Setari Cookie-uri

Cancerul de piele si riscurile la care te supui: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii. Se dezvoltă în general în zone expuse la soare, dar se poate forma și în locuri care, în mod normal, nu se expun la soare.

cancer de piele

Despre cancerul de piele

Cancerul de piele simptome

Cancer de piele cauze

Tratamente pentru cancerul de piele

Diagnosticarea cancerului de piele

Prevenirea cancerului de piele

Despre cancerul de piele

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii. Se dezvoltă în general în zone expuse la soare, dar se poate forma și în locuri care, în mod normal, nu se expun la soare.

Cele două categorii principale de cancere ale pielii sunt definite de celulele implicate.

Carcinom Keratinocitic

Prima categorie este reprezentata de cancerele de piele bazale și scuamoase. Acestea sunt cele mai comune forme de cancer de piele. Este cel mai probabil să se dezvolte pe zone ale corpului tău care au fost expuse cel mai mult soare, cum ar fi capul și gâtul.

Sunt mai puțin probabil ca alte forme de cancer de piele să se răspândească și să devină amenințătoare pentru viață. Dar dacă sunt lăsate netratate, ele pot crește și se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Citește și:

Melanomul

A doua categorie de cancer de piele este melanomul. Acest tip de cancer se dezvoltă din celule care dau culoarea pielii. Aceste celule sunt cunoscute sub numele de melanocite. Alunitele benigne formate din melanocite pot deveni canceroase.

Se pot dezvolta oriunde pe corp. La bărbați, aceste alunite sunt mai susceptibile să se dezvolte pe piept și pe spate. La femei, aceste alunite sunt mai susceptibile de a se dezvolta pe picioare.

Majoritatea melanoamelor pot fi vindecate dacă sunt identificate și tratate devreme. Dacă sunt lăsate netratate, ele se pot extinde în alte părți ale corpului și devin mai greu de tratat. Melanoamele sunt mai susceptibile de a se răspândi decât cancerele bazale și scuamoase ale pielii.

Cancerul de piele simptome

Cancerul de piele nu produce multe simptome. Totuși, schimbările neobișnuite ale pielii pot fi un semn de avertizare pentru diferite tipuri de cancer. A fi alertat de diferitele modificări ale pielii dvs. vă poate ajuta să obțineți un diagnostic mai devreme.

Aveți grijă de simptome, inclusiv:

Citește și:
  • leziuni ale pielii: se dezvoltă o creștere neobișnuită, dureroasa, o zina solzoasa sau un punct întunecat care nu dispare.
  • asimetria: Cele două jumătăți ale leziunii nu sunt identice.
  • forma: leziunile au margini neregulate.
  • culoare: fața are o culoare neobișnuită, cum ar fi alb, roz, negru, albastru sau roșu.
  • diametru: Punctul este mai mare de un sfert de inch, sau aproximativ dimensiunea unui radiere de creion.
  • evoluează: Puteți detecta că alunita se schimbă în dimensiune, culoare sau formă.

Cancer de piele cauze

Ambele tipuri de cancer de piele apar atunci când mutațiile se dezvoltă în ADN-ul celulelor pielii. Aceste mutații determină creșterea necontrolată a celulelor pielii și formarea unei mase de celule canceroase.

Cancerul cutanat celular bazal este cauzat de razele ultraviolete (UV) sau aparatele folosite in saloanele de bronzare. Razele UV pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor pielii, cauzând creșterea neobișnuită a celulelor.

Cancerul cutanat celular scuamos se poate dezvolta, de asemenea, după expunerea pe termen lung la substanțele chimice care cauzează cancer. Se poate dezvolta într-o cicatrice sau ulcer și poate fi cauzată și de anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV).

Cauza melanomului este neclară. Cele mai multe alunite nu se transformă în melanoame, iar cercetătorii nu sunt siguri de ce unele o faci. Ca și cancerele de piele bazale și scuamoase, melanomul poate fi cauzat de razele UV. Dar melanoamele se pot dezvolta în anumite părți ale corpului, care nu sunt expuse la lumina soarelui.

Citește și:

Tratamente pentru cancerul de piele

Planul dvs. de tratament recomandat va depinde de diferiți factori, cum ar fi dimensiunea, locația, tipul și stadiul cancerului de piele. După luarea în considerare a acestor factori, echipa de asistență medicală vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:

  • crioterapia: Creșterea este înghețată folosind azot lichid, iar țesutul este distrus/
  • chirurgie excizică: Creșterea și o parte din pielea sănătoasă care o înconjoară este tăiată folosind tehnica chirurgicala.
  • chirurgie Mohs: Creșterea este eliminată indepartand chirurgical, pe rand, straturile, iar fiecare strat este examinat sub microscop până când nu sunt vizibile celule anormale.
  • chiuretaj: O lamă în formă de linguriță este folosită pentru a îndepărta celulele canceroase, iar celulele canceroase rămase sunt arse folosind un ac electric.
  • chimioterapie: medicamentele sunt administrate pe cale orală, aplicate topic sau injectate cu un ac sau linie IV pentru a ucide celulele canceroase.
  • terapia fotodinamică: o lumină laser și medicamente sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase.
  • terapia biologică: tratamentele biologice sunt folosite pentru a vă stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.
  • imunoterapie: o cremă este aplicată pe piele pentru a vă stimula sistemul imunitar pentru a ucide celulele canceroase.

cancer de piele foto: By solar22, Shutterstock

Citește și:

Diagnosticarea cancerului de piele

Medicul sau specialistul dvs. va examina probabil forma, dimensiunea, culoarea și textura zonei suspecte de pe piele. Ei vor verifica, de asemenea, pentru scalare, sângerare sau uscaciune. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ar putea fi cancer, poate efectua o biopsie.

În timpul acestei proceduri sigure și simple, acesta va elimina zona suspectă sau o parte din ea pentru a fi trimise la un laborator pentru testare. Acest lucru vă poate ajuta să aflați dacă aveți cancer de piele.

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer de piele, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a afla cât de departe a progresat. Planul dvs. de tratament recomandat va depinde de tipul și stadiul cancerului de piele, precum și de alți factori.

Prevenirea cancerului de piele

Citește și:

Pentru a scădea riscul de apariție al cancerului de piele, evitați expunerea pielii la lumina soarelui și la alte surse de radiații UV pentru perioade lungi de timp. De exemplu:

  • Evitați paturile de bronzare și lămpile solare.
  • Evitați expunerea directă la soare atunci când soarele este cel mai puternic, de la 10 a.m. la 4 dimineața, rămânând în interior sau la umbră.
  • Aplicați balsam de protecție solară și balsam de buze cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mult la orice piele expusă cel puțin 30 de minute înainte de a vă deplasa în aer liber și reaplicați regulat.
  • Purtați ochelari de soare care oferă 100% protecție UVB și UVA.

De asemenea, este important să examinați în mod regulat pielea pentru modificări cum ar fi noi creșteri sau pete. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați ceva suspect.

Citește și:

Foto prima pagina: By Africa Studio, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Ianuarie 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.