Meningita, cand poate fi fatala? Cauze, simptome, diagnostic si tratament

Meningita, cand poate fi fatala? Cauze, simptome, diagnostic si tratament

Meningita este inflamația foitelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Poate produce complicații mai grave, cum ar fi convulsiile sau pierderea conștienței.

meningita

Ce este meningita

Simptomele meningitei

Cauze meningita

Diagnostic meningita

Tratament meningita

Ce este meningita

Meningita este inflamația foitelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Acesta este, de obicei, cauzat de o infecție virală (cea mai frecventă) sau bacteriană, cea din urmă fiind semnificativ mai gravă și poate fi fatală dacă nu este tratată. Meningita provoacă o durere de cap, gât rigid și febră, printre alte simptome.

Poate produce complicații mai grave, cum ar fi convulsiile sau pierderea conștienței. Diagnosticul precoce și identificarea precisă a cauzei sunt importante, deoarece gestionarea bolii este dirijată de severitatea simptomelor și de cauza bolii.

Simptomele meningitei

Simptomele meningitei se pot dezvolta peste ore, sau se pot agrava pe parcursul mai multor zile. Meningita este mai frecventă la copii, deși adulții și adolescenții pot dezvolta meningită.

Simptomele meningitei includ:

 • Dureri de cap severe; durerile de cap ușoare sau moderate pot fi simptome precoce
 • Sensibilitate la lumină cu o durere de cap
 • Gat intepenit; copiii pot arcui înapoi capul sau se plâng de durere când încearcă să îndoaie capul spre piept.
 • Febră, variind de la grad scăzut (în jur de 100,5 grade) până la grad înalt (peste 104 de grade)
 • Iritabilitate și agitație
 • Oboseală sau somnolență
 • Greață sau vărsături
 • O erupție cutanată, care, de obicei, nu se aprinde (nu devine alb când o apăsați); mai frecvent cu meningita meningococică
 • Convulsii
 • Modificările stării mentale, cum ar fi confuzia, letargia, delirul, halucinațiile sau chiar coma

Nou-născuții și sugarii cu meningită nu au aceleași simptome clasice ale meningitei. În schimb, ele pot prezenta agitație, oboseală excesivă, mâncare și băutură diminuate și vărsături. Poziția moale de pe craniu (fontanel) poate de asemenea să se îndoaie.

Cauze meningita

Există multe microorganisme diferite care pot provoca meningita. Virușii, bacteriile și ciupercile pot duce la condiție. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile contagioase, care pot fi răspândite prin schimbul de picături respiratorii prin tuse, strănut, sărut sau atingerea obiectelor contaminate.

Meningita virală

Termenul meningită aseptică descrie meningita care este cauzată de altceva decât bacteriile și este adesea folosită pentru a descrie meningita virală.

Anumiți viruși care pot provoca meningită includ:

Enterovirusurile sunt cea mai frecventă cauză virală a meningitei. Meningita cauzată de enterovirusuri este cea mai frecvent întâlnită în perioada iunie-octombrie.

 • Virușii viruși, inclusiv virusul varicelor
 • Virusul rujeolic
 • Virus oreion
 • Virusul gripal

West Nile virusul este răspândit de o țânțar muscatura si este cel mai frecvent în perioada august-octombrie. În plus față de simptomele de meningită, persoanele cu virusul au adesea o erupție cutanată și umflarea glandelor. Nilul West Nile a fost găsit în 46 de state și aproximativ jumătate dintre persoanele care dezvoltă boala dezvoltă și meningită sau encefalită.

Virusul choriomeningitei limfocitare

Meningită bacteriană

Meningita bacteriană tinde să producă infecții mai severe decât alte tipuri de meningită, cu un potențial mai mare pentru probleme pe termen lung. Cauza bacteriană specifică a meningitei variază în general cu vârsta.

Cele mai frecvente cauze ale meningitei bacteriene la sugarii tineri sunt:

 • E coli
 • Grupul B streptococ
 • Listeria monocytogenes

Cauzele bacteriene ale meningitei la copiii mici includ:

 • Streptococcus pneumoniae (pneumonococcus), care este cea mai comună
 • Neisseria meningitides (meninogococcus), al doilea cel mai frecvent întâlnit
 • Haemophilus influenzae tip B (Hib): Aceasta a fost o cauză mai frecventă a meningitei la copii până în anii 1990, dar acum este mai puțin frecvent datorită vaccinării.
 • Alte cauze posibile, cum ar fi boala Lyme, sifilis, ehrlichiosis, leptospiroză și tuberculoză

Cauzele mai puțin frecvente ale meningitei includ infecțiile fungice care afectează sistemul nervos central; utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și anumite antibiotice, cum ar fi trimetoprim-sulfametoxazol; și non-infecțioase care se caracterizează prin inflamație, cum ar fi bolile autoimune (rare).

