Setari Cookie-uri

Cum iti afecteaza viata scleroza multipla? Simptome, cauze, efecte si tratament

Scleroza multipla este o boală cronică care implică sistemul nervos central. Sistemul imunitar atacă mielina, care este stratul protector în jurul fibrelor nervoase.

scleroza multipla

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multipla simptome

Tratamentul pentru scleroza multiplă

Semnele precoce ale sclerozei multiple

Diagnosticarea sclerozei multiple

Scleroza multipla cauze

Este scleroza multipla ereditara?

Care sunt efectele sclerozei multiple?

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multipla este o boală cronică care implică sistemul nervos central. Sistemul imunitar atacă mielina, care este stratul protector în jurul fibrelor nervoase. Aceasta provoacă inflamație și țesut cicatricial sau leziuni. Acest lucru poate face dificil ca creierul dvs. să trimită semnale către restul corpului. Tipurile de MS includ:

Scleroza multipla relativ-remisivă (RRMS)

RRMS implică recăderi clare ale activității bolii urmate de remisiuni. În timpul perioadelor de remisie, simptomele sunt ușoare sau absente și nu există progresia bolii. RRMS este cea mai comună formă de SM la debut.

Citește și:

Sindromul izolat clinic (CSI)

Implică un episod de simptome care durează cel puțin 24 de ore. Aceste simptome se datorează demielinizării sistemului nervos central.

Cele două tipuri de episoade sunt monofocale și multifocale. Un episod monofocal înseamnă că o leziune provoacă un simptom. Un episod multifocal înseamnă că aveți mai mult de o leziune și mai multe simptome.

Deși aceste episoade sunt caracteristice SM, ele nu sunt suficiente pentru un diagnostic. Dacă sunt prezente leziuni similare cu cele care apar la MS, este mai probabil să primiți un diagnostic de RRMS. Dacă aceste leziuni nu sunt prezente, este mai puțin probabil să dezvoltați MS.

Scleroza multipla primar-progresiva (PPMS)

Funcția neurologică devine progresiv mai gravă de la debutul simptomelor dacă aveți PPMS. Cu toate acestea, pot apărea perioade scurte de stabilitate.

MS progresivă-recidivantă a fost un termen folosit anterior pentru MS progresivă cu recăderi clare. Aceasta se numește acum PPMS. Termenii "activi" și "inactivi" sunt utilizați pentru a descrie activitatea bolii.

Citește și:

MS secundar-progresiv (SPMS)

SPMS apare când RRMS trece în forma progresivă. Este posibil să aveți semne recurente, în plus față de înrăutățirea treptată a funcției sau a dizabilității.

Scleroza multipla simptome

Persoanele cu scleroză multiplă (MS) prezintă o gamă largă de simptome. Datorită naturii bolii, simptomele pot varia foarte mult de la persoană la persoană. Ele se pot schimba, de asemenea, în severitate de la an la an, de la o lună la alta, și chiar și de zi cu zi.

Două dintre cele mai frecvente simptome sunt oboseala și dificultatea de mers pe jos.

Aproximativ 80% din persoanele cu SM raportează oboseală. Oboseala care apare la SM poate deveni debilitantă, afectând abilitatea dumneavoastră de a munci și de a efectua sarcini de zi cu zi.

Dificultățile legate de mersul pe jos pot să apară la MS din mai multe motive:

Citește și:
  • amorteala picioarelor
  • dificultate de echilibrare
  • slabiciune musculara
  • spasticitatea musculară
  • probleme ale vederii

Alte simptome destul de comune ale MS includ:

  • tulburări de vorbire
  • tremur
  • probleme cognitive care implică abilități de concentrare, memorie și rezolvare de probleme
  • durere acută sau cronică

Tratamentul pentru scleroza multiplă

Nu există tratament curativ pentru MS, dar există mai multe opțiuni de tratament adjuvant.

Dacă aveți RRMS, medicamentele care modifică boala sunt concepute pentru a încetini progresia bolii și a reduce rata de recădere.

Medicamentele modificatoare de boală autoinjectabile includ glatiramerul (Copaxone) și interferonii beta, cum ar fi:

  • Avonex
  • Betaseron
  • Extavia
  • Plegridy
  • Rebif

Medicamentele orale pentru RRMS includ:

  • dimetil fumarat (Tecfidera)
  • fingolimod (Gilenya)
  • teriflunomidă (Aubagio)

Tratamentele perfuzabile intravenoase pentru RRMS includ:

Citește și:
  • alemtuzumab (Lemtrada)
  • natalizumab (Tysabri)
  • mitoxantronă (Novantrone), care este numai pentru SM severă

Medicamentele modificatoare ale bolii nu sunt eficiente în tratarea SM progresivă.

