Setari Cookie-uri

Totul despre artrita: simptome, cauze, tratament

Artrita este o inflamație a articulațiilor. Poate afecta o singura articulație sau multiple articulații.

artrita

Ce este artrita?

Care sunt simptomele artritei?

Ce cauzează artrita?

Cum este diagnosticată artrita?

Tratament pentru artrita

Ce este artrita?

Artrita este o inflamație a articulațiilor. Poate afecta o singura articulație sau multiple articulații. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de artrită, cu diferite cauze și metode de tratament. Două dintre cele mai comune tipuri sunt osteoartrita (OA) și artrita reumatoidă (AR).

Simptomele artritei se dezvoltă de-a lungul timpului, dar ele pot apărea brusc. Artrita este observată cel mai frecvent la adulți cu vârsta peste 65 de ani, dar se poate dezvolta și la copii, adolescenți și adulți mai tineri. Artrita este mai frecventă la femei decât la bărbați și la persoanele supraponderale.

Care sunt simptomele artritei?

Durerea articulară, rigiditatea și umflarea sunt cele mai frecvente simptome ale artritei. De asemenea, gama de mișcare poate scădea și este posibil să apară înroșirea pielii în jurul articulației. Mulți oameni cu artrită observă că simptomele lor sunt mai puternice dimineața.

În cazul AR, vă puteți simți obosit sau veți avea o pierdere a apetitului datorită inflamației cauzate de activitatea sistemului imunitar. De asemenea, puteți deveni anemic - ceea ce înseamnă scăderea numărului de celule roșii în sânge - sau puteti avea febră ușoară. AR severă poate determina deformarea articulară dacă este lăsată netratată.

Citește și:

Cauze artrita

Cartilajul este un țesut conjunctiv ferm, dar flexibil în articulații. Protejează articulațiile prin absorbția presiunii și șocului create atunci când vă mișcați și puneți stres pe ele. O reducere a cantității normale a acestui țesut cartilagian provoacă unele forme de artrită.

Uzura normală provoacă OA, una dintre cele mai comune forme de artrită. O infecție sau o leziune a articulațiilor poate exacerba această descompunere naturală a țesutului cartilajului. Riscul de a dezvolta OA poate fi mai mare dacă aveți o istorie familială a bolii.

O altă formă comună de artrită, AR, este o tulburare autoimună. Apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă țesuturile corpului. Aceste atacuri afectează sinoviul, un țesut moale în articulații, care produce un fluid care hrănește cartilajul și lubrifiază articulațiile.

AR este o boală a sinoviului care va invada și va distruge o articulație. În cele din urmă, poate duce la distrugerea osului și a cartilajului în articulație.

Cauza exactă a atacurilor sistemului imunitar nu este cunoscută. Dar oamenii de stiinta au descoperit markeri genetici care cresc riscul de a dezvolta AR de cinci ori.

Citește și:

Cum este diagnosticată artrita?

Medicii vor efectua un examen fizic pentru a verifica fluidul în jurul articulațiilor, articulații calde sau roșii și prezenta unei game limitate de mișcare în articulații. Medicul vă poate trimite la un specialist dacă este necesar.

Dacă aveți simptome severe, puteți alege să programați mai întâi o întâlnire cu un reumatolog. Acest lucru poate duce la un diagnostic și tratament mai rapid.

Extragerea și analiza nivelelor de inflamație în sânge și fluidele articulare vă pot ajuta medicul să vă determine ce fel de artrită aveți. Testele de sânge care verifică tipuri specifice de anticorpi cum ar fi anti-CCP (peptida citricilină anticiclică), RF (factor reumatoid) și ANA (anticorp antinuclear) sunt, de asemenea, teste comune de diagnosticare.

Medicii folosesc frecvent scanări imagistice, cum ar fi scanarea cu raze X, RMN și CT pentru a produce o imagine a oaselor și a cartilajului.

Citește și:

artrita

Tratament pentru artrita

Scopul principal al tratamentului este de a reduce cantitatea de durere pe care o întâmpinați și de a preveni deteriorarea suplimentară a articulațiilor. Veți afla ce funcționează cel mai bine pentru dvs. în ceea ce privește controlul durerii. Unii oameni găsesc plăcuțele de încălzire și pachetele cu gheață liniștitoare. Alții folosesc dispozitive de asistență pentru mobilitate, cum ar fi bastoanele, pentru a ajuta la relaxarea articulațiilor.

Îmbunătățirea funcției este, de asemenea, importantă. Medicul vă poate prescrie o combinație de metode de tratament pentru a obține cele mai bune rezultate.

Medicamente

Un număr de tipuri diferite de medicamente sunt folosite in tratamentul artritei:

  • Analgezicele, cum ar fi hidrocodonulm sau acetaminofenul, sunt eficiente pentru gestionarea durerii, dar nu ajută la scăderea inflamației.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și salicilații, ajută la controlul durerii și inflamației. Salicilații pot subția sângele, astfel încât aceștia să fie utilizați cu precauție cu medicamente suplimentare.
  • Cremele de mentol sau capsaicina blochează transmiterea semnalelor de durere de la articulații.
  • Imunosupresoarele precum prednisonul sau cortizonul ajută la reducerea inflamației.

Dacă aveți AR, medicul dumneavoastră vă poate administra corticosteroizi sau medicamente antireumatice care modifică boala (DMARDs), care vă pot suprima sistemul imunitar.

Citește și:

Interventie chirurgicala

Chirurgia care vă înlocuiește articulația cu una artificială poate fi o opțiune. Această formă de chirurgie este cel mai frecvent efectuată pentru a înlocui articulatiile șoldurilor și genunchilor.

Dacă artrita este mai severă la nivelul degetelor sau încheieturilor, medicul dumneavoastră poate efectua o fuziune. În această procedură, capetele oaselor sunt închise până când se vindecă și fuzioneaza.

Fizioterapie

Terapia fizică care implică exerciții care ajută la întărirea mușchilor din jurul articulației afectate este o componentă principală a tratamentului artritei.

Foto: By Lightspring, Shutterstock

Foto prima pagina: By Emily frost, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
18 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.