Diagnostic meningita

Diagnosticul precoce și tratamentul meningitei pot ajuta la prevenirea complicațiilor. În mod normal, meningita poate fi diagnosticată cu o revizuire a istoricului dumneavoastră și o examinare fizică. Dar, de multe ori, confirmarea meningitei și identificarea organismului infecțios este necesară pentru tratamentul optim.

Examinarea fizică: medicul dumneavoastră va testa rigiditatea gâtului și a spatelui. Durerea cu extensia genunchiului cu un șold îndoit (semnul lui Kernig) este considerată a susține diagnosticul de meningită. De asemenea, dacă mișcați în mod pasiv sau activ capul în jos spre piept, cauzează durere și vă încinge șoldurile și genunchii (semnul lui Brudzinski), medicul dumneavoastră va suspecta meningita.

Testele imagistice: Testele imagistice ale sistemului nervos central, cum ar fi un CT creier, RMN cerebral, sau RMN coloanei vertebrale pot fi deosebit de utile în evaluarea meningitei. Aceste teste pot exclude alte cauze ale simptomelor neurologice. Ele pot deseori să identifice inflamația meningelor. Un CT creier sau RMN cerebral este adesea necesar pentru a determina dacă este sigur să faceți o puncție lombară.

Puncție lombară: o puncție lombară este o procedură în care se elimină o mostră de lichid cefalorahidian, astfel încât poate fi analizată sub microscop și trimisă pentru o cultură. Lichidul spinal din cerebrospinală se obține prin introducerea unui ac într-o zonă din spatele inferior, unde fluidul din canalul spinal este ușor accesibil.

simptomele meningiteifoto: By Kateryna Kon, Shutterstock

Tratament meningita

Tratamentul meningitei depinde de gravitatea și de cauza bolii. Medicatia poate fi necesara nu numai pentru a trata infectia, ci pentru a reduce inflamatia si a controla simptomele.

Reducerea durerii și a febrei

Indiferent de cauza meningitei, este posibil să trebuiască să luați medicamente pentru a reduce durerile de cap și disconfortul gâtului. Medicamentele care reduc febra sunt adesea necesare. Medicamentele de tip over-the-counter sunt eficiente pentru majoritatea oamenilor.

Meningită bacteriană

Este important ca tratamentul pentru meningita bacteriană să înceapă timpuriu în cursul bolii. Majoritatea persoanelor încep cu o combinație de antibiotice intravenoase cu spectru larg, care sunt susceptibile de a trata o mare varietate de infecții bacteriene. Selectarea antibioticelor se poate schimba odată ce se face diagnosticul precis. Sensibilitățile, testele care determină antibioticele la care o bacterie specifică sunt cele mai sensibile, ajută de asemenea la tratamentul direct.

Diferitele antibiotice pot fi utilizate pentru a trata copiii mici, în mare parte deoarece meningita este cauzată de diferite bacterii în diferite grupe de vârstă. O combinație de cefalosporină a treia generație și ampicilină sau cefotaximă sau ceftriaxonă plus vancomicină va fi probabil utilizată până când organismul infecțios va fi identificat.

Meningita virală

Cu meningita virală, scopul tratamentului este în primul rând îngrijire de susținere. Infecțiile virale nu răspund la tratamentul cu antibiotice, iar cele mai multe nu răspund la antivirale specifice.

Steroizi

Când meningita este cauzată de o boală autoimună, cum ar fi sarcoidoza sau o reacție la medicament, steroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația.

Profilaxie

Există o serie de strategii care pot ajuta la prevenirea meningitei. Deși aceste abordări nu vă pot elimina complet șansele de a obține meningită, acestea pot reduce substanțial riscul.

Igienă

Evitarea infecțiilor frecvente poate reduce șansele de apariție a meningitei. Organismele infecțioase care provoacă meningita sunt răspândite de la o persoană la alta prin picături respiratorii.

Evitarea infecțiilor este cel mai eficient mod de a preveni meningita la persoanele de toate vârstele. Aceste măsuri de precauție sunt deosebit de importante pentru copiii mici, care nu pot prezenta semne de meningită devreme și care ar putea suferi mai multe complicații:

 • Spălați-vă de multe ori mâinile, mai ales atunci când sunteți expuși la germeni.
 • Nu distribuiți obiecte de igienă personală, cum ar fi periuțele de dinți.
 • Dezinfectați periodic suprafețele.
 • Evitați contactul apropiat sau prelungit cu alte persoane care pot avea infecții.

Foto prima pagina: By Kleber Cordeiro, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2019
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri