Setari Cookie-uri

Totul despre pneumonie, infectia care iti afecteaza plamanii. Cauze, simptome si tratament

Pneumonia provoacă inflamație în sacul de aer din plămâni, care se numesc alveole. Simptomele pneumoniei pot fi ușoare până la amenințarea vieții.

pneumonie

Ce este pneumonia?

Simptomele pneumoniei

Tipurile și cauzele pneumoniei

Cine este expus riscului de pneumonie?

Cum este diagnosticată pneumonia?

Tratarea pneumoniei

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o infecție în unul sau ambii plămâni. Poate fi cauzată de bacterii, viruși sau ciuperci. Bacteria pneumonie este cel mai frecvent tip la adulți.

Pneumonia provoacă inflamație în sacul de aer din plămâni, care se numesc alveole. Alveolele se umplu cu lichid sau puroi, ceea ce face dificilă respirația.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei pot fi ușoare până la amenințarea vieții. Cele mai frecvente simptome ale pneumoniei pot include:

  • tuse care poate produce flegma (mucus)
  • febră, transpirație și frisoane
  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept

Alte simptome pot varia în funcție de cauza și severitatea infecției, precum și de vârsta și starea generală de sănătate a individului.

Citește și:

Simptomele după cauză

Virusul pneumonic poate începe cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi șuierăturile. O febră înaltă poate să apară după 12-36 de ore.

Pneumonia bacteriană poate provoca o febră ridicată, alături de transpirație profundă, buze și unghii albăstrui și confuzie.

Simptomele după vârstă

Copiii sub 5 ani pot avea respirație rapidă.
Sugarii pot provoca vărsături, lipsa de energie sau pot avea probleme cu băutul sau mâncarea.
Persoanele în vârstă pot avea o temperatură mai scăzută decât cea normală.

Tipurile și cauzele pneumoniei

Tipurile majore de pneumonie sunt clasificate după cauza infecției, unde a fost transmisă infecția și cum a fost dobândită infecția.

Tipuri de germeni

Pneumonia poate fi clasificată în funcție de organismul care a provocat infecția.

Pneumonia bacteriană: cea mai frecventă cauză a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae. Chlamydophila pneumonia și Legionella pneumophila pot provoca, de asemenea, pneumonie bacteriană.

Virusul pneumonic: Virușii respiratorii sunt adesea cauza pneumoniei, în special la copii mici și la vârstnici. Pneumonia virală nu este, de obicei, gravă și durează un timp mai scurt decât pneumonia bacteriană.

Mycoplasma pneumonia: Organismele Mycoplasma nu sunt viruși sau bacterii, dar au trăsături comune celor două. Micoplasmele produc, în general, cazuri ușoare de pneumonie, cel mai adesea la copiii mai mari și la adulții tineri.

Citește și:

Un tip de pneumonie fungică se numește pneumonia Pneumocystis jirovecii (PCP). Această afecțiune afectează în general persoanele cu sisteme imunitare slăbite, cum ar fi cele cu SIDA. De fapt, PCP poate fi unul dintre primele semne de infecție cu SIDA.

Tipuri după locație

Pneumonia este de asemenea clasificată în funcție de locul în care a fost achiziționată.

Pneumonie dobândită în spital (HAP): Acest tip de pneumonie bacteriană este dobândită în timpul șederii in spitalul. Aceasta poate fi mai grava decât alte tipuri, deoarece bacteriile implicate pot fi mai rezistente la antibiotice.

Pneumonie comunitară (PAC): Aceasta se referă la pneumonia obținută în afara unui cadru medical sau instituțional.

Tipuri care depind de modul în care sunt dobândite

Pneumonia poate fi, de asemenea, clasificată în funcție de modul în care este dobandita.

Pneumonie de aspirație: Acest tip de pneumonie apare atunci când inhalați bacterii în plămâni de la alimente, băuturi sau salivă. Acest tip este mai probabil să apară dacă aveți o problemă de înghițire sau dacă sunteți prea sedat de utilizarea medicamentelor, a alcoolului sau a unor tipuri de medicamente ilicite.

