Setari Cookie-uri

Ce afectiuni poate ascunde o urticarie: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Cauza și severitatea urticariei pot varia de la o persoană la alta. În timp ce urticaria este frecvent asociată cu o alergie la alimente, medicamente și alte substanțe iritante, aceasta poate avea și cauze non-alergice, cum ar fi stresul, infecția, boala autoimună și chiar otrăvirea alimentară.

urticarie

Ce este urticaria?

Cauze urticarie

Simptome frecvente urticarie

Diagnostic urticarie

Tratament pentru urticarie

Ce este urticaria?

Urticaria, este un tip obișnuit de erupție cutanată care se caracterizează prin formarea de pete cutanate crescute, roșii, si mâncărime. Cauza și severitatea urticariei pot varia de la o persoană la alta. În timp ce urticaria este frecvent asociată cu o alergie la alimente, medicamente și alte substanțe iritante, aceasta poate avea și cauze non-alergice, cum ar fi stresul, infecția, boala autoimună și chiar otrăvirea alimentară. Alte cazuri sunt idiopatice, ceea ce înseamnă că, cauza este necunoscută.

Urticaria de multe ori dispare în 24 de ore sau mai puțin. Pot aparea noi leziuni, pe măsură ce cele vechi se estompează, astfel încât urticaria poate dura câteva zile sau mai mult. O criză de urticarie durează de obicei mai puțin de 6 săptămâni.

Citește și:

Atunci când vârfuri mari apar mai adânc sub piele, termenul medical este angioedem. Acest lucru se poate întâmpla cu urticarie și de multe ori cauzează pleoapele și buzele.

Cauze urticarie

Alergii

Alergia este cauza principală a urticariei. Aceasta este cauzata atunci cand sistemul imunitar raspunde anormal la o substanta altfel inofensiva si inunda corpul cu o substanta inflamatorie cunoscuta sub numele de histamina.

În timp ce eliberarea de histamină poate declanșa deseori rinita alergică și alte simptome respiratorii sau gastrice, există și alte perioade când va determina capilarele să se înmoaie excesiv și să elibereze lichidul interstițial în țesuturile înconjurătoare. Când se întâmplă acest lucru, umflarea localizată a dermei va duce la o erupție bine definită.

Citește și:

Există două alergii asociate frecvent cu urticaria:

Alimentele alergice, cel mai adesea crustacee, nuci, ouă, grâu, fructe de padure proaspete, ciocolată și soia

Alergiile medicamentoase, inclusiv cele declanșate de anumite antibiotice (ca cefaclor), anticonvulsivante, antifungice (cum ar fi clotrimazol), aspirină, codeină, dextroamfetamină (utilizate pentru tratamentul ADHD), ibuprofen, morfină, sulfonamide, vaccinuri și alergii

Mai puțin frecvent, urticaria poate fi cauzată de alergeni cum ar fi polenul, mâncarea de animale de companie, mușcăturile de insecte, latexul sau nichelul.

Cele mai multe dintre aceste urticarii induse de alergie se vor rezolva pe cont propriu atunci când declanșatorul de alergie (alergen) este îndepărtat.

Infecții și boli

Citește și:

Există anumite infecții și boli pentru care urticaria este comună.

Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mici, în care 80% din urticarii sunt cauzate de o infecție virală. Activarea răspunsului imun poate fi declanșată de ceva la fel de simplu ca o răceală.

Alte afecțiuni sunt în mod obișnuit asociate cu urticarie, multe dintre acestea fiind autoimune, iar altele sunt legate de o infecție sau malignitate. Ele includ:

  • Boala renală cronică
  • Dermatita herpetiforma, o afecțiune autoimună a pielii asociată cu boala celiacă
  • Tiroidita Hashimoto, o boală autoimună asociată cu funcția tiroidiană scăzută
  • Helicobacter pylori, o infecție bacteriană comună a stomacului
  • Hepatita B, o infecție virală a ficatului
  • Hepatita C, o infecție virală cronică a ficatului
  • Lupus, o tulburare autoimună sistemică (întregul corp)
  • Limfomul, un tip de cancer de sânge
  • Infecțiile gastro-intestinale parazitare, cum ar fi Giardia lamblia și Anisakis simplex
  • Polycythemia vera, un cancer cu creștere lentă a măduvei osoase
  • Poliartrita reumatoidă, o formă autoimună de artrită
  • Sindromul Sjögren, o afecțiune autoimună care afectează glandele producătoare de saliva
  • Diabetul de tip 1
  • Vasculita, inflamația vaselor de sânge care are atât cauze autoimune, cât și non-autoimune

Urticaria cauzată de aceste tipuri de boli tind să fie cronică sau persistă atâta timp cât infecția de bază este lăsată netratată.

Citește și:

Simptome frecvente pentru urticarie

Urticaria este cauzată de o reacție inflamatorie care determină capilarele în dermă (stratul de țesut chiar sub piele exterioară) pentru a scurge lichidul. Când se întâmplă acest lucru, acumularea de lichid are ca rezultat o zonă definită de piele ridicată care persistă până când fluidul este eventual reabsorbit în celulele din jur.

