Setari Cookie-uri

Lupus, boala autoimuna cronica ce poate afecta orice parte a corpului

În lupus, ceva nu merge bine în sistemul imunitar, care este partea corpului care luptă împotriva virușilor, bacteriilor și germenilor.

lupus

Ce este lupusul?

Lupus cauze

Care sunt riscurile grave de sănătate ale lupusului?

Diagnostic pentru lupus

11 Criterii de lupus

Lupus simptome

Care sunt opțiunile de tratament pentru lupus?

Ce este lupusul?

Lupus este o boală autoimună cronică care poate afecta orice parte a corpului (piele, articulații și / sau organe). "Cronică" înseamnă că semnele și simptomele tind să dureze mai mult de șase săptămâni și adesea de mai mulți ani.

În lupus, ceva nu merge bine în sistemul imunitar, care este partea corpului care luptă împotriva virușilor, bacteriilor și germenilor ("invadatori străini", cum ar fi gripa). În mod normal, sistemul nostru imunitar produce proteine ​​numite "anticorpi" care protejează organismul de acești invadatori.

Citește și:

"Autoimunitate" înseamnă că sistemul imunitar nu poate face diferența dintre acești invadatori străini și țesuturile sănătoase ale corpului. Ca rezultat, creează autoanticorpi care atacă și distrug țesuturile sănătoase.

Acesti autoanticorpi provoacă inflamații, dureri și daune în diferite părți ale corpului.

Informații suplimentare despre lupus pe care ar trebui să le cunoașteți:

Lupusul nu este contagios, nici măcar prin contact sexual. Nu puteți "lua" lupusul de la cineva sau "da" lupus cuiva.

Lupusul nu este legat de cancer. Cancerul este o afecțiune a țesuturilor maligne, anormale care cresc rapid și se răspândesc în țesuturile înconjurătoare. Lupusul este o boală autoimună, așa cum este descris mai sus. Cu toate acestea, unele tratamente pentru lupus pot include medicamente imunosupresoare care sunt, de asemenea, utilizate în chimioterapie.

Citește și:

Lupusul nu este asemănător sau nu este legat de HIV (virusul imunodeficienței umane) sau de SIDA (sindromul deficienței imunității dobândite). În ceea ce privește HIV sau SIDA, sistemul imunitar este inactiv; în lupus, sistemul imunitar este hiperactiv.

Cu o bună îngrijire medicală, cei mai mulți oameni cu lupus pot duce o viață întreagă.

Lupus cauze

Cauza lupusului rămâne necunoscută, dar există dovezi solide ce sustin rolul geneticii, epigeneticii (modificări ale cromozomilor care afectează activitatea genetică), factorii de mediu, virușii și infecțiile. Studierea suplimentară a acestor variabile este de așteptat să îmbunătățească înțelegerea cauzelor, ceea ce ar trebui să conducă la îmbunătățirea diagnosticării, prognosticului, prevenirii și tratamentului.

Citește și:

Care sunt riscurile grave de sănătate ale lupusului?

Cele mai grave riscuri pentru sănătate sunt bolile cardiovasculare, afecțiunile renale și accidentul vascular cerebral. În mod specific, persoanele cu lupus prezintă un risc crescut de ateroscleroză. La unii oameni, inflamația poate apărea chiar în inimă (miocardită și endocardită) sau în membrana care o înconjoară. Endocardita poate deteriora valvele cardiace. Atunci când boala afectează rinichii, pacienții necesită, în general, tratament intensiv pentru a preveni leziunile permanente. De asemenea, Lupusul poate ataca creierul sau sistemul nervos central, ceea ce poate provoca convulsii sau accident vascular cerebral.

Diagnostic pentru lupus

Deși niciun test individual nu poate determina dacă o persoană are lupus, mai multe teste de laborator pot ajuta medicul să confirme un diagnostic sau cel puțin să excludă alte afecțiuni. Cele mai utile teste identifică anumiti autoanticorpi care sunt adesea prezenți în sângele pacienților cu lupus. O biopsie a pielii sau a rinichilor poate fi comandată, de asemenea, dacă aceste organe sunt afectate. Medicul va examina întreaga imagine - istoricul medical, simptomele și rezultatele testelor - pentru a determina dacă aveți lupus. Alte teste de laborator sunt utilizate pentru a monitoriza progresul bolii odată ce a fost diagnosticată.

Citește și:

11 Criterii de lupus

Cel puțin patru dintre cele unsprezece criterii de lupus de la Colegiul American de Reumatologie sunt de obicei prezente pentru ca lupusul să fie diagnosticat.

  • Erupție malarică - o erupție în formă de fluture pe obraji și pe nas
  • Erupție cutanată - pete roșii
  • Fotosensibilitate - reacție neobișnuit de puternică la lumina soarelui, provocând o erupție cutanată
  • Ulcere in gură sau nas - de obicei nedureroase
  • Artrita nonerozivă - inflamație în două sau mai multe articulații.
  • Implicarea cardio-pulmonară - inflamarea căptușelii inimii și / sau a plămânilor
  • Tulburare neurologică - convulsii și / sau psihoze
  • Tulburare de rinichi - creșterea proteinei sau aglomerări de celule roșii în urină
  • Tulburări de sânge - anemie cauzată de eritrocite deteriorate, celule albe scăzute sau număr scăzut de trombocite
  • Tulburare imunologică - când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase
  • Anticorpii antinucleari (ANA) - test de sânge pozitiv, care nu este indus de medicamente

lupus foto: By Yu_Che, Shutterstoc

Citește și:

Lupus simptome

Cele mai frecvente sisteme de lupus sunt oboseala extrema, eruptia malara, umflarea articulatiilor si febra inexplicabila.

Oboseală

50-90% dintre persoanele cu lupus identifică oboseala ca fiind unul dintre simptomele lor primare. Oboseala severă a lupusului pare să fie provocată de mulți factori, printre care activitatea bolii, tulburările de anxietate, tulburările de somn, deficitul de vitamină D și nivelul scăzut de exerciții fizice.

Indiferent de cauză, este clar că oboseala poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, inclusiv diminuarea capacității de a funcționa acasă și la locul de muncă..

Erupție malara (Rash Malar)

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu lupus prezintă o erupție cutanată caracteristică roșie "malară" sau schimbare de culoare care poate apărea pe obraji și pe nas în formă de fluture. Erupția poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni și este uneori dureroasă sau prezinta mâncărime. Erupțiile pot apărea și pe față și urechi, brațe, umeri, piept, mâini și alte zone expuse la soare.

Citește și:

Deoarece mulți oameni cu lupus sunt sensibili la lumina soarelui (numit fotosensibilitate), erupțiile cutanate se dezvoltă sau se agravează mai întâi după ce au ieșit la soare. Unii oameni consideră că apariția erupției este un semn al apariției unei boli viitoare.

Durerea și umflarea articulațiilor

Pana la 90% dintre persoanele cu lupus vor avea artrita care este definita ca inflamatie sau umflarea articulatiilor. Cele mai frecvente simptome ale artritei sunt rigiditatea și durerea, cel mai adesea în mâini și încheieturi. Simptomele artritei pot să vină și să se deplaseze de la o articulație la alta. Durerea și rigiditatea tind să se agraveze dimineața și să se îmbunătățească pe măsură ce ziua merge mai departe. Persoanele cu lupus pot avea, de asemenea, durere la nivelul articulațiilor fără umflare sau sensibilitate, care este denumită artralgie.

Febră

Majoritatea persoanelor cu Lupus prezintă febră inexplicabilă (temperatură peste 37 ° C). Medicii recomandă adesea medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (de exemplu, naproxen, ibuprofen) și / sau acetaminofen.

Care sunt opțiunile de tratament pentru lupus?

Este posibil să aveți nevoie să vedeți diferite tipuri de medici pentru a trata numeroasele simptome ale lupusului. Odată ce sunteți diagnosticat, medicul principal pentru lupus este, de obicei, un reumatolog, care tratează artrita și alte boli care determină umflarea articulațiilor. Reumatologul vă poate trimite la un imunolog clinic pentru tratarea tulburărilor sistemului imunitar; un nefrolog (pentru o afecțiune renală); un hematolog (afecțiuni ale sângelui); un dermatolog (boli de piele); un neurolog (sistemul nervos); un cardiolog (probleme de inimă și vase de sânge) și un endocrinolog (glande și hormoni).

foto prima pagina: By Artemida-psy, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.