Citește și:

Pneumonia este contagioasă?

Cele mai multe tipuri de pneumonie sunt contagioase.

Ambele pneumonii virale și bacteriene se pot răspândi la alții prin inhalarea picăturilor din aer prin strănut sau prin tuse. Dar, în timp ce vă puteți infecta cu pneumonie fungică din mediul înconjurător, ea nu se răspândește de la o persoană la alta.

Cine este expus riscului de pneumonie?

Oricine poate obține pneumonie, dar anumite persoane sunt expuse unui risc mai mare:

  • sugari de la naștere la vârsta de 2 ani și indivizi cu vârsta de 65 de ani sau mai mult
  • persoanele care au avut un accident vascular cerebral, au probleme de înghițire sau sunt imobilizate în pat
  • persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza bolii sau a utilizării medicamentelor, cum ar fi steroizii sau anumite medicamente împotriva cancerului
  • oameni care fumează, folosesc abuziv anumite tipuri de droguri ilicite sau consumă cantități excesive de alcool
  • persoanele cu anumite afecțiuni cronice cum ar fi astmul, fibroza chistică, diabetul sau insuficiența cardiacă

pneumonie foto: By Kateryna Kon, Shutterstock

Citește și:

Cum este diagnosticată pneumonia?

Medicul va începe prin a vă pune întrebări cu privire la momentul apariției simptomelor și la istoricul medical. De asemenea, vă vor da un examen fizic. Aceasta va include ascultarea plamanilor cu un stetoscop pentru orice sunete anormale, cum ar fi cracmentele.

Medicul dumneavoastră va comanda probabil și o radiografie toracică. În mod obișnuit, pneumonia poate fi diagnosticată cu examenul fizic și radiografia toracică. Dar, în funcție de gravitatea simptomelor și de riscul de complicații, medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să comande unul sau mai multe dintre aceste teste:

  • Un test de sânge. Acest test poate confirma o infecție, dar este posibil să nu poată identifica ce provoacă aceasta.
  • Un test de spută. Acest test poate furniza o mostră din plămâni care poate identifica cauza infecției.
  • Oximetria. Un senzor de oxigen așezat pe unul dintre degete poate indica dacă plămânii primesc suficient oxigen prin fluxul sanguin.
  • Un test de urină. Acest test poate identifica bacteriile Streptococcus pneumoniae și Legionella pneumophila.
  • O scanare CT. Acest test oferă o imagine mai clară și mai detaliată a plămânilor.
  • O probă fluidă. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că există lichid în spațiul pleural al pieptului, poate lua lichid folosind un ac așezat între coaste. Acest test vă poate ajuta să identificați cauza infecției.
  • O bronhoscopie. Acest test analizează căile respiratorii din plămâni. Face acest lucru folosind o cameră de filmat la capătul unui tub flexibil care se ghidează ușor în gât și în plămâni. Medicul dumneavoastră poate face acest test dacă simptomele inițiale sunt severe sau dacă sunteți internat în spital și organismul dumneavoastră nu răspunde bine la antibiotice.

Tratarea pneumoniei

Citește și:

Tratamentul dvs. va depinde de tipul de pneumonie pe care o aveți, de cât de gravă este și de starea generală de sănătate.

Tratamentul prescris

Medicamentele antibiotice, antivirale și antifungice sunt utilizate pentru tratarea pneumoniei, în funcție de cauza specifică a afecțiunii. Majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriană pot fi tratate la domiciliu cu antibiotice orale, iar majoritatea oamenilor răspund la antibiotice într-o zi sau trei zile.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală pentru a vă ușura durerea și febra, după cum este necesar. Acestea pot include aspirină, ibuprofen și acetaminofen.

Foto prima pagina: By Motortion Films, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
11 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.