Urticaria are caracteristici specifice care o diferențiază de alte condiții ale pielii:

Suprafața ridicată a pielii are o limită clar definită.

Când apăsați erupția cutanată, aceasta devine albă.

Ele pot apărea oriunde pe corp și pot schimba forma, se deplasează, dispar și reapar pe perioade scurte de timp.

Când se rezolvă, pielea va reveni la normal fără cicatrizare.

Citește și:

Majoritatea acestora nu vor fi însoțite de reacții sistemice, cum ar fi febră, greață, dureri musculare, dureri articulare sau dureri de cap.

Urticaria acută este mai frecventă la copii și adulți tineri. Majoritatea sunt clasificate drept idiopatice, ceea ce înseamnă că nu știm cauza. Majoritatea cazurilor sunt auto-limitate; leziunile individuale tind să rezolve singure în câteva ore. O erupție rar durează mai mult de câteva zile, deși se poate repeta în săptămâni. Dacă se găsește o cauză, este de obicei legată de o infecție, o mușcătură de insecte sau o alergie la alimente sau la medicamente.

Urticaria cronică, prin contrast, necesită adesea tratament medical. Într-un studiu din 2014, 75% dintre persoanele cu urticarie cronica au avut simptome care au durat mai mult de un an, în timp ce 11% au avut simptome timp de cinci sau mai mulți ani. În jumătate din cazuri, agentul ofensator nu a fost găsit niciodată.

Citește și:

urticarie foto: By Tridsanu Thopet, Shutterstock

Diagnostic urticarie

Urticaria este cunoscută de a afecta până la 20% din populație și a lovit oameni indiferent de vârstă, rasă sau sex. Urticările apar cel mai adesea seara sau dimineața devreme imediat după trezire. Mancarimea este de obicei mai rea pe timp de noapte, adesea interferand cu somnul.

Diagnosticarea cauzei care stă la baza urticariei, indiferent dacă este acută sau cronică, este importantă pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, la scăderea recurențelor, la luarea deciziilor privind tratamentul și, cel mai important, la prevenirea posibilelor complicații. Medicul vă va examina istoricul medical, va efectua un examen fizic și poate efectua teste care vizează detectarea alergiilor alimentare, a infecțiilor, a bolilor autoimune sau a cauzelor fizice.

Tratament pentru urticarie

În timp ce multe forme de urticarie se pot rezolva după eliminarea cauzei, altele pot necesita un tratament suplimentar.

Antihistaminicele sunt cel mai bun tratament de primă linie. Aceste medicamente funcționează prin suprimarea histaminei, o substanță chimică produsă de sistemul imunitar care instigă simptomele de alergie. Pentru cele mai multe tipuri de urticarie, un antihistaminic poate oferi o ameliorare amplă:

  • Allegra (fexofenadină)
  • Claritina (loratadina)
  • Xyzal (diclorhidrat de levocetirizină)
  • Zyrtec (cetirizină)

Efectele secundare tind să fie ușoare și includ amețeli, gură uscată, greață, constipație și tuse.

Benadril (difenhidramina), un antihistaminic mai vechi, este, în general, evitat în timpul zilei datorită efectului sedativ, dar vă poate ajuta să dormiți dacă mâncărimea vă va menține noaptea treaz.

Antagoniștii receptorilor H2-histaminici, de asemenea cunoscuți ca blocanți H2, sunt o altă clasă de medicamente, uneori utilizată în tandem cu antihistaminice. În mod obișnuit, prescris pentru a trata arsurile la stomac, H2-blocanții acționează prin îngustarea vaselor de sânge în piele și, prin aceasta, diminuează roșeața și inflamația:

  • Tagamet (cimetidina)
  • Zantac (ranitidină)
  • Pepcid (famotidină)

Efectele secundare includ dureri de cap, amețeli, diaree, dureri musculare, dureri articulare și erupții cutanate.

Antihistaminicele anti-histaminice pot să nu fie suficient de puternice pentru a trata toate formele de urticarie. De fapt, anumite forme cronice pot necesita cu totul alte medicamente, în special dacă declanșatorul este mai degrabă fizic decât alergic.

Printre medicamentele cu prescripție utilizate în mod obișnuit sunt antihistaminice, corticosteroizi, modificatori de leucotrienă și un anticorp monoclonal aprobat în mod specific pentru a trata urticaria cronică.

Corticosteroizii

Corticosteroizii sunt capabili să atenueze sistemul imunitar în ansamblu. Deci, indiferent dacă cauza este alergică sau autoimună (ambele fiind mediate de sistemul imunitar), aceste medicamente pot indeparta simptomele atunci când alte medicamente nu pot. Prednisonul este cel mai frecvent prescris pentru aceasta și poate fi administrat fie prin injecție, fie sub formă de pilule.

Corticosteroizii pot fi utilizați numai pentru tratamentul pe termen scurt, datorită riscului de efecte secundare grave, inclusiv osteoporoza, glaucomul și diabetul.

Foto prima pagina: By Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.