă. De asemenea, trebuie să dezinfectați jucăriile, suzetele și alte obiecte care pot fi contaminate cu virusul.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome cum ar fi febră sau durere în gât, rămâneți acasă de la școală sau de la locul de muncă. Trebuie să continuați să evitați contactul cu ceilalți după apariția basicilor și a erupțiilor cutanate. Acest lucru vă poate ajuta să evitați răspândirea bolii la alții.

Citește și:

Foto prima pagina: By Singkham, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.