Setari Cookie-uri

Intoleranta la gluten, tot ce trebuie sa stii despre aceasta tulburare autoimuna

Boala celiacă este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar va răspunde anormal la gluten.

intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten simptome

Simptomele bolii celiace

Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac

Când să vezi un doctor pentru intoleranta la gluten

Diagnostic intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten simptome

O alergie la cereale este un răspuns imun la oricare dintre proteinele prezente în grâu, incluzând, dar fără a se limita la gluten. Este cel mai frecvent la copii. Aproximativ 65% dintre copiii cu alergie la cereale o depășesc până la vârsta de 12 ani.

Simptomele alergiilor la cereale includ:

  • greață și vărsături
  • diaree
  • iritarea gurii și a gâtului
  • urticarie și erupție cutanată
  • congestie nazala
  • iritatie la ochi
  • respiratie dificila

Simptomele legate de alergia la cereale vor începe de obicei în câteva minute după consumarea grâului. Cu toate acestea, acestea pot începe până la două ore după.

Simptomele unei alergii la grâu pot varia de la ușoară la cea care pune viața în pericol. Diferitele dificultăți de respirație, cunoscute sub numele de anafilaxie, pot apărea uneori. Medicul dumneavoastră va prescrie probabil un autoinjector de epinefrină (cum ar fi un EpiPen) dacă sunteți diagnosticat cu o alergie la grâu. Puteți folosi acest lucru pentru a preveni anafilaxia dacă mâncați accidental grâu.

Citește și:

Simptomele bolii celiace

Boala celiacă este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar va răspunde anormal la gluten. Glutenul este prezent în grâu, orz și secară. Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten va determina sistemul imunitar să vă distrugă vilii. Acestea sunt părțile intestinal subțire, care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților.

Fără vilii sănătoase, nu veți putea obține nutriția de care aveți nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv afectarea intestinală permanentă.

Adulții și copiii prezintă adesea simptome diferite datorate bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:

  • balonare abdominală și gaz
  • diaree cronică
  • constipație
  • dureri de stomac
  • greață și vărsături

Eșecul de a absorbi nutrienți în timpul perioadelor de creștere și de dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:

Citește și:
  • eșecul dezvoltarii la sugari
  • pubertatea întârziată la adolescenți
  • statura mica
  • iritabilitate în dispoziție
  • pierdere în greutate

Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boală celiacă. Cu toate acestea, adulții prezintă mai multe simptome, cum ar fi:

  • oboseală
  • anemie
  • depresie și anxietate
  • osteoporoza
  • dureri articulare
  • dureri de cap
  • infertilitate sau avorturi frecvente
  • perioadele menstruale ratate
  • furnicături în mâini și picioare

Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă deoarece simptomele sale sunt adesea largi. Se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.

Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac

Există dovezi tot mai mari pentru o condiție legată de gluten care cauzează simptome la persoanele care nu au boală celiacă și nu sunt alergice la grâu. Cercetatorii inca incearca sa descopere exact cauza biologica a acestei afectiuni.

Nu există nici un test care să vă poată diagnostica cu NCGS. Este diagnosticat la persoanele care suferă de simptome după ce au consumat gluten, dar au testat negativ alergia la grâu și boala celiacă. Pe măsură ce tot mai mulți oameni merg la medicul lor care prezintă simptome neplăcute după ce au consumat gluten, cercetătorii încearcă să caracterizeze aceste condiții astfel încât NCGS să poată fi mai bine înțeleasă.

Cele mai frecvente simptome ale NCGS sunt:

Citește și:
  • oboseala mentala
  • oboseală generala
  • gaz, balonare și durere abdominală
  • durere de cap

Deoarece nu există nici un test de laborator pentru NCGS, medicul dumneavoastră va dori să stabilească o legătură clară între simptomele dumneavoastră și consumul de gluten pentru a vă diagnostica NCGS. Ei vă pot cere să păstrați un jurnal de mâncare și simptome pentru a determina că glutenul este cauza problemelor dvs. După ce acest motiv este stabilit și testele dumneavoastră revin normale pentru alergia la grâu și boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să începeți o dietă fără gluten. Există o corelație între tulburările autoimune și sensibilitatea la gluten.

intoleranta la gluten foto: By T. L. Furrer, Shutterstock

Când să vezi un doctor pentru intoleranta la gluten

Citește și:

Dacă credeți că ați putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau grâu, atunci este important să discutați cu medicul înainte de a vă diagnostica sau de a începe tratamentul pe cont propriu. Un alergolog sau gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta despre istoria dvs. cu dvs. pentru a vă ajuta să ajungeți la un diagnostic.

Este deosebit de important să vezi un doctor pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii.

Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta poate funcționa în familii. Aceasta înseamnă că este important să confirmați dacă aveți boală celiacă, astfel încât să puteți sfătui pe cei dragi să se supună testării.

Diagnostic intoleranta la gluten

Citește și:

    Pentru a diagnostica boala celiacă sau alergia la grâu, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze un test de sânge sau pe piele. Aceste teste depind de prezența glutenului sau a grâului în organism pentru a putea lucra. Acest lucru înseamnă că este important să nu începeți o dietă fără gluten sau fără grâu pe cont propriu înainte de a vă vedea un medic. Testele se pot întoarce incorect cu un fals negativ și nu veți avea o înțelegere corectă a ceea ce cauzează simptomele. Amintiți-vă că NCGS nu are diagnostic formal.

    A trai un stil de viata fara gluten sau grau

    Tratamentul pentru boala celiacă este însoțit de o dietă strictă fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este de a adera la o dietă strictă fără grâu. Dacă aveți NCGS, măsura în care trebuie să eliminați glutenul din stilul dumneavoastră de viață depinde de gravitatea simptomelor și de nivelul dumneavoastră de toleranță.

    Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten și grâu pentru alimentele comune, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de panificație. Fiți conștienți că grâul și glutenul se găsesc în unele locuri surprinzătoare. S-ar putea să le găsiți chiar și în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigurați-vă că citiți etichetele ingredientelor alimentelor și băuturilor pe care le consumați pentru a vă asigura că nu conțin grâu sau gluten.

    Citește și:

      Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în cauzele și simptomele lor. Înțelegerea condiției pe care o aveți poate fi importantă, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să urmați recomandările adecvate de tratament. Veți putea, de asemenea, să-i sfătuiți pe cei dragi despre dacă aceștia pot fi expuși riscului pentru aceeași situație.

      Foto prima pagina: By Eskemar, Shuttertock

      Vizionare placuta


      Kudika
      25 Decembrie 2018
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.