Setari Cookie-uri

Dr. Cornel Brotac îti explică ce trebuie să faci în caz de ruptură musculară

Ruptură musculară! Un diagnostic care te sperie, corect?

comunicat de presa

Ruptură musculară! Un diagnostic care te sperie, corect? Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare și Medicină Fizică Balneologie, a acceptat să discute cu noi pe acest subiect. Înainte de a ne însuși 100 % ce ne explică specialistul, este important de menționat că această ruptură musculară este o condiție medicală des întâlnită în zilele noastre, iar explicația este logică. Mersul la sală, în zilele noastre, este o activitate care se face mai mult după ureche. În lipsa unei conduite corecte în sala de sport, în lipsa unei îndrumări profesioniste, accidentele pot apărea foarte ușor. Ruptura musculară este o astfel de consecință.

Domnule doctor, ce este de fapt întinderea musculară?

Intinderea musculară poate fi ruptură sau micro ruptură fibrilară.

Citește și:

Ok, atunci hai să vă întreb altfel. Cum ne dăm seama că tocmai am suferit o ruptură musculară?

Față de celelalte afecțiuni musculare, traumatismul se recunoaște prin arsură, care când apare limitează mobilitatea și provoacă durere - se pune gheață, imediat, pe zona afectată, se administrează medicamente antiinflamatorii. Este obligatoriu ca pacientul cu o astfel de suspiciune trebuie să fie văzut de un medic. În primele zile, se vor face ecografii repetate, la 48 de ore, pentru a se stabili, exact, zona afectată.

Care sunt situațiile cel mai des întâlnite în care poate apărea o ruptură musculară?

Cel mai frecvent, ruptura musculară apare în urma exercițiilor fizice incorect efectuate sau în cazul pacienților care nu acordă o atenție sporită încălzirii. Sigur, există situații când afecțiunea se instalează și în cazul mersului normal sau al călcatului strâmb. Iarna este, iarăși, un anotimp în care întâlnim un număr ridicat de astfel de episoade nedorite.

Citește și:

În cât timp se recuperează o ruptură musculară?

Durata rupturii musculare, până la refacere, este de la 2 la 3 săptămâni, în cazul celor ușoare, până la 3 - 4 luni la cele grave, pentru o recuperare totală - Există și cazuri grave, ruptură totală, unde se intervine chirurgical.

Hai să facem o sintetizare a ceea ce înseamnă ruptură musculară și care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia pacientul?

În cazul în care pacientul simte arsuri și/sau dureri, se aplică gheață și o bandă elastică pe zona afectată, până la consultul medicului. Specialistul poate stabili forma rupturii musculare, dar și prezența unui hematom. Când apare o echimoză mare, poate exista suspiciunea de ruptură osoasă sau ligamentară. Lipsa mineralelor din organism, poate duce la apariția rupturilor musculare în cazul unui episod de efort fizic (apar așa zișii Cârcei). Medicul recomandă, după efectuarea ecografiei, fizioterapie, kinetoterapie, tratament termic, kineziotype sau orteze, după caz. Pacienții care au suferit rupturi musculare trebuie investigați paraclinic: analize de laborator și imagistic. În spatele acestora, se pot ascunde diagnostice grave: boli de tip neuro motor - poliartrită reumatoidă, spondiloză, dar și alte afecțiuni osteoarticulare. De asemenea, deficiențele de minerale pot duce la dezechilibru musculo - scheletal.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.