Medicul dumneavoastră poate prescrie corticosteroizi, cum ar fi metilprednisolon (Medrol) și prednison (Deltasone), pentru a trata recidivele.

Alte tratamente vă pot ușura simptomele și vă pot îmbunătăți calitatea vieții. Deoarece MS este diferita pentru toată lumea, tratamentul depinde de simptomele dumneavoastră specifice. Pentru majoritatea, este necesară o abordare flexibilă.

Semnele precoce ale sclerozei multiple

SM se poate dezvolta dintr-o dată, sau simptomele pot fi atât de ușoare încât să le ignorați cu ușurință. Următoarele sunt trei dintre cele mai frecvente simptome precoce ale SM:

Amorțeală și furnicături ale brațelor, picioarelor sau unei părți a feței. Aceste senzații sunt asemănătoare cu senzația de ace pe care le avea când piciorul amorteste, dar ele apar fără niciun motiv aparent.
Vedere dublă, vedere neclară sau pierderea parțială a vederii. Acestea pot fi un indicator timpuriu al MS. S-ar putea să aveți și unele dureri oculare.

Nu este neobișnuit ca aceste simptome timpurii să dispară doar pentru a reveni mai târziu. Pot trece săptămâni, luni sau chiar ani între ele.

Aceste simptome pot avea multe cauze diferite. Chiar dacă aveți aceste simptome, aceasta nu înseamnă neapărat că aveți MS.

Citește și:

ce este scleroza multipla foto: By Ralwel, Shutterstock

Diagnosticarea sclerozei multiple

Medicul va trebui să efectueze un examen neurologic, un istoric clinic și o serie de alte teste pentru a determina dacă aveți MS.

Testele de diagnosticare pot include următoarele:

  • Examinare RMN. Utilizarea unui colorant de contrast permite RMN-ul să detecteze leziunile active și inactive în creier și măduva spinării.
  • Testul potențialului testat. Aceasta necesită stimularea căilor nervoase pentru a analiza activitatea electrică din creier.
  • Puncție lombară. Medicul dumneavoastră poate utiliza acest test pentru a găsi anomalii ale lichidului spinal. Aceasta poate ajuta la excluderea bolilor infecțioase.
  • Analize de sange. Medicii folosesc teste de sânge pentru a elimina alte afecțiuni cu simptome similare.

Diagnosticul SM necesită evidențierea demielinizării care apare la momente diferite în mai multe zone ale creierului, măduvei spinării sau nervilor optici.

De asemenea, este necesară excluderea altor condiții care prezintă simptome similare, cum ar fi:

Citește și:
  • boala Lyme
  • lupus
  • Sindromul Sjögren

Scleroza multipla cauze

Dacă aveți SM, stratul protector al mielinei din jurul fibrelor nervoase se deteriorează.

Se crede că leziunea este rezultatul unui atac al sistemului imunitar. Cercetătorii consideră că ar putea exista un declanșator de mediu, cum ar fi un virus sau o toxină care declanșează atacul sistemului imunitar.

Pe măsură ce sistemul imunitar atacă mielina, provoacă inflamație. Aceasta duce la țesutul cicatrizat (leziuni). Inflamația și țesutul cicatrician perturba semnalele între creier și alte părți ale corpului.

Este scleroza multipla ereditara?

SM nu este ereditară, dar dacă ai un părinte sau un frate cu MS creste riscul tău. Oamenii de stiinta au identificat unele gene care par sa creasca sensibilitatea la dezvoltarea MS.

Care sunt efectele sclerozei multiple?

Leziunile din MS pot apărea oriunde în sistemul nervos central și pot afecta orice parte a corpului.

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale MS este oboseala, dar nu este neobișnuit ca persoanele cu SM să aibă:

  • depresie
  • anxietate
  • un anumit grad de afectare cognitivă

Probleme legate de mobilitate

Pe măsură ce îmbătrâniți, anumite dizabilități din SM pot deveni mai pronunțate. Dacă aveți probleme de mobilitate, este posibil să aveți un risc crescut de fracturi osoase și de rupturi cauzate de căderi.

Problemele legate de mobilitate pot duce, de asemenea, la o lipsă a activității fizice, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate. Problemele de oboseală și mobilitate pot avea, de asemenea, un impact asupra funcției sexuale.

Foto prima pagina: By tobe24, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Ianuarie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.